D sayfasından devam
28-) Ve izâ fealu fahışeten kalu vecedna aleyha abaena vAllâhu emerena Biha* kul innAllâhe lâ ye'muru Bil fahşa'* etekulune alAllâhi ma lâ ta'lemun;
Ne zaman fahişet (şirk veya hakikati inkâra yol açan bir fiil veya düşünce) ortaya koysalar: "Babalarımızı da bu hâl üzere bulduk ve Allâh bunu emretti bize" dediler... De ki: "Kesinlikle Allâh fahşayı (ihtiva edenleri) emretmez! Bilgisine sahip olmadığınız şeyleri Allâh'a mı atfediyorsunuz?" (A.Hulusi)
28 - Ve bir edepsizlik yaptıkları zaman da atalarımızı böyle bulduk ve bize bunu Allah emretti derler, Allah, de, edepsizliği emretmez, bilmediğiniz şeyleri Allahın üzerine mi atıyorsunuz? (Elmalı)
Ve izâ fealu fahışeten ve ne zaman çirkin bir iş işleseler, kalu vecedna aleyha abaena vAllâhu emerena Biha hemen; biz atalarımızı da bu iş üzerinde bulduk. Demek ki bize bunu Allah emretmiştir derler.
Bakınız işe, şeytanın akıl yürütmesi budur işte analojisi. Yukarıda ki analojiyi hatırlıyorsunuz değil mi? Beni ateşten, onu balçıktan yarattın ben ondan üstünüm demişti. Bu da şeytani bir analoji. Ne diyor müşrikler; Babalarımız doğru yolda idi, bi babalarımızın yolundayız, dolayısıyla biz de doğru yoldayız.
Bakın, eğer hakikati ters yüz ederseniz, eğer düşünme melekesini ala bora ederseniz, işte böyle düşünürsünüz. Hakikatin peşi sıra değil, babalarınızın peşi sıra gidersiniz ve üstelik Allah’a da iftira eder; Babalarımız yanlış yapmaz, o halde Allah bunu emretmiştir, onlar da yapmıştır dersiniz. İşte onlar böyle demişlerdi, ve bu da tarihe bir not olarak düşülüyor, kazılmış bir levha biçiminde ilahi kelama giriyor.
kul innAllâhe lâ ye'muru Bil fahşa' De ki; Kesinlikle Allah çirkin bir şeyi emretmez. etekulune alAllâhi ma lâ ta'lemun; Yoksa siz hiç bilmediğiniz bir şeyi Allah’a mı yakıştırıyorsunuz.
29-) Kul emera Rabbiy Bil kıst* ve ekıymu vücuheküm 'ınde külli mescidin ved'ûhu muhlisıyne lehüddiyn* kema bedeeküm te'udun;
De ki: "Rabbim her şeyin hakkını vererek yaşamayı emretti... Her mescidde vechlerinizi ikame edin (tam teslim olmuşluğun sonucu olarak benliğinizin ortadan kalkışını yaşayın) ve Din anlayışınızı sadece O'na has kılarak O'na dua edin... Başlangıcınızdaki gibi (cennette Âdem'in yaratılışı üzere) O'na döneceksiniz!" (A.Hulusi)
29 - Deki: Rabbim, Adl-ü insafı emretti, hem her mescit de yüzlerinizi doğru tutun ve ona, dini mahza onun için hâlis kılarak, ibadet edin, sizi iptida o yarattığı gibi yine ona döneceksiniz. (Elmalı)
Kul emera Rabbiy Bil kıst De ki; Benim rabbim sadece doğru olanın yapılmasını emretmiştir.
Evet onlara cevap ver; Allah’a iftira eden bu mantık her çağda, bugün her an karşılaşabilirsiniz bu mantıkla. Yapar, adetini ibadetleştirir ve bunu da Allah emretti diye sunar insanlara. İbadeti de tabii ki adetleştirecektir. İşte onlara de ki; Benim rabbim sadece doğru olanın yapılmasını emretmiştir. De.
ve ekıymu vücuheküm 'ınde külli mescid Siz Allah’a sadakatini ispat için giriştiğiniz her işte bütün varlığınızla ona yönelin.
Burada ki Vech;
İnnî veccehtu vechiye lillezî.. En,am/79 ayetinde ki vech ile aynı. Yani bütün varlığı ile Allah’a yönelmek. Vech, yüz anlamına gelir kelime anlamı itibarıyla ama, bir şeyin zatı, kendisi, tamamı demektir. Çünkü Küll den cüz dür.
En’am 162. Ayetteki andımız da işte buradaki hakikati en açık ifade eden bir ayettir.
Kul inne salâtî ve nusukî.. tüm çabam isteğim, ve nusukî ve tüm ibadetlerim, ve mahyâye ve memâtî ölümüm ve hayatım, lillâhi rabbil âlemîn (En’am/162) Alemlerin rabbi olan Allah’a armağan olsun biçiminde ki bu ilahi and, işte burada bütün varlığı ile Allah’a yönelmenin bir başka ifadesi idi.
Burada ki Mescit, Allah’a bağlılık amacıyla girişilmiş her eylem için kullanılabilir. Ki mescit hem ismi zaman, hem ismi mekandır. Fakat burada daha genel bir anlamı var. Çünkü secde, insanın Allah karşısında ki esas duruşunun ideal sembolüdür.
ved'ûhu muhlisıyne lehüddiyn ve dini yalnızca O’na has kılarak ta yürekten yalvarın. kema bedeeküm te'udun; başlangıçta sizi nasıl yarattıysa, sonunda yine O’na döneceksiniz.
30-) Feriykan heda ve feriykan hakka alyahimüd dalaletü, innehümüt tehazüş şeyatıyne evliyâe min dunillâhi ve yahsebune ennehüm mühtedun;
Bir kısmınıza hidâyet etti, bir kısmınız üzerine de dalâlet hak oldu! Muhakkak ki onlar (dalâlet hak olanlar), Allâh'ı bırakıp şeytanları (saptıranları) dostlar edindiler... Sanıyorlar ki kendileri hidâyet üzeredirler! (A.Hulusi)
30 - Bir kısmına hidayet buyurdu, bir kısmına da dalalet Hakk oldu, çünkü bunlar, Allah’ı bırakıp Şeytanları evliya ittihâz ettiler, bir de kendilerini hidâyette zannederler. (Elmalı)
Feriykan heda O bazılarınızı doğru yola sevk edecek, ve feriykan hakka alyahimüd dalaletü fakat bazıları içinde doğru yoldan sapmak kaçınılmaz olacak.
Hakka aleyhim, sapmanın tek sorumlusu, sapanın kendisidir. Gerçeğine dikkat çekiyor bu ibare. Şeytani mazereti ret. Yani beni falan saptırdı, beni Allah saptırdı diyemez haşa..! Eğer sapmışsanız, kendi tercihinizle sapmışsınız. Onun için sapmak bazıları için kaçınılmaz olacak.
innehümüt tehazüş şeyatıyne evliyâe min dunillâh çünkü onlar Allah’ı bırakıp şeytani duygularının hakimiyetine girecek. ve yahsebune ennehüm mühtedun; Üstelik onlar doğru yolu bulduklarını sanacaklar.
Zaten öyledir. Tüm sapmalar, tüm sapıklıklar, tüm sapıklar doğru yolda olduklarını sanarak saparlar ve saptırırlar. İddiaları da budur. Şeytan bile doğru yolda olduğunu düşünerek, ya da iddia ederek sapmakta ve saptırmaktadır.
31-) Ya Beniy Ademe huzû ziyneteküm 'ınde külli mescidin ve külu veşrebu ve lâ tüsrifu* inneHU lâ yuhıbbul müsrifiyn;
Ey Âdemoğulları her secde mahallinde zinetinizi giyin... Yeyin, için (bunları değerlendirin), israf etmeyin (gereksiz şekilde kullanmayın)... Çünkü O, israf edenleri (elindeki nimetleri gereksiz yere kullananları) sevmez! (A.Hulusi)
31 - Ey Âdem oğulları! her mescit huzurunda ziynetinizi tutunun, ve yiyin, için de israf etmeyin, çünkü o müsrifleri sevmez. (Elmalı)
Ya Beniy Adem Ey Adem oğulları, ey insanlık, huzû ziyneteküm 'ınde külli mescid Allah’a sadakatinizi ispat için giriştiğiniz her eylemde ziynet ve zarafetinizi takının.
Müşriklerin tarihsel bir eylemine atıf yapılıyor. Ki tüm tefsirler onu naklederler, Müşrikler Kabe’yi çıplak tavaf ederlerdi. Özellikle Mekke de oturan soylular değil, dışarıdan gelenler Kabe’yi çıplak tavaf ederlerdi ve gerekçe olarak ta biz bu elbiselerle günah işliyoruz derlerdi. Yani pire için yorgan yakmak tabiri bunu ifade edebileceği gibi, şöyle bir zaafa da dikkat çeker; Dindarlık gösterisi. Sahte dindarlık gösterisi gerçek erdem, gerçek ibadeti terk ederken, sahte dindarlık gösterisi insanı böyle rezil ve kepaze edecek bir hale de sokar. Akıl ve mantığı açığa alır.
Tabii ki burada bir sektör söz konusu. Mekke’de ki bu müşrik uygulamada kendi elbiseleri ile giremiyorlar, tavaf edemiyorlar. Ederlerse dayak yiyorlardı tefsirlerin verdiği bilgilere göre. Peki ya kendi elbiseleri ile edemeyecek, çıplak tavaf edecek dışarıdan gelenler, Mekkeliler değil, ya da bir Mekke linin elbisesini kiralayacak. İşte sektör. Sahte dindarlık mutlaka sektör yaratır. Din sektörü ve o sektör de birilerinin işine geldiği için hurafeyi körüklerler. Batıl Hakk olmaya başlar, adet ibadet olmaya başlar, tabii ki ibadette adetleşir.
ve külu veşrebu ve lâ tüsrifu yiyin, için ama israf etmeyin. inneHU lâ yuhıbbul müsrifiyn; Çünkü O israf edenleri sevmez.
32-) Kul men harrame ziynetellahilletiy ahrece li ıbadiHİ vettayyibati miner rızk* kul hiye lilleziyne amenû fiyl hayatid dünya halisaten yevmel kıyameti, kezâlike nufassılul âyâti li kavmin ya'lemun;
De ki: "Kim Allâh'ın, kulları için çıkarmış olduğu güzelliklerini ve rızkın temiz - pak olanını haram etti?"... De ki: "Onlar, dünya hayatında iman edenlere helaldir; kıyamet gününde ise yalnızca onlara ait olacaktır." Kavrayabilecekler için işaretlerimizi işte böyle tafsil ediyoruz. (A.Hulusi)
32 - De ki Allahın kulları için çıkardığı ziyneti ve temiz hoş rızkları kim haram etmiş? De ki: Onlar Dünya hayatta iman edenler için kıyamet günü halıs olacaktır, bu suretle ilim ehli olanlar için âyetleri tafsil ediyoruz. (Elmalı)
Kul men harrame ziynetellahilletiy ahrece li ıbadiHİ vettayyibati miner rızk Sor bakayım, Allah’ın kulları için yarattığı güzellikleri, temiz ve helal rızkları yasaklayan kimmiş..!
Çileciliği, dünyayı terk eden anlayışı ve ruhbanlığı red. Yok öyle. Yer yüzünde ki tüm güzellikler en çok müminlere yakışır. Onun için yer yüzü müminlere bir emanettir. Emanete ne ihanet edin, ne de emaneti bir başkasına bırakın demektir bu.
kul hiye lilleziyne amenû fiyl hayatid dünya halisaten yevmel kıyame Cevapla, bunlar dünya hayatında, yani yer yüzünün nimetleri dünya hayatında herkesle birlikte imana erenler için kıyamet günü ise, yalnızca onlara has olacaktır. Ahiretin güzellikleri yalnız iman edenlerindir. Dünya güzellikleri ise, çalışanlaradır. Müminleredir de tabii. Müminler çalışırsa o güzelliklerden müminler yararlanırlar. Bu ayetin mesajı bu.
kezâlike nufassılul âyâti li kavmin ya'lemun; Kavrama yeteneği olan bir toplum için ayetlerimizi işte böyle açık ve net dile getiriyoruz.
33-) Kul innema harrame Rabbiyel fevahışe ma zahera minha ve ma betane vel isme vel bağye Bi ğayril hakkı ve en tüşriku Billâhi ma lem yünezzil Bihi sültanen ve en tekulu alAllâhi ma lâ ta'lemun;
De ki: "Gerçek şu ki, Rabbim sadece şunları haram kılmıştır: Fuhşiyatın açık ve gizli olanını; ismi (Allâh indînde suç olanları); bağyi (başkalarındaki güzelliklere göz dikip ele geçirme hırsını); ortak koşmanız için, hakkında hiçbir delil olmayan şeyi şirk koşmanızı ve Allâh üzerine bilmediğiniz şeyleri konuşmanızı." (A.Hulusi)
33 - Rabbim, de, ancak şunları haram buyurdu: Bütün fuhşiyyatı, açığını, gizlisini ve her türlü vebali, ve haksızlıkla bağyi ve Allaha hiç bir zaman bir bürhan indirmediği her hangi bir şeyi şirk koşmanızı, ve Allaha bilmediğiniz şeyler isnat etmenizi haram buyurdu. (Elmalı)
Kul innema harrame Rabbiyel fevahışe ma zahera minha ve ma betan De ki; Benim rabbim yalnızca açık ya da gizli, yüz kızartıcı davranışları, vel isme günahın her türünü, vel bağye Bi ğayril hakk Haksız yere bir başkasının malına göz dikmeyi, ve en tüşriku Billâhi ma lem yünezzil Bihi sültane her hangi bir delil indirmediği halde Allah’tan başkasına ilahlık yakıştırmanızı, ve en tekulu alAllâhi ma lâ ta'lemun; hakkında bilginizin olmadığı şeyi Allah’a atfetmenizi yasaklamıştır. Yani Allah’ın yasakladıklarını siz serbest bırakıp, hatta ibadet telakki ediyorsunuz, Allah’ın serbest kıldığını ise yasaklıyorsunuz. İşte bu hakikati ters yüz etmektir ve hurafenin yükseldiği yerde gerçek inanç batar. Burada söylenen de budur.
Sahte dindarlık gösterisine dikkat çekiliyor. Hep hakikati ters yüz eder sahte dindarlar. Gerçek dindarlığı, ruhunu öldürür sahte dindarlık. Sınırları belirsizleştirir. Bakarsınız sahte sahte din gösterileri icat eder, ama gerçek dindarlığın canına okur bu sefer.
34-) Ve li külli ümmetin ecel* feizâ cae ecelühüm lâ yeste'hırune saaten ve lâ yestakdimun;
Her topluluğun takdir edilmiş bir ömrü vardır... Onların ömrünün sonu geldiğinde, ne bir an ertelenebilir, ne de öne alabilirler. (A.Hulusi)
34 - Her ümmet için bir müddet mukadder, müddetleri gelince bir lâhza geri de kalmazlar, öne de geçemezler. (Elmalı)
Ve li külli ümmetin ecel işte sahte dindarlığı yücelten Mekke müşrik toplumunun şahsında kendisinin ölümsüz olduğunu iddia eden tüm uygarlıklara ilahi bir kanun ve uyarı; Ve li külli ümmetin ecel her topluluk için bir vade vardır. feizâ cae ecelühüm lâ yeste'hırune saaten ve lâ yestakdimun; vadesi dolduğu vakit onu bir an ne erteleyebilirler ne de öne alabilirler. Medeniyet çevriminin yasasıdır bu ayet ve her yeryüzünde tuğyan eden, Allah’a baş kaldıran, Allah’a meydan okuyan bir medeniyetin mutlaka bir vadesi vardır. Toplumsal sünnetullahtır bu.
Hitler 1933 de; Biz bin yıllık bir geleceği inşa ediyoruz demişti. 1943 te ilk yenilgisini tattığında iki sıfırda yanıldığını anladı. Biz bin yıllık geleceği inşa ediyoruz diyenleri akıbetini Allah işte Kur’an da böyle haber verir. Çünkü gelecek, gerçek gelecek, Allah’a karşı sorumluluğunun bilincinde olanlarındır.
“Ve ahiru davana velil hamdülillahi rabbil alemiyn”
51. videonun sonu.
51 videoyu toplu olarak http://kurantefsir.wordpress.com/2011/08/04/islamoglu-kuran-tefsir-dersleri-araf-1-34-51/ bulabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder