13 Eylül 2013 Cuma

İslamoğlu Tef. Ders. KAF (30 - 45) (164-E)



D sayfasından devam


30-) Yevme nekulu li cehenneme helimtele'ti ve tekulu hel min meziyd;

O süreçte Cehennem'e: "Doldun mu?" deriz... (Cehennem de): "Daha var mı?" der. (A. Hulusi)

30 - O gün ki Cehenneme doldun mu? diyeceğiz, o, daha ziyade var mı? Diyecek. (Elmalı)


Yevme nekulu li cehenneme helimtele't o gün cehenneme doldun mu diyeceğiz. ve tekulu hel min meziyd ve cehennem cevap verecek; Daha var mı?

Aslında burada şöyle boş boğazlara da bir cevap var. Cehenneme özne muamelesi yapılıyor farkında mısınız, konuşan özne. Konuşuyor cehennem, konuşturuluyor, konuşuyor. Bu kadar adam cehennemlik. Dünyanın çoğu cehennemlik. Bu kadar adamı nasıl alacak diye boş boğazlık yapanlara, cehennem işte böyle diyecek diyor. Yani sen onu merak etme, kendine bak, adam olmaya çalış, cennetini yeşert deniliyor.


31-) Ve uzlifetil cennetu lil müttekıyne ğayre ba'ıyd;

Korunanlar için de cennet yaklaştırılmıştır... Zaten uzak değildir. (A. Hulusi)

31 - Cennet de muttakilere uzak olmayarak yaklaştırılmış bulunacak. (Elmalı)


Ve uzlifetil cennetu lil müttekıyne ğayre ba'ıyd ve cennet muttakilerin ayağına getirilecek ve asla uzaklaşmayacak. İlginç, cennetten nesne olarak, cehennemden özne olarak söz edildi. Cehennem konuşan şey olarak tasvir ediliyor, Cennetse getirilen ayağına. Neden? Çünkü cennet sizin amelinizin nesnesi olacak. Cennetin öznesi sizsiniz. Sizin hak etmeniz halinde o ayağınıza gelecek. Cennette ki nimetlerde sizin nesneniz olacak. Siz cennetin öznesi. Neden? Çünkü siz aklı seliyminizle iç beninizin öznesi oldunuz. Yani nefsin ve şeytanın sizin özneniz olmasına izin vermediniz. Madem öyle Allah’ta size cenneti nesne kıldı. Bu mesajı alıyoruz.

32-) Hazâ ma tuadune li külli evvabin hafiyz;

"Bu vadolunduğunuzdur" denir, hakikatine yönelip bu hâlini koruyanlara. (A. Hulusi)

32 - İşte bu, diye: o sizin vaad olunduğunuz: her bir tövbekâr, vazifesine riayetkâr olan. (Elmalı)


Hazâ ma tuadune li külli evvabin hafiyz işte size vaad edilen budur. O’na dönük bir gönülle onu hiç hatırdan çıkarmayan herkese. Devam edelim aslında;


33-) Men haşiyer Rahmâne Bil ğaybi ve cae Bi kalbin müniyb;

Gaybı olarak Rahmân'dan haşyet eden ve (hakikatine) dönük şuurla gelen kimse için. (A. Hulusi)

33 - Gayb de rahmana haşyet duyan ve inâbeli bir kalb ile gelen kimselere. (Elmalı)


Men haşiyer Rahmâne Bil ğaybi ve cae Bi kalbin müniyb aşkın bir varlık olduğu halde, idrak edilemeyen bir varlık olduğu halde, gayb olduğu halde Rahman karşısında içi titreyen ve O’na adanmış bir yürekle gelen herkese bu cennet.


34-) Udhuluha Bi Selâm* zâlike yevmul hulud;

Selâm olarak (Selâm isminin işaret ettiği özelliği yaşayarak) girin ona... İşte bu sonsuz yaşam sürecidir! (A. Hulusi)

34 - Girin ona bir selâm ile, bu işte o hulûd günü. (Elmalı)


Udhuluha Bi Selâm oraya tarifsiz bir huzur içinde buyurun girin zâlike yevmul hulud işte bu ebedi ikamet günüdür denilecek.


35-) Lehüm ma yeşaune fiyha ve ledeyNA meziyd;

Onda, onlar için diledikleri her şey var! Katımızda ise fazlası var! (A. Hulusi)

35 - Orada onlara ne dilerlerse var, bizim nezdimizde ise ziyade var. (Elmalı)


Lehüm ma yeşaune fiyha ve ledeyNA meziyd onlar orada arzu ettikleri her şeye kavuşacaklar ve ledeyNA meziyd ama katımızda daha fazlası da var. Onu söylemiyor rabbimiz. Yani sürprizler var. Hani ayette öyle deniyordu ya ayette;

Fela ta'lemü nefsün ma uhfiye lehüm min kurreti a'yün. (Secde/17.) cennetlik bir mü’mini orada hangi göz kamaştırıcı sürprizlerin beklediğini kimse bilemez, tasavvur dahi edemez hangi sürprizlerin beklediğini. ma uhfiye lehüm. Evet.


36-) Ve kem ehlekna kablehüm min karnin hüm eşeddu minhüm batşen fenakkabu fiyl bilad* hel min mahıys;

Onlardan önce nice nesil helâk ettik ki onlar güç itibarıyla bunlardan daha çetindiler! Bu yüzden beldelerde delik aradılar (sığınacak). Kaçıp sığınacak bir yer var mı? (A. Hulusi)

36 - Hem önlerinde nice karn helâk ettik, onlar tutumca onlardan daha çetin idiler, beldelerde delik aradılar: var mı bir kaçamak? (Elmalı)


Ve kem ehlekna kablehüm min karnin biz onlardan önce nice nesilleri helak etmişiz hüm eşeddu minhüm batşen onlar güç ve kudret olarak bunlardan çok daha üstün, çok daha ileri düzeydeydiler. fenakkabu fiyl bilad* hel min mahıys ilginç, fakat bir sığınak yok mu diye sığınacak delik aradılar. Tabir caizse fellik fellik kaçacak yer aradılar.

Zımnen Allah’tan kaçmaya çalıştılar. Fakat başaramadılar. Gücün sözünü dinlediler, sözün gücünü dinlemediler, boyun eğmediler. Güce sahip oldular, ama güç ahlakına sahip olamadılar. Onun içinde dünyada ki güçleri ahirette aleyhlerine kullanıldı. Kendilerini azdırdı. Dünyada güç ve imkan sahibi olmaları aslında şeytanları haline geldi ve cehennemleri oldu.


37-) İnne fiy zâlike le zikra limen kâne lehu kalbun ev elkas sem'a ve huve şehiyd;

Şüphesiz ki bu hatırlatıcı, şuur sahibi yahut uyanık olarak dinleyen kimse içindir! (A. Hulusi)

37 - Şüphesiz ki bu söylenende kalbi olan yahut Şuhut halinde kulak tutan kimse için uyandıracak bir ihtar vardır. (Elmalı)


İnne fiy zâlike le zikra limen kâne lehu kalb elbet bunda Akleden bir kalbe sahip olanlar için ibretlik bir uyarı vardır. Dikkat buyurun bu ibareye. Bu ibare gösteriyor ki. Kur’an kalp derken fiziki bir organı, yani kan pompasını kastetmez. Akletme ve inanma yetisini kast eder. Bir kalbe sahip olanlar için bir uyarı ve öğüt vardır diyor bu Kur’an da. Oysa ki her insan, yaşayan herkes kalp taşıdığını düşünüyor değil mi. Ama Kur’an ın kalp dediği şeyi taşınmıyor. Kur’an ın kalp dediği şey farklı. Akletme yeteneği. Zaten akıl çalışmıyorsa Kur’an yok hükmünde sayıyor onu. Aktif ve aktüel değilse akıl yok hükmündedir.

ev elkas sem'a ve huve Şehiyd ya da pür dikkat bir şahit olarak verenler için. Yani bir kalp taşıyanlar, ya da pür dikkat bir şahit olarak kulak verenler için. Bu ya seliym bir akla, ya da sağlıklı bir gözlem ve bilgiye, nakle işaret eder, iki bilgi kaynağına ki daha önce bunu yine söylemiştik. Mülk/10. ayetinde ki ikili bilgi kaynağı burada da dile getirilmiş oluyor.


38-) Ve lekad haleknes Semavati vel Arda ve ma beynehüma fiy sitteti eyyamin ve ma messena min luğub;

Andolsun ki semâları, arzı ve ikisi arasında olanları altı süreçte yarattık! Bize yorgunluk dokunmadı! (A. Hulusi)

38 - Şanım hakkı için biz o Gökleri ve Yeri ve aralarındakileri altı günde halk ettik, bize bir yorgunluk da dokunmadı. (Elmalı)


Ve lekad haleknes Semavati vel Arda ve ma beynehüma fiy sitteti eyyamin ve ma messena min luğub gökleri, yeri ve bunlar arasındakileri 6 aşamada yarattığımızı, fakat bize asla bir yorgunluk, (bıkkınlık, bezginlik) arız olmadığını bilenler için. Yani bu vahiy kimin için öğüttür sorusu cevaplanıp devam ediyor, bir de bunu bilenler için. Yani burada Yahudileşmiş İsrail oğullarına zımnen bir gönderme var, atıf var.

6 evre ifadesinin Kur’an da ilk geçtiği yer burası. Aslında  6 evre diye çevirdiğimiz, 6 aşamada diye çevirdiğimiz bu ibare; sitteti eyyam, 6 gün. Eyyam; günler. Fakat buradaki gün bizim bildiğimiz gün olmadığı açık. Çünkü biz dünyada gün derken yer yüzünün kendi etrafında bir kez dönüşünü kastediyoruz. Oysa ki burada gökler ve yerin yaratılışından bahseden bir ayet bu. Henüz daha yer yüzü yaratılmamış, ya da yaratılma aşamasında derken gün hangi gün olabilir. Düşünsenize Saman yolunun bir günü 260.000.000 yıldır dünya günü ile. Onun için Kainatta günler  çok farklı. Şu fiziki alemde bile günler arasında bu kadar farksa metafizik alemde ki gün nedir acaba. Ona akıl fikir yetmez galiba.


39-) Fasbir alâ ma yekulune ve sebbıh Bi Hamdi Rabbike kable tulû'ış Şemsi ve kablel ğurub;

Onların dediklerine sabret! Güneş'in doğuşundan önce de gurubundan önce de Rabbinin Hamdi olarak (işlevini yerine getirip) tespih et! (A. Hulusi)

39 - O halde onların lâflarına karşı sabret de rabbine hamd ile tesbih eyle güneş doğmadan evvel ve batmadan evvel. (Elmalı)


Fasbir alâ ma yekulun öyleyse artık onların söyleyeceklerine karşı sabırlı ol, dirençli ol. 17. ayetle bağlantılı olarak okumak lazım bu onların söyleyeceklerine karşı sabırlı ol emrini. Zira Allah onların ağzından çıkanı kaydetmektedir. 17. ayette öyle buyruluyordu. Onların ağzından çıkanı kaydeden bir Allah var. O zaman sen onların ağzından çıkanlara bakma. Onun hesabını Allah tutuyor, sen sabret. Aldırma ve işine bak. Onların sözüne bakma. Bu mealde anlıyoruz.

ve sebbıh Bi Hamdi Rabbike kable tulû'ış Şemsi ve kablel ğurub bir de güneşin doğuşundan ve batıştan önce rabbinin aşkın olan yüce zatını hamd ile an. Tesbih et, yücelt. O Ulular ulusunun ululuğunu dillendir.

Namazın teşri sürecinde 5 vakti ifade eden Tâhâ/130. ayetinden bir önceki adım bu. Unutmayalım ki bir çok ibadet gibi Namaz da belli bir süreç içinde olgunlaşmıştır. Yani mü’minler hem zihnen, hem manen, hem aklen, hem de bedenen namaza alıştırılmışlardır. Rabbimiz böyle bir tedrici geçiş süreci tayin etmiştir. İşte o süreçte sondan bir evvelki adım gibi gözükmektedir. Ki 5 vaktin zımni olarak içinde yer aldığı ayet bu sureden sonra inmiş olan Tâhâ/130. ayeti olsa gerektir.


40-) Ve minel leyli fesebbıhhu ve edbares sucud;

Gecede O'nu tespih et, secdelerin ardından da! (A. Hulusi)

40 - Geceden de tesbih et ona hem de secde arkalarında. (Elmalı)


Ve minel leyli fesebbıhhu ve edbares sucud yine geceleri ve secdelerin ardından O’nun aşkın olan zatını an. Geceleri değerlendir. Geceler boyu Rabbinin huzurunda dur. Biz neden böyle anlıyoruz?

Ya eyyühel müzzemmil,

Kumilleyle illâ kaliyla.

Nısfehû evinkus minhu kaliyla.

Ev zid 'aleyhi ve rattililKur'âne tertiyla. (Müzemmil/1-2-3-4) Ey örtünüp sarınan, ey yatağının içinde büzülen, artık at yorganı. Kalk içini inşa et, büyük bir iman hamlesine girişeceksin. Allah seni inşa edecek. Geceni ihya et. Yani gece senin için bir mektep olsun, bir okul olsun, bir medrese olsun. Biz o ayetlerle bu ayeti yan yana düşündüğümüzde Allah Resulünün şahsında ilk mü’minlerin yer yüzünün en büyük iman hamlesine nasıl bir ilahi terbiye ile hazırlandıklarını Buradan çıkarıyoruz. Hatta bu tavsiye ve emirleri öylesine ciddi tuttular ki sahabe bu dönemde kendisini geceleri direklere bağlayarak ibadet ederlermiş. Yani gece onlar için iman hamlesini omuzlarında taşıyacak bu dağ yürekli insanları yetiştirmede ilahi bir okul olarak kullanılıyor.


41-) Vestemı' yevme yunadil munadi min mekânin kariyb;

Seslenenin, içinden sesleneceği süreçte dinle! (A. Hulusi)

41 - Ve dinle o münadînin bağıracağı günü yakın bir yerden. (Elmalı)


Vestemı' yevme yunadil munadi min mekânin kariyb imdi sen, ey insanoğlu. Sana çok çok yakın bir yerden o güne ilişkin çağrı yapan Allah’ın nidasını, çağrısını duy, ona kulak ver. Çok çok yakın bir yerden. Min mekânin kariyb. Nereden? ve nahnu akrebu ileyhi min hablil veriyd (16) şah damarından daha yakın yerden. Ne kadar yakın? Benden dahi yakın. Benden bana yakın olan Allah’ım senin çağrını duyuyorum de. Çünkü ben sana oradan sesleniyorum. Ben sana fıtratından, vicdanından sesleniyorum. Onun üstünü örtersen bu perde küfür perdesi olur. Küfür zaten örtmek demektir. Küfür Allah’ın sesini sana duyuran vicdanın üzerini bir perde ile örtmek, o sesi duymamaktır.


42-) Yevme yesme'unes sayhate Bil Hakk* zâlike yevmul huruc;

Hak olarak o sayhayı işitecekleri süreçtir! İşte o, (kozalarının dışındaki gerçekliği fark etme) çıkış sürecidir! (A. Hulusi)

42 - Hakka çağıran o sayhayı işitecekleri gün, işte o, huruç günüdür. (Elmalı)


Yevme yesme'unes sayhate Bil Hakk tüm gerçekliğiyle o malûm çığlığı herkesin işiteceği güne. Evet, zâlike yevmul huruc işte bu bir başka hayata dönüş günüdür. Yani o güne ilişkin sesini duy Allah’ın. Sana olan çığlığını duy, çağrısını duy. Allah bu çağrıyı çok farklı biçimlerde yapıyor. Etrafında, kainatta, gecede, gündüzde, içinde yani enfüste ve âfâkta Allah sana bu çağrıyı yapıyor. Bunu duy ve hazırlıklı ol. Yani bu bir başka hayata dönüş günüdür.


43-) İnna nahnu nuhyiy ve numiytu ve ileynel masıyr;

Muhakkak ki biz, evet biziz dirilten, öldüren! Dönüş de bizedir! (A. Hulusi)

43 - Şüphesiz ki biz biziz hem diriltiriz, hem öldürürüz ve dönüş bizedir. (Elmalı)


İnna nahnu nuhyiy ve numiytu ve ileynel masıyr ölümü ve hayatı yaratan biziz ve her yol sonunda bize çıkar. Yani Allah’a. Tüm yollar Allah’a çıkar. Bu ne demektir? Yamuk ve yanlış yollara düşsen de Allah’tan kaçamazsın Eynel nefer diyen kişi, nereye kaçmalı diyen kişi. Fefirrû ilAllâh. (Zariyat/50) Allah’a kaç.


44-) Yevme teşakkakul Ardu anhüm sira'â* zâlike haşrun aleyNA yesiyr;

O süreçte arz (beden) onlardan hızla kopup ayrılır! İşte bu bizim üzerimize kolay bir haşr'dır. (A. Hulusi)

44 - O gün ki Arz onlardan ayrılır süratle koşarlar, o, bir haşirdir ki ancak bize kolaydır. (Elmalı)


Yevme teşakkakul Ardu anhüm sira'â yer ayaklarının altından kayıp paramparça olduğu gün her şey son sürattir. zâlike haşrun aleyNA yesiyr işte bu akıl sır ermez bir toplanıştır, bizim için çok çok kolaydır.


45-) Nahnu a'lemu Bi ma yekulune ve ma ente aleyhim Bi cebbarin fe zekkir Bil Kur'âni men yehafu ve'ıyd;

Biz, onlarda olarak, neler söylediklerini daha iyi biliriz! Sen onlar üzerinde zorla yaptırıcı değilsin! Azap uyarımdan korkana, Kur'ân olarak (hakikati) hatırlat! (A. Hulusi)

45 - Biz pek alâ biliyoruz ki ne diyorlar, mamafih sen onlara karşı bir cebbar değilsin, şimdi sen benim Velidlerimden korkacaklara bu Kur'an ile Öğüt ver. (Elmalı)


Nahnu a'lemu Bi ma yekulu biz onların neler dediğini çok iyi biliyoruz. Neler ürettiklerini, hangi dedikoduları yaydıklarını. Biz onların aslında neler düşündüğünü. Şah damarından yakınız. İçlerinde hangi tilkilerin gezdiğini, neleri, neleri düşünerek yaptıklarını çok iyi biliyoruz. ve ma ente aleyhim Bi cebbar ne ki sen onları zorla inandıracak bir zorba değilsin.

Zımnen burada öyle derin anlamlar var ki Aslında biz onların seni inkar ederken, ta içlerinde nasıl çelişki yaşadıklarını, nasıl tutarsızlıklar yaşadıklarını, kendi kendilerini nasıl yalanladıklarını, aslında ta vicdanlarının derinliklerinin derinliklerinde nasıl boğuştuklarını çok iyi biliyoruz. Sana söyledikleri gerekçelerde samimi olmadıklarını çok iyi biliyoruz. Yani kendilerinin Allah’a sevgili olmadıklarını çok iyi bilmekteler onlarda. Allah bizi desteklemeseydi biz böyle zengin ve refah içinde olmazdık diyorlar. Fakat refah ve zenginliğin hiçte hak etmedikleri bir şey olduğunu, Kol büküp, kol kırıp, yankesicilik yapıp, onun bunun hakkına geçip elde ettiklerini de çok iyi biliyorlar. Bunu bilmiyorlar mı?

ve ma ente aleyhim Bi cebbar ne ki sen onları zorla inandıracak bir zorba değilsin. İman özgürlüktür, hür iradeye dayanır. Dayanırsa imandır. İman özgürlük, güvenlik ve mutluluktur. Özgürlüğün olduğu yerde iman da gürleşir. Onun için sen zorla inandıracak değilsin.

fe zekkir Bil Kur'âni men yehafu ve'ıyd şu halde sen benim tehditlerimden korkanları bu Kur’an aracılığı ile uyarmaya devam et, uyananlar uyansın. Uyananlara ne mutlu. Uyanmayanlarsa akıbetlerine katlansınlar. Rabbim bu Kur’an ile uyananlardan kılsın.


“Ve ahiru davahüm enil hamdülillahi rabbil alemiyn”

Çağrımız ve davamız Âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd’adır.


164. videonun sonu.
164. videoyu toplu olarak BURADA bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder