6 Ağustos 2011 Cumartesi

İslamoğlu Tef. Ders. Araf (1- 6) (51-A)





Rabbişrah liy sadriy;

Ve yessirliy emriy;

Vahlül ukdeten min lisaniy;

Yefkahu kavliy; (Taha 25-26-27-28) Göğsüme genişlik ver, kolaylaştır işimi. Çöz düğümü dilimden ki anlasınlar beni. Bu Kur’ani dua ile yine Kur’an ın muhteşem bir sitesine giriş yapıyoruz.

Kur’an ın bu muhteşem sitesi ARAF adını almış, Bu adı 46. ve 48. ayetlerinde geçen el araf sözcüğünden alıyor. Bu sözcüğün sureye isim olan, araf suresine isim olan bu sözcüğün en uygun karşılıkları, sahne, yani belirgin yer, görülen yer, herkesin görebildiği, seyredebildiği bir yer anlamına sahne. Ya da eğer daha etimolojik kökenine inecek olursak; Doğruyu yanlıştan ayırabilmek anlamlarını verebiliriz.

Tedvinde, yani resmi sıralamada 7. sure olmasına rağmen iniş zamanı Mekke döneminin 2. yarısına, hatta 2. yarısının da sonlarına doğrudur.

İçeriğine bakıldığında sure, huruf-u mukadda ile, yani heca harfleri ile başlayan tüm surelerde olduğu gibi vahyin özelliklerinden söz ederek başlıyor.

Sure, neden kendisinden sonra inen En’am dan hemen ardına konmuştur dersek; Aslında En’am suresi bu sureden sonra indiği halde bu sureden önceye yerleştirilmiş resmi sıralamada. İşte bunun nedenini sorduğumuzda, Enam suresinde sözü edilen bütün konular hemen hemen ve hatta kendisinden önce söz edilen konuların bir açılımı vardır bu surede. Ki sure 206 ayetten oluşan uzun bir suredir ve surenin konusu öncelikle vahyin önemine dikkat çeker.

Daha sonra insan yaratılışına sözü getirir ve Allah – insan ilişkilerinde insanın kökeninin nasıl başladığı yeryüzünde insan hayatının nasıl mümkün olduğu ve insanın yer yüzünde var oluşunun anlamının, Allah dışarıda tutularak verilemeyeceği, insanın hayatının Allah hesaba katılmadan anlaşılamayacağı ve anlamlandıramayacağına dikkat çekilir ve surenin en uzun bölümü tam 75 ayetle İsrail oğullarından bahseden bölümüdür.

Neden Mekke’de, nispeten hicretten yıllar önce, bir tane Yahudi’nin yaşamadığını bildiğimiz Mekke’de, 75 ayetle İsrail oğullarına sözü getirmiştir araf suresi. Buna neden ihtiyaç duymuştur diye sormak hakkımız. Bu soruyu sorduğumuzda bunun birinci nedeni; Artık bu ümmetin de risalet vazifesini, ilahi vahyi insanlığa taşıma görevini üstlendiği ve bu görevi eğer yerine getirmezse, geçmişte bu görevin kendisine verildiği İsrail oğullarının başından geçen Yahudileşme sürecinin, bu ümmeti de beklediği ihtar edilmektedir.

İşte bunun için bu surede 103 ile 78. ayetler arasında İsrail oğullarının, yani Hz. Musa’ya iman eden Müslüman İsrail oğullarının nasıl kendilerine verilen vahiy emanetine ihanet ederek Yahudileştikleri dile getirilir be Kur’an ın kendisine emanet edildiği Hz. Muhammed ümmetine de bu şekilde öğüt verilir.

 

1-) Elif, Lâââm, Miiiym, Saaad;

Eliif, Lââm, Miiim, Saaad. (A.Hulusi)
1 - Elif, lâm, mîm, sâd.

Bildiğiniz gibi bu harfler huruf-u Mukadda ismini alır. Bu harflerin yorumunu Bakara suresinin başında yapmaya çalışmıştık. Dileyenler oraya müracaat edebilirler. Ancak bu harflerin yorumu konusunda bir çok söz söylenmiş. Muhtelif rivayetler nakledildiği gibi bu harflerin anlamı değil, işlevi üzerinde durulmuş. Ki bence de bu harflerin manası nedir sorusu yerine, bu harflerin işlevi nedir sorusunun daha doğru olduğunu düşünüyorum. Ama her şeyden öte, nasıl yorum yapılırsa yapılsın, ki elbette doğruya yaklaşan yorumlar vardır.

Bu harflerin Kur’an a dikkat çeken, Kur’an okumaya kalbi ve aklı hazırlamak için bir giriş olduğunu düşünebiliriz. Bunu düşünmemiz için elimizde çok güçlü bir delil var o da bu harflerin başında yer aldığı Kur’an da ki tüm surelerin vahye dikkat çekerek, vahye atıf yaparak başlamış olması. Bu önemli ama yeterli değil, tam açıklayamıyor. Onun içinde en sonunda Hz. EbuBekir’in dediğini demek zorunda kalıyoruz.

- Her kitabın, her vahyin bir sırrı vardır. Kur’an ın sırrı da huruf-u mykaddadır.


2-) Kitabün ünzile ileyke fela yekün fiy sadrike harecün minhü li tünzire Bihi ve zikra lil mu'miniyn;

Sana inzâl edilen bu Hakikat ve Sünnetullâh BİLGİsi (Kitap), Onunla, (iman etmeyenleri) uyarman ve iman edenlere (neye - nasıl iman edip, neleri yapmaları konusunda) öğüt vermen içindir... Artık içinde, bundan dolayı bir sıkıntı olmasın. (A.Hulusi)

2 - Bir kitab ki sana indirildi, sakın bundan dolayı yüreğinde bir sıkıntı olmasın da bununla inzar edesin, müminlere de şu bir ihtar:


Kitabün ünzile ileyk Bir ilahi kelam indirildi sana. fela yekün fiy sadrike harecün minhü artık bundan dolayı için daralmasın.

Harac, aslında İbn. Abbas ve Mücahid harac sözcüğünü şüphe olarak tefsir etmişler. Onların bu tefsirini istismar eden batılı oryantalistler de; Resulallah’ın vahyin kaynağından şüphe ettiğini söylemeye kadar işi vardırmışlar. Oysaki İbn. Abbas ve Mücahid’in şüphe ile kastettiği kesinlikle Resulallah’ın kesinlikle vahyin kaynağına ilişkin bir kuşku duyması değildi. Olsa olsa bu şüphenin niteliği; Vahyin toplumu dönüştürme konusunda, yani sonuç alma konusunda olabilirdi. Ki zaten bu niteliğini biz yine bu surenin 34. ayetinde görüyoruz;

Ve li külli ümmetin ecel her ümmetin bir vadesi vardır. Vadesi geldiğinde ne bir an geri bıraktırılır, ne bir an ileri.

İşte bu ayet aslında Resulallah’ın bu konuda duyduğu sıkıntının adresini göstermektedir. O sıkıntı vahyin bu toplumda yeterli etkiyi, gerekli dönüşümü gösterip göstermeyeceğine ilişkin tereddüt. Yani “bu toplum adam olur mu” şüphesi. Bu toplum bu inatla, bu korkunç yabancılaşma ile, Allah-insan ilişkilerinde ki bu kopuklukla kendini nasıl düzeltir. Allah’a nasıl kulak verir. İşte sıkıntı burada ve tam karşılığı da zaten iç daralmasıdır, sıkılmadır. Onun içinde biz; fela yekün fiy sadrike harecün minhü ibaresini bundan dolayı artık içi daralmasın biçiminde çevirdik.

Resulallah takdir edeceğiniz gibi bu ayetler indiğinde yorucu bir davet maratonu koşmuştu. Yıllar yılı tüm varlığını; Kur’an ın insan yüreğine oturması, yürekleri değiştirmesi, o toplumum ufkunu aydınlatması, Allah’ın insanla konulmasının ne demeye geldiğini bu toplumun anlaması için her şeyini vermişti. Ama Mekke ticaret toplumu çıkarlarını bir kenara bırakarak, basit, sıradan çıkarlarını bir kenara bırakarak ebedi menfaatlerini gözetmemişler ve vahye sırt dönmüşlerdi. Aslında kendilerine sırt dönmüşlerdi. Bu da Resulallah’ı çok üzüyordu. Çok sıkıntılandırıyordu. Adeta kendini suçluyordu kimi zaman. Acaba problem benden mi kaynaklanıyor diye de geliyordu aklına.

İşte Allah kimi zaman nebisini, sevgili efendimizi böyle teselli ediyor, için daralmasın diyordu. Aslında bütün bu tepkiler sadece sana karşı değil, tüm peygamberlik tarihi boyunca her peygamberin karşılaştı şeyler, onun için ilk defa sen görmüyorsun ki, çok daha beteri geldi, çok daha kötü şeyler oldu senden önce ve farklı surelerde o olan kötü şeylerden örnekler de veriliyordu. Çok daha ağır acılar çeken peygamberler ve çok daha inkarda direnen ve direnişini bizzat korkunç bir küfre, korkunç bir saldırganlığa dönüştüren inkarcı toplumlardan örnekler de veriyordu Kur’an.

İşte bu ayetler doğru okunduğunda Resulallah’ın bu ayetlerin indiği sıradaki ruh fotoğrafı seyredilebilir. Bir parça karamsar, bir parça yorgunluk, uzun yıllar koşmanın vahit adlı mutluluğu insana taşımanın ve insanın göz göre göre kendi mutluluğuna sırt çevirmesinin görülmesi ardından bu mutluluğu taşıyan insanın bir parça yorgunluk ifadesi ve işte bunun ardından da vahyin ona yepyeni bir ufuk açması ve onu canlandırması. Onu dik tutması, ona insanlığın tabi olduğu, toplumların tabi olduğu sosyal yasaların kanunların hatırlatılması. Onun için burada Resulallah teskin ediliyor ve yüreğinin daralmaması söyleniyor.

li tünzire Bihi ve zikra lil mu'miniyn; Yukarıda bir kitap indirildi sana denilmişti onun devamı; Ki onunla insanları uyarabilesin ve müminlere de şu öğüdü veresin.

Söylenen şey açık; İşini yap, başka şeye bakma. İnsanların hidayeti senin elinde değil. Görevini yap, sorumluluğunu yerine getir, gerisini Allah’a bırak. Görevin o kitapla uyarmaktır insanları ve müminlere de şu ebedi gerçeği söylemektir. Ne o gerçek;


3-) İttebi'û ma ünzile ileyküm min Rabbiküm  '* kaliylen ma tezekkerun;

Rabbinizden size inzâl olunana tâbi olun... Rabbinizin dûnunda velîlere (dışsal {rabbanî hakikatinizden ayrı düşürecek bilgi verenler} veya içsel {nefsanî - şehevî}) tâbi olmayın... Bunu ne kadar az hatırlayıp, üzerinde derin düşünmüyorsunuz! (A.Hulusi)

3 - Rabbinizden size indirilene ittiba' edin, onsuz bir takım velilere ittiba' etmeyin, siz pek az düşünüyorsunuz. (Elmalı)


İttebi'û ma ünzile ileyküm min Rabbiküm uyun rabbinizin katından size indirilene. İman etinizse eğer, iman etmenizin kaçınılmaz bir sonucudur iman ettiğiniz şeye tabi olmak. Onu hayatınızın kılavuzu bilmek. Artık hayatınızı ona göre yaşamak sizin göreviniz olur.

Min karyetin, Yukarıda;

ve lâ tettebi'u min dûniHİ evliyâ Kur’an a uyun, rabbinizin katından size indirilene uyun, eğer uymazsanız, defakto, kendiliğinden bir başka şeye uyarsınız. İşte onu hatırlatıyor ayet. O’nun dışında ki bir otoriteye de bağlanmayın.

Ben burada Evliya sözcüğünü otorite olarak çevirdim. Razi, müfessirimiz Razi, İbn. Teymiyye, İbn. Hazm gibi alimlere dayanarak. Ki buradaki ayeti kerime bir gönül inkılabına çağırıyor ve; Ya Allah’a tabi olursunuz, ya ilahi yasalara tabi olursunuz, ya kendinize kılavuz olarak Allah’ı seçersiniz, ya da kılavuzsuz kalmazsınız, kesinlikle kılavuzsuz kalmazsınız. Eğer seçmezseniz, eğer ön bilgi olarak imanı kullanmazsanız ön yargı olarak iç güdüleriniz ve nefsiniz, ayartıcı duygularınız size yeter. Onlar sizi peşinden götürür.

Onun için yani hiç kılavuzsuz kalmazsınız. Eğer kılavuzunuz vahiy olmazsa kılavuzunuz şeytan oluverecektir.
Kılavuzunuz iman olmazsa, kılavuzunuz heva ve hevesiniz oluverecektir. B u kadar basit. Bunu anlamak gerekiyor.

Aslında Kur’an burada insan psikolojisinin tabi olduğu yasaları veriyor. Psikolojinin yasaları bunlar. İnsan psikolojisi tüm insanlık tarihi boyunca bu iki seçeneğin dışında olmaz. Ya doğruyu izler, doğruyu izlemiyorsa hiç bir şeyi izlemez değil, yanlışı izler. Onun için yanlışı izlememenin tek alternatifi var tabii ki doğruyu izlemek ve bunun da aklı kullanmakla ne kadar yakın, ne kadar birebir ilişkili olduğunu ayetin bitiş cümlesi ifade ediyor.

kaliylen ma tezekkerun; ne kadar az aklınızda tutuyorsunuz. Tabii ki bu öğüdü, Allah’ın verdiği bu öğüdü, ne kadar az aklınızda tutuyorsunuz. İmanın iktidarının yüreğinizde gerçekleşmesi, gerektiğini, eğer imanının iktidarının yüreğinizde gerçekleşmezse, şeytanın iktidarının gerçekleşeceği öğüdünü ne kadar az aklınızda tutuyorsunuz.


4-) Ve kem min karyetin ehleknaha fecaeha be'süna beyaten ev hüm kailun;

Nice şehirlerdeki toplulukları helâk ettik; gece veya gündüz uykusu içindeyken, azabımız onlara geldi! (A.Hulusi)

4 - Biz nice memleket helâk etmişizdir ki gece yatarlarken yâhud gündüz uyurlarken baskınımıza ona gelivermiştir. (Elmalı)


Ve kem min karyetin ehleknaha biz nice asi toplumu helak etmişizdir. fecaeha be'süna beyaten ev hüm kailun; gazabımız bir gece vakti ya da gün ortasında dinlenirken gelip çatıvermiştir.

Burada ki Kailun, Arap dilinde kaylule diye geçen öğle dinlencesi anlamına geliyor. Yani birebir anlamı ne olursa olsun genelde bize vermek istediği mana şu. Çok emin olduğunuzda gelir bela. Güven içinde sandığınızda kendinizi, artık kimsenin size dokunamayacağını sandığınızda, hiç beklemediğiniz bir anda, Kur’an ın bir çok yerinde buyrulduğu gibi; Hiç beklemediğiniz bir anda. Ya bir gece uyurken, ya bir gündüz dinlenirken, ama her halükarda artık kendinize güvendiğiniz, artık Allah’a ihtiyacınızı unuttuğunuz demlerde yakalar sizi belalar, musibetler ve gazap. Onu hatırlatıyor.


5-) Fema kâne da'vahüm iz caehüm be'süna illâ en kalu inna künna zalimiyn;

Azabımız onlara geldiğinde, onların seslenişleri: "Biz gerçekten zâlimlermişiz" demekten başka bir şey olmadı. (A.Hulusi)

5 - Azâbımız kendilerine geldiği vakit da «bizler hakikaten zalimler idik» demekten başka davaları olmadı. (Elmalı)


Fema kâne da'vahüm iz caehüm be'süna illâ en kalu inna künna zalimiyn; Gazabımız kendilerine gelip çatınca, kesinlikle bizdik haksız olan, “biz” itirafından başka bir savunmaları olmayacaktır.

Evet, öyle değil mi? Allah’ın nasıl gazaplandığını bizzat yaşayarak görenler, şahit olanlar, bundan başka bir şey söyleyebilirler mi? Söyleyememişlerdir, söylemediler ve söyleyemeyecekler. Kendi zalimliklerini, kendi zulümleri yüzünden başlarına bunların geldiğini itiraftan başka ne söyleyebilirler ki, onun dışında söyleyebilecekleri her şey 2. suç olacaktır, Allah’a iftira olacaktır.


6-) Felenes'elennelleziyne ürsile ileyhim velenes'elennel murseliyn;

Andolsun ki, kendilerine Rasûl irsâl edilenlere de soracağız; irsâl olunan Rasûllere de soracağız! (A.Hulusi)

6 - Sonra elbette Peygamber gönderilen ümmetlere soracağız, elbette gönderilen Peygamberlere de soracağız. (Elmalı)


Felenes'elennelleziyne ürsile ileyhim velenes'elennel murseliyn; Hem kendilerine ilahi mesaj gönderilenleri, hem de onlara ilahi mesajı iletmekle görevli olanları elbette hesaba çekeceğiz.

Toplumlara inen sosyal, ahlaki, fiili, fiziki, manevi belaların ardından belaları haber veren ayetlerin ardından böyle bir ayet geliyor. Kendilerine gönderilen peygamberlerden, resullerden hesap soracağız, bir de onların gönderildiği toplumlardan da hesap soracağız.

Gönderilenlerden görevinizi yaptınız mı diye soracağız. Siz, size verdiğimiz vahyi ulaştırma görevini, onu hayatınıza aktarma, ona örneklik etme görevini yaptınız mı diye soracağız. Yani sen peygambersin, geç demeyeceğiz. Bir görev vermişiz, bir sorumluluk yüklemişiz ve yüklediğimiz sorumluluğu yerine getirip getirmediğini de soracağız. Onu bile ayırmayacağız. Unutmayınız ayet açık, velenes'elennel murseliyn; yemin olsun ki risaleti taşıyanlardan soracağız diyor. Onları hesaba çekeceğiz.

Eğer onları hesaba çekecekse ya peygamber olmayanların özelliği nedir? Onları hesaba çekmez mi sanıyorsunuz. Ona da soracağız. Görevinizi yaptınız mı ve dönüp onların ilahi vahyi taşıdığı toplumlara da soracağız. Bize de soracak ve denilecek siz de size gelen vahye karşı görevinizi yaptınız mı?

Onlar, risaleti taşıyanlar, size taşımakla görevlerini, yaptılar. Size örneklik yaptılar, size önderlik yaptılar. Siz de onların önderliğini, örnekliğini, taşıdığı vahyi başınızın üstünde taşıyıp hayatınıza koydunuz mu? O vahyi hayatınıza kılavuz edindiniz mi? Yoksa o vahyi öksüz, o vahyi yetim mi bıraktınız.

Aslında sadece peygamberlerin değil, ilahi mesajı taşımakla görevli herkesi kapsadığını düşünüyorum. Onun için risaleti taşımak görevi, risaleti yani ilahi emaneti taşımak görevi peygamberlere ve onların izinden giden alimlere düşmez mi? Onun için Onu izinden gittiğini söyleyen her bir kimse iki sorumluluğa da sahiptir. Hem risaleti taşıyıp taşımadığından hesap sorulacak, hem de peygamberin örnekliğine karşı nasıl bir tavır aldığından hesap sorulacak. Ki bu ayetlerin Resulallah’ın ruhunda nasıl yankı yaptığını, Resulallah’ı nasıl ihtiyarlattığını Ki;

- Şey’e bepni surete hudün ve ahavatuha. Buyurarak;

Benim saçlarımı Hut suresi ve onun gibi sureler ağarttı.

Diyen peygamberin ruhunda estirdiği fırtınaları çok iyi görüyoruz. Görüyoruz çünkü veda hutbesinde gözlerinde yaş Resulallah hem konuşuyor;

- Ey insanlar, ey nas, ey müminler, ashabım..!

Diye farklı farklı hitaplar kullanarak insanlığın değişmez değerlerini insanlara ulaştırıyor ve dönüp dönüp şöyle diyordu.

- Elâ hel belağt..!’ Tebliğ ettim mi? Tebliğ ettim mi..!

Bir kaygı, bir endişe vardı. Allah’a hesap vermenin endişesi. Üstlendiği o büyük sorumluluğu yerine getirmenin endişesi. Peygamberlik gibi ağır bir yükü omuzlamanın ıstırabı, endişesi içinde soruyordu; Ela hel belağt..! Bakın söyleyin bana, vazifemi yaptım mı, tebliğ ettim mi..! Ashap hep bir ağızdan;

- Evet diyorlardı. Tebliğ ettin. Sen risalet görevini yerine getirdin..!

O da dönüp Allah’ı şahit gösteriyor, adeta  Ya rabbi benden hesap sorarsan işte cevabım..!

- Rabbena feşhed..! Diyordu. Rabbim, şahit ol..!

İşte peygamberin bu endişesi bu tür ayetlerin onun ruhunda estirdiği fırtınaların bir sonucuydu.

Yine Furkan suresinde ifade edildiği gibi;

Ve kaler Rasûlü ya Rabbi inne kavmittehazû hazel Kur'âne mehcura Furkan/30

Resul diyecek ki, elçi diyecek ki; Ey rabbim diyecek, şikayet edecek; Ey rabbim bu toplum; İnne kavmi,..! bu toplum benim toplumum, beni kendisine gönderdiğin, vazifeli olarak gönderdiğin bu ümmet; ittehazû hazel Kur'âne mehcura Bu Kur’anı bu metni, bu ilahi duyuruyu, bildiriyi terk edilmiş bir mesaj olarak bıraktım. Diye şikayet edecek.


Devam ediyor B sayfasına geçiniz.
51. videoyu toplu halde http://kurantefsir.wordpress.com/2011/08/04/islamoglu-kuran-tefsir-dersleri-araf-1-34-51/ bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder