21 Eylül 2012 Cuma

İslamoğlu Tef. Ders. FURKAN (65-77)(114-E)



D sayfasından devam

        65-) Velleziyne yekulune Rabbenasrif anna azâbe cehennem* inne azâbeha kâne ğarâmâ;

        Onlar ki: "Rabbimiz... Cehennem yanışını bizden sav! Muhakkak ki onun yakışı insanın yakasını bırakmaz!" derler. (A.Hulusi)

65 - Ve onlar ki ya Rabbenâ, derler, sav bizlerden Cehennem azâbını,cidden onun azâbı belâyı mübremdir. (Elmalı)


Velleziyne yekulune Rabbenasrif anna azâbe cehennem ve onlar rabbimiz derler, cehennem azabını bizden uzak eyle, inne azâbeha kâne ğarâmâ çünkü onun azabı oldum olası pek zorlayıcı, pek şediyddir.

Ahiret ve akıbet kaygısı işte bu. Yani onlar ki diye başlayan ve 8 yerde 8 ayrı öğüt veren bu surenin son ayetleri ideal bir müminin tarifini yapıyor aynı zamanda. İşte burada ideal bir müminde ahiret ve akıbet kaygısı sürekli olmalı. Yani sonum ne olacak. Meçhul akıbetin kaygısını sürekli yüreğinde taşımalı. Bu sahibine sorumluluk bilinci kazandırır, hesap verme şuuru kazandırır.


        66-) İnneha saet müstekarren ve mukama;

        "Muhakkak ki o yanma durağı ve makamı çok kötüdür!" (A.Hulusi)

66 - Filhakika o ne kötü makarr, ne kötü makam. (Elmalı)


İnneha saet müstekarren ve mukama gerçekten de o ne kötü bir ikametgâh, ne berbat bir makamdır.


        67-) Velleziyne izâ enfeku lem yüsrifu ve lem yaktüru ve kâne beyne zâlike kavâma;

        Onlar ki, karşılıksız bağışta israf etmezler, cimrilik de etmezler... İkisi arasında ölçülü ve hakkaniyetlidirler. (A.Hulusi)

67 - Ve onlar ki infak ettikleri vakit israf etmezler, hisset (Cimrilik) de yapmazlar, ikisi arası denk giderler. (Elmalı)


Velleziyne izâ enfeku lem yüsrifu ve lem yaktüru ve onlar ki infak ettikleri zaman ne saçıp savururlar ne de pintilik ederler. ve kâne beyne zâlike kavâma zaten bu ikisi arasında bir yol, dengeli bir tavırdır.

Yukarıda bahsetmiştim, yolda yürüyüşten daha öte bir şey, hayat yürüyüşünde dengeye davet ediyor Kur’an demiştim. İşte burada da, -ki 63. ayette-, 67. ayette de harcama ahlakından bahsediyor. Dengeli bir hayat yürüyüşünün yolcusuysanız eğer, dengeli bir harcama ahlakına sahip olmalısınız. Ne ellerinizi tümden açıp, saçıp savurmalısınız ne de sıkıp suyunu içmelisiniz. Dengeli bir harcama ahlakı. Çünkü dengeli bir tasavvur, dengeli bir akıl, dengeli bir şahsiyet, dengeli bir harcama ahlakına sahip olunur.


        68-) Velleziyne lâ yed'une meAllâhi ilâhen âhare ve lâ yaktülunennefselletiy harramAllâhu illâ Bil Hakkı ve lâ yeznun* ve men yef'al zâlike yelka esâma;

        Ki onlar, Allâh yanı sıra tanrıya yönelmezler; hakkaniyet (
kısas) dışında Allâh'ın haram kıldığı canı katletmezler ve zina yapmazlar... Kim onu yaparsa sonucunu yaşar! (A.Hulusi)

68 - Ve onlar ki Allahın beraberinde diğer bir tanrıya duâ etmezler, Allahın haram kıldığı nefsi haksız katl eylemezler ve zinâ yapmazlar, her kim de bunları yaparsa ağır cezaya çarpar. (Elmalı)


Velleziyne lâ yed'une meAllâhi ilâhen âhar yine onlar ki Allah ile beraber bir başka ilaha yalvarıp yakarmazlar. Tevhid, bu ayet müminin temel ilkesi tevhide dikkat çekiyor. Şirkten titizlikle sakınma. Korku umut ve sevginin merkezine yalnızca Allah’ı yerleştirme.

ve lâ yaktülunennefselletiy harramAllâhu illâ Bil Hakk meşru ve haklı bir gerekçeye dayanmaksızın Allah’ın dokunulmaz kıldığı cana kıymazlar. Can emniyeti yani. Yaşama hakkı. Buna tecavüz etmezler. ve lâ yeznun zina da etmezler. ve men yef'al zâlike yelka esâma zira her kim bunları yaparsa o günaha batmış olur. Can ve ırza saldırmama, insanın maddi ve manevi dokunulmazlığına halel getirmeme emri bu. Maddi dokunulmazlığı canı, manevi, yani onur ve izzeti ise namusudur. Bu ikisine yönelmiş tecavüz aslında canına yönelmiş tecavüz neyse, namusuna yönelmiş tecavüz de ona benzer bir saldırıdır diye anlayabiliriz.


        69-) Yudaaf lehül azâbü yevmel kıyameti ve yahlüd fiyhiy mühana;

        Kıyamet sürecinde yanma onun için katlanır ve onun içinde muhan (
kendi başına bırakılmış, tard edilmiş, zelil) hâlde sonsuza dek kalır. (A.Hulusi)

69 - Kıyamet günü ona azâb katlanır ve onda muhakkar, muhalled kalır. (Elmalı)


Yudaaf lehül azâbü yevmel kıyameh kıyamet gününde onun terk edilmişlik acısı kat kat olacaktır. Buradaki el azâb; etimolojik kökeninden yola çıkarak, ki “az” kökü terk edilme, yalnız bırakılma anlamına gelir. İşte burada ki azabın en derini de terk edilmişlik acısı olacaktır. ve yahlüd fiyhiy mühana ve orada aşağılanmış bir biçimde kala kalır.


        70-) İlla men tabe ve amene ve amile amelen salihan feülaike yübeddilullahu seyyiatihim hasenat* ve kânAllâhu Ğafûren Rahıyma;

        Ancak tövbe eden, iman eden ve imanın gereğini uygulayan müstesna! Allâh, onların kötülüklerini iyi niteliklere dönüştürür... Allâh Ğafûr'dur, Rahıym'dir. (A.Hulusi)

70 - Ancak tevbe ve iman edip salih bir amel işleyenler başka, çünkü bunların seyyiatını Allah hasenâta tebdil eder, ve Allah gafûr , rahîm bulunuyor. (Elmalı)


İlla men tabe ve amene ve amile amelen salihan feülaike yübeddilullahu seyyiatihim hasenat ancak kim tevbe eder, yürekten inanır ve salih amel işlerse, değer üretirse, işte böylelerinin kötü gidişatını Allah iyi gidişata tebdil edecektir.

Günahsız kul olsun değil, bu ayete dikkat edin. Böylelerinin kötü gidişatını iyi gidişata tebdil edecek. Kim böyleleri? Allah’a yönelen, suçunu itiraf eden, haddini bilen. Yoksa melek olan değil. Günahsız kul değil tevbe eden, O’na yönelen, değer üreten kul istiyor. Rabbimizin insan tanımı. Çünkü insan elbette hata ve nisyandır. Ama hatasını savunursa İblisleşir, hatasını itiraf eder, özür dilerse adam olur, Ademleşir.

ve kânAllâhu Ğafûren Rahıyma hem zaten Allah merhameti sınırsız bir bağışlayıcıdır.


        71-) Ve men tabe ve amile salihan feinnehu yetubü ilAllâhi metaba;

        Kim tövbe edip sâlih amel işlerse, muhakkak ki o tövbesi gerçekleşmiş olarak Allâh'a döner. (A.Hulusi)

71 - Ve her kim tevbe edip de salâh ile çalışırsa o muhakkak Allaha makbul olarak döner. (Elmalı)


Ve men tabe ve amile salihan feinnehu yetubü ilAllâhi metaba kaldı ki kim tevbe eder ve salih amel işlerse, işte böyleleri kesinlikle Allah’a yönelmiş sayılacaklardır.


        72-) Velleziyne lâ yeşhedunezzure ve izâ merru Bil lağvi merru kirama;

        Onlar ki, yalana, aslı olmayan şeye şahitlik yapmazlar... Boş sözlere, dedi-koduya rastladıklarında da
(onlara katılmayıp) onurlu olarak geçip giderler. (A.Hulusi) 

72 - Ve onlar ki yalana şahit olmazlar ve lâğva rast geldikleri vakit kerîmâne geçerler. (Elmalı)


Velleziyne lâ yeşhedunezzur yine onlar ki yalan ve sahte olandan yana şahitlik etmezler. Müminin bir başka vasfı da budur. Yalandan ve sahteden yana çıkmazlar. Bu aslında bu anlamı içerir. Yalanı savunmazlar, sahte olanı korumazlar, onun yanında olmazlar, onunla aynı hizada görünmezler, sahici olanla beraberdir onlar. Onlar simülatif ve sanal olanla olmazlar. Sahte hayat tarzı, sahte gülücük, sahte maske, maskeli bir yüz, sahte bir tavır, sahte bir duruş sergilemezler ve tabii yalandan yana olup ta ona şahit olmazlar. Yalanın savunmasını üstlenmezler.

ve izâ merru Bil lağvi merru kirama yararsız ve anlamsız olan şeylerle karşılaştıklarında da vakarla geçip giderler.

El lağvm, amaca ulaşmada hiçbir fonksiyon üstlenmeyen boş ve anlamsız şey, her şey. Boş ve anlamsız. Onlara takılmazlar, onlarla uğraşmazlar.


        73-) Velleziyne izâ zükkiru Bi âyâti Rabbihim lem yehırru aleyha summen ve 'umyana;

        Onlar ki Rablerinin, varlıklarındaki işaretleri (
hakikatleri) hatırlatıldıklarında, (o hakikate karşı) sağır ve kör kalmazlar! (A.Hulusi)

73 - Ve onlar ki rablerinin âyetleriyle va'z-u nasihat edildikleri zaman üstüne kör, sağır yıkılıp yatmazlar. (Elmalı)


Velleziyne izâ zükkiru Bi âyâti Rabbihim lem yehırru aleyha summen ve 'umyana yine onlar ki rablerinin ayetleri hatırlatıldığı zaman sağırlar ve körler gibi dinlemeden anlamadan üzerine üşüşmezler.

Çok, çok dikkat çekici bir ayet. Gerçekten daha önce Allah’ın mesajını inkar edenleri ele aldı. Burada ise Allah’ın mesajını inkar etmeyip hatta onu kucaklayıp, onu baş üstüne koyup fakat anlamaya ve yaşamaya gelince göz ardı eden sakat mantığa, yamuk mantığa sesleniyor. İyi bir mümin bunu yapmaz. Mücahid, büyük müfessir, otorite, ibn. Abbas’ın talebesi Mücahid; lâ yefkahune lâ yesmeun diye tefsir etmiş. Yani burada ki ayetteki sümmen  ve ‘umyana yı ayetler üzerinde düşünmezler. Onun anlamını manasını kavramazlar, ayetleri dinlemezler de yani onun ardınca gitmezler. Ne yaparlar ya; üzerine kapanırlar. Öperler tepelerine koyarlar. Evlerinin en güzel yerlerine asarlar. Altın yaldızla yazarlar, levhaya asarlar, hürmet ederler, eder gibi görünürler aslında. Bu hürmet değil. Fakat onu yaşamaya, onu hayata koymaya, onunla dirilmeye, onu anlamaya, onu8 anlama için çaba sarf etmeye, onun üzerinde yoğunlaşmaya gelince iş bunu yapmazlar. İşte onlara sesleniyor bu ayet.

Kur’an a karşı saygı gösterisi yaptıkları halde onu anlama ve hayata geçirme konusunda samimi davranmayan kimselere sesleniyor. Çünkü peygamberin ifadesi ile onlar, Kur’an ı yastık edinenler, Kur’an la uyuyanlar, ninni gibi “la yetevessetül Kur’an” diyordu ya sevgili peygamber. Kur’an ı yastık edinmeyiniz. Nasıl yastık edilir Kur’an. Kur’an hayat kitabı değil de sanki sadece ölülere okunup ta duvara asılan, tören günlerinde üç öpücük kondurulup ta, “seninle işimiz buraya kadar.” diye adeta azıtılmış bir kedi muamelesi yapılan bir mesaj değildir. Kur’an kendi ifadesi ile ölü ruhları dirilten ilahi bir mesajdır. Kur’an ilahi bir inşa projesidir.

Yine bu ayetin bana hatırlattığı bir tip de şöyle geliyor. Kur’an ın kimi işine gelen ayetlerinin üstüne balıklama atlarlar. O ayetleri kullanırlar. Bozdururlar, harcarlar. Aslında derdi Kur’an a uymak değil, kitaba uymak değil, kitabına uydurmak. Orada kendince bir delil bulmuştur, onu istismar eder. Delil istismarcılığı. Onun için lem yehırru burada ki “hara” üstüne atılırlar. Balıklamaya atlarlar. Tam da karşılığı bu olabilir. Eline bir delil geçti hah! kendi savunduğum şeyi savunmak için bir de Kur’an dan delil buldum. Şeklindeki bir mantığa da aslında reddiyedir bu ayet.


        74-) Velleziyne yekulune Rabbena heb lena min ezvacina va zürriyyatina kurrete a'yunin vec'alna lil müttekıyne imama;

        Onlar ki: "Rabbimiz... Eşlerimizden (
veya bedenlerimizden) ve evlatlarımızdan (bedenî çalışmalarımızın semeresinden) göz aydınlığı (cennet yaşamını) oluşturacakları bize ihsan et; bizi, korunmak isteyenlere uyulası önder kıl" derler. (A.Hulusi)

74 - Ve onlar ki ya Rabbena! lûtfunla bizlere zevcelerimizden, zürriyetlerimizden gözler süruru ihsan buyur ve bizi muttakilere pişüva kıl derler. (Elmalı)


Velleziyne yekulun ve onlar derler ki Rabbena heb lena min ezvacina va zürriyyatina kurrete a'yunin vec'alna lil müttekıyne imama Rabbimiz bize göz aydınlığı olacak eşler ver, nesiller ver, ve bizi muttakilere önder yap.

Yüz karası yürek yarası eşler değil, yüz karası nesiller değil göz aydınlığı olan eşler ve nesiller. İyilikte önderlik istemek Kur’an ın bir tavsiyesi bakınız. Yani iyilerin öncüsü yap bizi. İyilerin öncüsü nasıl olunur? İyilere lokomotif olmak, vagon yerine. Yani vagon olmayı istemeyiniz iyiliğe lokomotif olunuz. Birilerinin başlatmasını beklemeyiniz iyiliği, siz iyiliği bizzat başlatınız. Bu, bu anlama gelir.


        75-) Ülaike yüczevnel ğurfete Bi ma saberu ve yülakkavne fiyha tahıyyeten ve Selâma;

        İşte onlar, (
dünya - bedensel yaşam şartlarına) sabretmeleri nedeniyle gurfe (yüksek köşk - üst seviyede yaşam boyutu) ile mükâfatlandırılırlar! Orada tahiyye (hayat) ve selâm (Esmâ kuvvelerinin tahakkuku) ile karşılanırlar. (A.Hulusi)

75 - İşte hep bunlar sabırlarına mukabil gurfe ile (Cennet şehnişini ile) mükâfatlanacaklar ve orada sağlık ve selâm ile karşılanacaklar. (Elmalı)


Ülaike yüczevnel ğurfete Bi ma saberu ve böyleleri sabırları sebebi ile cennette ödüllendirilecek kimselerdir. ve yülakkavne fiyha tahıyyeten ve Selâma ve orada esenlik ve mutluluk tebrikleri ile karşılanacaklardır.


        76-) Halidine fiyha* hasünet müstekarren ve mukama;

        (
Onlar) orada sonsuza dek kalıcılardır... Ne güzel durak ve makamdır! (A.Hulusi)

76 - Orada ebedi kalacaklar, ne güzel makarr ne güzel makam. (Elmalı)


Halidine fiyha onlar orada daimi olarak kalacaklar, hasünet müstekarren ve mukama o ne güzel bir ikametgâh, o ne güzel bir makamdır.

Dedikten sonra müminlerin vasıflarını ve daha önce de zaten inkarcıların niteliklerini saydıktan sonra en sonunda şu ayetle sure hitaba son veriyor.


        77-) Kul ma ya'beü Bi küm Rabbiy levla du'âuküm * fekad kezzebtüm fesevfe yekûnü lizama;

        De ki: "Eğer yönelişiniz olmazsa Rabbim size önem vermez! Gerçekten yalanladınız... Yakında kaçınılmaz sonucunu yaşayacaksınız!"(A.Hulusi)

77 - De ki rabbim size ne kıymet verir duânız olmasa? Demek ki tekzip ettiler, o halde yarın ceza yapışacak.(Elmalı)


Kul ma ya'beü Bi küm Rabbiy levla du'âuküm de ki, Eğer duanız olmasaydı rabbim size niçin değer versin di ki. Kul ma ya'beü Bi küm Rabbiy levla du'âuküm eğer duanız olmasaydı ey insanlar Allah katında ne değeriniz olurdu. Yani haddinizi bilmezseniz Allah size niçin değer versin. Allah’tan isteyin ey insanoğlu, Allah’tan iste, istemen yetersiz olduğunu bilmendir. Eğer gereği gibi istersen sadece istediğin verilmekle kalmayacak, Allah katında ki hatırın da yükselecektir. Çünkü Allah’ın sınırsız büyüklüğünü bilenler ister ondan. Kendi küçüklüğünü bilenler ister. Kendi yetersizliğini ve onun yeterliliğini bilenler ister. Aslında ibadet tümüyle bir duadır. Aslında hayat dua makamıdır. Onun için efendimiz duaya;

- Al du’a Muhhul ibadah. İbadetin beynidir  buyurmuştur.

Ve ayet şöyle bitiyor; fekad kezzebtüm fesevfe yekûnü lizama dö ve kafirlere, inkarcılara de ki; -ki bu ibare İbn. Abbas’a dayanarak böyle bir tefsiri ibare takdir ediyorum- sonuçta işte siz de yalanlamış oldunuz. Bundan böyle O da sizin yakanızı bırakmayacak. Yani müminlere dön, eğer duanız olmasaydı rabbim sizi ne yapsın dı de. Rabbimin katında ne değeriniz olurdu de ve dön inkarcılara; Maden inkarda inkar ettiniz rabbim sizin yakanıza yapışacak de.

Rabbim kendisine yürekten dua eden ve duası itibarını Allah katında artıran saygın ve sevgili kullarından kılsın.


“Ve ahiru davana enil hamdülillahi rabbil alemiyn”

        Çağrımız ve davamız Âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd’adır.

        114. videonun sonu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder