2 Kasım 2012 Cuma

İslamoğlu Tef. Ders. NEML (086-093)(120-E)



D sayfasından devam

86-) Elem yerav enna ce'alnelleyle liyeskünu fiyhi vennehare mubsıra* inne fiy zâlike leâyâtin likavmin yu'minun;

Görmediler mi ki, biz geceyi onda sükûn bulsunlar diye ve gündüzü de görülesi kıldık... Muhakkak ki bu olayda iman eden bir toplum için elbette işaretler vardır. (A.Hulusi)

86 - Görmediler mi biz içinde sükûn bulsunlar diye geceyi yaptık, göz açmak üzere de gündüzü! Elbette bunda iman edecek bir kavim için siz âyetler var. (Elmalı)


Elem yerav enna ce'alnelleyle liyeskünu fiyhi vennehare mubsıran Hem onlar geceyi bağrında dinlensin diye karanlık, gündüzü de hayatın yasasını görsünler diye aydınlık kıldığımızı hiç mi düşünmediler. inne fiy zâlike leâyâtin likavmin yu'minun elbette bunda inanacak bir toplum için alınacak bir ders mutlaka vardır.

Gece ve gündüz bağlamına göre ya iman ve küfre, ya da bu dünya ve öte dünyaya ima içerir. Hayatın çift boyutlu yasası ayetin içinde açıklama cümlesi olarak yer verdim. Hayatın yasası neydi? Çift boyutu. Hayatın yasasının çift boyutluluğudur. Çift kutupluluğudur. Gece ve gündüz, iyi ve kötü, güzel ve çirkin, iman ve küfür, yüksek ve alçak, dünya ve ahiret, bura ve öte, yani işte hayatın çift boyutluluğu.


87-) Ve yevme yünfehu fiys Suri fefezi'a men fiys Semavati ve men fiyl Ardı illâ men şaAllâh* ve küllün etevhü dahıriyn;

O süreçte, Sur'da nefholunduğunda (bedenden nefholduğunda - ruhun bedene nefholması diye anlatılanın tersinin oluşması, yani ölümün tadılması; ya da mahşerde kişilerin kabirlerinden dışarıya nefholması), Allâh'ın diledikleri müstesna, semâlarda (bilinç boyutunda kendini bulmuş olan) kim var ve arzda (bedensel yaşamda) kim var ise dehşetle korkar! Hepsi boyun bükmüş olarak O'na gelirler. (A.Hulusi)

87 - Hele Sûr üfürüleceği, üfürülüp de bütün Göklerdeki kimseler, Yerdeki kimseler, Allahın dilediği müstesnâ olmak üzere hepsi feza' ile ürperdiği ve her biri ona hor, hakir geldikleri gün ne müthiştir? (Elmalı)


Ve yevme yünfehu fiys Sur ve o gün sura üflenecek fefezi'a men fiys Semavati ve men fiyl Ardı illâ men şaAllâh Bunun üzerine Allah’ın dilediği kimseler hariç göklerde ve yerde bulunan herkes dehşete kapılacak ve küllün etevhü dahıriyn yine herkes başı önde onun huzuruna gelecek. Baş kaldıran ve teslim olmayan insan mecburen, mahkûmen teslim olacak o gün.


88-) Ve teral cibale tahsebüha camideten ve hiye temürru merres sehab* sun'Allâhilleziy etkane külle şey'* inneHU Habiyrun Bima tef'alun;

Dağları (bedenindeki organları) görür de, onları sâbit - değişmez sanırsın; onlar bulutların (fikirlerin) geçip gittiği gibi, geçip gider (çeşitli anlayışlara dönüştüğü) hâlde... (Bu nefh-i sur ve o sürece mahsus oluşlar) Allâh'ın sanatıdır ki, her şeyi yaşanası değişmez gerçeklik yapmıştır... Muhakkak ki O, yaptıklarınızı (onların yaratanı) Habiyr'dir. (A.Hulusi)

88 - Bir de o dağları görür câmid sanırsın, halbuki onlar bulut geçer gibi geçer, her şey'i itkan eden Allahın sun'u, o şüphesiz Habîr’ dir ne yapıyorsanız. (Elmalı)


Ve teral cibale tahsebüha camideten ve hiye temürru merres sehab şimdi hareketsiz ve sabit sandığın dağların, kayıp giden bulutlar gibi gittiğini görürsün..

Kıtasal sürüklenme dedikleri şey bu continantel Drift diyorlar buna. Son saat bağlamında olmasına rağmen dağların yok olup gittiğini söylemiyor. Ki bu meyanda ki bir çok ayet dağların toz duman olduğunu, pamuk gibi atıldığını yok olduğunu söyler. Bu durumda bağlamıyla münasebeti şöyle açıklanabilir bu ayetin dağların bilinçsiz hareketlerini dahi izleyen ve bir yasaya bağlayan Allah’ın, insanın eylemini göz ardı etmesini nasıl düşünebilirsiniz. Yani insandan gafil kalır mı. Dağların hareketini bile kale alan Allah insanın eylemini, amelini kale almaz mı?

sun'Allâhilleziy etkane külle şey' her şeyi mükemmel bir nizama bağlayan Allah’ın sanatıdır bu. inneHU Habiyrun Bima tef'alun şüphe yok ki yaptığınız her şeyden haberdar olan da yine odur.


89-) Men cae Bil haseneti felehu hayrun minha* ve hüm min feze'ın yevmeizin aminun;

Kim güzel vasıflarıyla geldi ise, onun için ondan daha hayırlısı vardır... Onlar o süreçte korkulası şeylerden güvendedirler. (A.Hulusi)

89 - Her kim hasene ile gelirse o vakit ona ondan daha hayırlısı var ve onlar o günkü feza'dan emîn kalırlar. (Elmalı)


Men cae Bil haseneti felehu hayrun minha kim güzel eylemlerle huzura varırsa daha hayırlısıyla karşılığını bulacaktır. ve hüm min feze'ın yevmeizin aminun üstelik onlar o günün dehşetinden emiyn olacaklardır.

Lâ yahzünühümül feze'ul ekber.. (enbiya/103) te ki ayetini hatırlayın. Onlar o günün dehşetinden katiyen etkilenmeyeceklerdir.


90-) Ve men cae Bisseyyieti fekübbet vucuhühüm fiynnar* hel tüczevne illâ ma küntüm ta'melun;

Kim de kötülüğüyle geldiyse, onların yüzleri de ateşte tersine çevrilmiştir... "Sadece yaptıklarınızın sonucunu yaşarsınız!"... (A.Hulusi)

90 - Her kim de fenalıkla gelirse artık yüzleri ateşte sürtülür, başka değil sırf yaptığınız amellerin cezası. (Elmalı)


Ve men cae Bisseyyieti fekübbet vucuhühüm fiynnar kimde kötü maksatlı eylemlerle huzura gelirse artık onlarda yüz üstü ateşe atılacaklar, kapaklanacaklardır. hel tüczevne illâ ma küntüm ta'melun şimdi siz yapıp ettiklerinizin dışında başka bir karşılık mı bekliyordunuz, yani ne bekliyordunuz Allah’tan. Allah azab etmez, siz akıbetinizi kesp edersiniz. Suyu getirenle testiyi kıranı bir tutmasını mı istiyorsunuz Allah’tan. İnsan geleceğini kendi elleriyle inşa eder diyor bu ayet.


91-) İnnema ümirtü en a'bude Rabbe hazihil beldetilleziy harrameha ve leHU küllü şey'* ve ümirtü en ekûne minel müslimiyn;

"Ben yalnızca şu beldenin Rabbine kulluk yapmakla emrolundum... Ki O (beldenin Rabbi) onu saygıdeğer kılmıştır ve her şey O'nun içindir! Ben teslim olmuşlardan (olduğumun farkındalığını yaşamakla) hükmolundum!" (A.Hulusi)

91 - Ben sâde emr olundum ki şu beldenin şanına hürmet veren, her şey de kendisinin olan rabbine ibadet edeyim, hem emr olundum ki halîs müslimînden olayım. (Elmalı)


İnnema ümirtü en a'bude Rabbe hazihil beldetilleziy harrameha ey peygamber de ki ben yalnızca O’nun mübarek kıldığı şu şehrin rabbine kulluk etmekle emrolundum. ve leHU küllü şey' zira her bir şey sadece ona aittir. ve ümirtü en ekûne minel müslimiyn yine ben ona gönülden teslim olanlardan biri olmakla emr olundum. Unutmayın en ekûne minel müslimiyn gönülden teslim olanlardan biri olmak, yani Süleyman gibi, yani Musa gibi, Yani Salih gibi daha önce kıssası anlatılan peygamberlerin izini sürmek. Çünkü İslam tüm peygamberlerin getirdiği ortak mesajdır.


92-) Ve en etlüvel Kur'ân* femenihteda feinnema yehtediy linefsih* ve men dalle fekul innema ene minel münziriyn;

"Kurân'ı bildirmekle de!"... Artık kim hakikati kabul ederse, nefsinde hakikati yaşamak için bu yolda yürümüş olur... Kim de saparsa, de ki: "Ben yalnızca uyarıcılardanım!" (A.Hulusi)

92 - Ve Kur'an okuyayım, bunun üzerine her kim hidayeti kabul ederse sırf kendi lehine eder, kim de sapa giderse de ki: ben sâde tehlikeyi haber verenlerdenim. (Elmalı)


Ve en etlüvel Kur'ân bir de bu Kur’an ı insanlara okuyup iletmekle emr olundum. ..feinnema aleykel belağ.. (Ra’d/40= diyordu ya Kur’an sana düşen sadece  tebliğdir. Yani iletmektir. Gerisi mi femenihteda feinnema yehtediy linefsih bundan böyle kim doğru yola gelirse o kendisi için doğruyu bulmuş olur. Yani gerisi bu. Kim hakkı bulursa kendi lehinedir. ve men dalle fekul innema ene minel münziriyn kimde yoldan saparsa o zaman de ki ben sadece bir uyarıcıyım, gerisi insana kalmıştır de. Özgür tercihiyle kendi geleceğini insan belirleyecektir.


93-) Ve kulil Hamdü Lillâhi seyüriyküm âyâtiHİ feta'rifuneha* ve ma Rabbüke Bi ğafilin 'amma ta'melun;

De ki: "El Hamdu Lillâh! O size işaretlerini gösterecek, siz de onları tanıyacaksınız!" Rabbin yaptıklarından bîhaber değildir."(A.Hulusi)

93 - Ve de ki: hamdolsun Allaha: o size âyetlerini gösterecek de onları tanıyacaksınız ve rabbin ne yapacağınızdan gafil değil. (Elmalı)


Ve kulil Hamdü Lillâhi seyüriyküm âyâtiHİ feta'rifuneha nihayet en sonunda şunu söyle ey insanoğlu; Hamd olsun o Allah’a ki sizi size alametlerini gösterecek siz de o alametleri tanıyacaksınız. Yani sadece Allah’ın alameti göstermesi yetseydi şu ayetlere muhatap olan herkes iman ederdi. Bir de görmek lazım. Sadece ışık yetseydi görmeyenlerde görürdü. Ama sadece göz yetseydi o zaman göz mutlak karanlıkta da görürdü. İkisi de tek başına yetmez. Bir göz bir de ışık lazım. Vahiy ışıktır, o halde sizde gözünüzü açın.

ve ma Rabbüke Bi ğafilin 'amma ta'melun ve rabbin yaptıklarınıza karşı asla duyarsız değildir, gafil değildir. Ey insanoğlu dağların hareketlerini bir yasaya bağlayan Allah, senin hareketlerini bir yasaya bağlamaz mı sanıyorsun. Seni başı boş mu bırakacak sanıyorsun. Seni başıboş bırakmadığı için sadece O’na yapacağın, söyleyeceğin bir tek söz vardır; Elhamdülillah..!

Bizi başıboş bırakmayan Allah’a sonsuz sayıda hamd olsun.


“Ve ahiru davana enil hamdülillahi rabbil alemiyn”

Çağrımız ve davamız Âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd’adır.


120. videonun sonu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder