9 Mayıs 2014 Cuma

İslamoğlu Tef. Ders. İNSAN SURESİ (19-31)(185-A)e



d sayfasından devam


19-) Ve yetufu 'aleyhim vildanun muhalledun* izâ raeytehüm hasibtehüm lü'lüen mensûra;

Çevrelerinde ölümsüz genç hizmetliler dolaşır. Onları gördüğünde, saçılmış inci sanırsın! (A. Hulusi)

19 - Ve dolanır etraflarına muhalled evlatlar, görünce onları sanırsın saçılmış inciler. (Elmalı)


Ve yetufu 'aleyhim vildanun muhalledun kalıcı gençlikler vildanun muhalledun Vildan; Veliyd in çoğulu. Veliyd; Her an taze, genç demektir. Her an taze kalabilmeyi başarabilmiş genç insan. Dolayısıyla Muhalledun; Kalıcı, geçici olmayan. Kalıcı güzellikler, gençlikler kendilerini tavaf edecek. Veya servis yapılacak. Şöyle toparlayabiliriz; Kalıcı güzellikler kendilerine servis yapılacak. Demek ki cennette hep genç kalmanın sırrı bu ayette ifade ediliyor. Hep genç kalmak.

Efendimiz cennet erkeklerinin 33, cennet hanımlarının da 18 yaşında olacaklarına dair bir ifadesi vardı efendimizin. Yani bu aslında cennette ki zamanın geçmeyeceği, zamanın durdurulacağını ve orada insanın, eşyanın, her şeyin en mükemmel halinin olacağı, en zirvede ki halinin olacağı anlaşılıyor. Çünkü cennet kemalin son durağı idi. Cennete de kemalin son durağına ulaşanlar giderdi.

izâ raeytehüm hasibtehüm lü'lüen mensûra sen onları görsen, o kendilerine daimi gençlikler ikram edilmiş, servis yapılmış cennetlikleri bir görsen, zannedersin ki saçılmış inciler. Bu ne harika bir belağat, saçılmış inciye benzetmek cennet ehlini. İnsan bir kum tanesi, aklıma öyle geldi. Hani inciler de midyenin bağrına düşmüş kumun etrafında ki salgıdan oluşuyor ya, incinin ortasını kırın, açmaya çalışsanız kum çikar. İnsan bir kum Başlangıçta bir kum. Fakat rabbani terbiyenin bağrına düştüğünde inciye dönüşüyor. Bir kum, cennetlik bir inciye dönüşüyor. Cennetin gerdanına takılacak bir inci oluyor insan kumu. Rabbani terbiyenin bağrında. Ne muhteşem..!


20-) Ve izâ raeyte semme raeyte ne'ıymen ve mülken kebiyra;

Nereye baksan (sırf) nimet ve büyük bir mülk olarak görürsün. (A. Hulusi)

20 - Ve gördüğün zaman orada bir na'îm ve pek büyük bir mülk görürsün. (Elmalı)


Ve izâ raeyte semme raeyte ne'ıymen ve mülken kebiyra nereden bakacak olsan sınırsız bir nimet deryasını ve büyük bir iktidarı göreceksin, nereden bakarsan bak. Ve izâ raeyte semme raeyte nereden bakarsan bak sınırsız bir iktidar göreceksin, sonsuz bir nimetler denizi göreceksin. Ne’ıymen, mülken, kebiyran..! Eyvallah..! Ne diyeyim? Nasıl tefsir edeyim, tefsir sadedinde ne söyleyeyim ki. Allahuekber den başka. Rabbim hepimize nasip etsin.


21-) 'Aliyehüm siyabu sündüsin hudrun ve istebrakun, ve hullû esavire min fiddatin, ve sekahüm Rabbuhüm şeraben tahura;

Üzerlerinde ince - lâtif ipekten ve kalın ipekten elbiseler vardır... Gümüş bileziklerle süslenmişlerdir... Rableri onlara şarab'en tahura (temiz şarap) içirmiştir. (Tüm bu cennet tanımlamaları, Ra'd: 35 ve Muhammed: 15'teki açıklamalarla vurgulandığı üzere; "meselül cennetilletiy" yani cennetin temsil - benzetme yollu misali anlatımıdır. Bu gerçeklik unutulmaya. A.H.) (A. Hulusi)

21 - Üstlerinde bir sündüs esvap yem yeşil ve kalın istebrak, gümüşten bileziklerle süslenmişler, rableri onlara bir şarabı tahûr sunmaktadır. (Elmalı)


'Aliyehüm siyabu sündüsin hudrun ve istebrak onların üzerinde yemyeşil, capcanlı ipek elbiseler bulunacak. Atlastan kaftanlar olacak. İstebrak; Atlas. Astarlı olan ipeklere, hem ipeği hem kendi kumaşı ipek, hem de astarı ipek olana istebrak deniliyor. Kaftanlar bulunacak. Hudr; yeşil. Yeşil canlılığı temsil eder. Demek ki her an canlı yani sadece kendileri canlı olmayacak, giysileri bile canlı olacak diyebiliriz.

ve hullû esavire min fiddatin, ve sekahüm Rabbuhüm şeraben tahura yine onlara gümüşten künyeler, bilezikler takılacak ve rableri onlara hem temiz, hem de temizleyici. Hem Tahir hem mutahhar bir içki sunacak. Öyle bir içki ki tarifi imkansız, dünyada misli menendi görülmemiş.

Burada künyeler ve bileziklerden bahsediliyor. Gümüşten künyeler, bilezikler. Aslında ruhlarına zincir takmadılar dünyada, ruhlarını özgür bıraktılar ve şehvetlerine zincir takıp engellediler, Allah’ta onlara bunun karşılığında kolyeler, künyelerle donatacak. Takılar takacak. Allah takacak takıyı. Düşünsenize, aslında takılan takının ne olduğundan çok daha önemli olan kimin taktığı değil mi? Bu takıyı sana kim taktı? Bu künye kimin hediyesi? Allah’ın. Düşünsenize..! cennetten daha öte bir şey olsa gerek. Allah takacak takısını cennetliklerin.


22-) İnne hazâ kâne leküm cezâen ve kâne sa'yuküm meşkûra;

Muhakkak ki bu sizin için cezadır (karşılık, yapılmış olanların getirisi)! İmanlı çalışmalarınız tam hakkıyla değerlendi! (A. Hulusi)

22 - Şöyle diye ki işte bu sizin bir mükâfatınızdı, sa'yiniz meşkûr oldu. (Elmalı)


İnne hazâ kâne leküm cezâen ve kâne sa'yuküm meşkûra ve denilecek ki; bunlar size ödül olarak verilmiştir ve üstün gayretiniz Allah tarafından kabul edilmiştir. ve kâne sa'yuküm meşkûra üstün gayretinizi Allah kabul etmiştir. Evet, teşekkürünüz, teşekkürle kabul edilmiş. Allah böyle teşekkür eder.


23-) İnna nahnu nezzelna 'aleykel Kur'âne tenziyla;

Muhakkak ki biz, evet biz Kurân'ı, sana tenzîl ettik (bölüm bölüm açığa çıkardık sende)! (A. Hulusi)

23 - Filhakika biz indirdik biz sana Kur'an ı ceste ceste. (Elmalı)


İnna nahnu nezzelna 'aleykel Kur'âne tenziyla yepyeni bir pasaja girdik. İşte biz indirdik senin üzerine Kur’an ı tedrici olarak. Peyderpey, parça parça. Bu Kur’an ı biz indirdik biz. Senin üzerine.


24-) Fasbir lihükmi Rabbike ve lâ tutı' minhüm asimen ev kefura;

O hâlde Rabbinin hükmüne sabret ve onlardan hiçbir isyankâra yahut inatla inkâr edip gerçeği örtene uyma! (A. Hulusi)

24 - O halde sabret rabbinin hükmünü vermesi için de itaat etme onlardan bir âsime veya nanköre. (Elmalı)


Fasbir lihükmi Rabbike ve lâ tutı' minhüm asimen ev kefura o halde rabbinin hükmüne sabret sabaraliy, bakınız. Sabır 3 harficer ile gelir. sabaraliy, sabara ‘an, sabara ‘ala. Burada “lâm” la gelmiş. O halde mükellefiyetini yerine getir. Yani kulluk için sabret, lehine sabret. Kendi lehine cennetin için diren. Cennetin için mükellefiyetleri yerine getir. İbadetler de tamam sabır ister onun için, cennete ulaşmak için ibadetlere sabret, kulluğa sabret, mükellefiyete sabret, rabbine kulluğa sabret. Sabret ki cennete eresin.

ve lâ tutı' minhüm asimen ev kefura onlardan günahkârla nankör, hiç kimseye uyma asim, kefur; günahkar ve nankör.


25-) Vezkürisme Rabbike bükreten ve asıylâ;

Sabah - akşam Rabbinin ismini zikret (hatırla)! (A. Hulusi)

25 - Ve rabbinin ismini an hem irken hem ikindiyin. (Elmalı)


Vezkürisme Rabbike bükreten ve asıylâ rabbinin adını sabah akşam, gündüz ve gece bükreten ve asiyla; karşılıklı çift olarak gelmişse gece ve gündüz, bir günün tamamında an manasına gelir.


26-) Ve minelleyli fescud leHU ve sebbıhHU leylen taviylâ;

Gecenin bir kısmında O'na secde et; O'nu tespih et gece içinde uzun şekilde. (A. Hulusi)

26 - geceden de ona secde et ve tesbih et ona uzun gece. (Elmalı)


Ve minelleyli fescud leHU ve gecenin bir vaktinde ona secde et. Gece namazı, gece secdesi. Hz. Aişe anlatıyor; ResulAllah geceleri bazen öyle uzun secde ederdi ki, ben teslimi ruh etti zannederdim diyor. ve sebbıhHU leylen taviylâ ve uzun geceler boyu onun şanını yücelt, O’nun adına hareket et. Tespihin bir manası da bu.


27-) İnne hâülâi yuhıbbunel'acilete ve yezerune veraehüm yevmen sekıyla;

Muhakkak ki bunlar, önlerindeki dünyayı seviyorlar ve arkasından gelecek çok zorlu bir süreci hesap etmiyorlar! (A. Hulusi)

27 - Çünkü onlar pîşini severler ve önlerindeki ağır bir günü bırakırlar. (Elmalı)


İnne hâülâi yuhıbbunel'acilete ve yezerune veraehüm yevmen sekıyla ne var ki şu nankör adamlar var ya nankör adamlar, dünyayı seviyorlar da zor bir günü, yevmen sekıyla; zor ağır bir günün dehşet verici o hengamını asla akıllarına getirmiyorlar. O günden dolayı asla titremiyorlar. Yani burada aslında dünyayı önceliyorlar, ahireti arkaya atıyorlar. Kısaca mana bu. Dünyevileşiyorlar. Dünyevileşince ahireti unutuyorlar. Ebedi olanı geçici, geçici olanı da ebedi zannediyorlar.


28-) Nahnu halaknahüm ve şededna esrehüm ve izâ şi'na beddelna emsâlehüm tebdiyla;

Onları biz yarattık ve onların bağlarını güçlü kıldık… Dilediğimiz vakit de onların benzerleri ile değiştiririz. (A. Hulusi)

28 - Biz yarattık onları ve kundaklarını biz bağlâdık, dilediğimiz vakit de kılıklarını tebdil ederiz. (Elmalı)


Nahnu halaknahüm ve şededna esrehüm Onları biz yarattık ve parçaları birebirine sıkısıkıya rapdettik. Ve şedetna esrehüm; aslında bütünün parçaları arasında sıkı bir bağ kurduk manasına geliyor. Dünya ahiret, ruh ceset, madde manâ. Yani bütün bunlar arasında ince ince bağlar, irtibatlar kurduk. Bu irtibatı koparırsanız yanarsınız. Dolayısıyla dünyaya dünyada kalacağın, ahirete de orada kalacağın kadar çalış. Bu bağlantıyı iyi kur manasına geliyor.

ve izâ şi'na beddelna emsâlehüm tebdiyla eğer biz istersek onların yerlerine yepyenisini getirerek değiştiririz. Tebdiyl. Çok ilginç; Tağyir değil, tahviyl değil; tebdiyl. Tağyişr ve tahviylden farklı olarak ta tebdiyl; bir şeyin kökünü kazıyıp onun yerine yenisini getirmektir ki İn yeşe' yüzhibküm ve ye'ti Bi halkın cediyd. (Fatır/16) diyordu Kur’an da rabbimiz. Eğer dilerse sizi götürür, yerinize yepyeni bir tür getirir. Bi halkın cediyd; yepyeni bir tür. Yani Allah insana muhtaç değil, insan Allah’a muhtaç. İnsan Allah için vazgeçilmez değil, Allah insan için vazgeçilmez.


29-) İnne hazihi tezkiretun, femen şâettehaze ila Rabbihi sebiyla;

Muhakkak ki bu bir tezkiredir (hakikati hatırlatmadır)! Dileyen Rabbine (erdiren) bir yol edinir! (A. Hulusi)

29 - İşte bu bir tezkiredir, dileyen rabbine bir yol tutar. (Elmalı)


İnne hazihi tezkireh, işte bu bir uyarı bir öğüttür bu ayetler, bu sure, bu kitap, bu vahiy. femen şâettehaze ila Rabbihi sebiyla artık kim istiyorsa, diliyorsa rabbine varan bir yol tutsun.


30-) Ve ma teşâûne illâ en yeşâAllâh* innAllâhe kâne Aliymen Hakiyma;

Allâh dilemedikçe siz dileyemezsiniz! Muhakkak ki Allâh 'Aliym Hakiym'dir. (A. Hulusi)

30 - Mamafih Allah dilemeyince dilemezsiniz, çünkü yegâne alîm, hakîm Allah dır. (Elmalı)


Ve ma teşâûne illâ en yeşâAllâh fakat Allah dilemeseydi siz asla dileyemezdiniz. Bir önceki ayette ne demişti? femen şâettehaze ila Rabbihi sebiyla artık dileyen, isteyen Allah’a varan bir yol tutsun. Bu ayette ne diyor? Allah dilemeseydi siz dileyemezdiniz. Peki çelişki var mı? Asla. Haşa, Peki, nasıl anlayacağız? Allah sizin dilemenizi diledi. Size iradeyi vermeyi dileyen de Allah tı. Onun için siz dileyesiniz diye diledi. Şimdi siz dileyin. İyi dileyin. Kötüyü dilerseniz dileğinizin sonucu gerçekleşecek.

 innAllâhe kâne Aliymen Hakiyma Zira Allah her şeyi bilen hikmetle hükmeyleyendir. Yani her şeyi bildi, insanın kötüyü de seçeceğini bildi tabii ki. Hani melekler yer yüzünde kan dökecek birini mi yaratacaksın deyince rabbimiz; ben sizin bilmediğinizi bilirim diyordu ya. Ona sanki bir açıklama gibi.

[Ek bilgi; “Yani her ne kadar size bir hürriyet verilmişse de Külli irade Allah’ındır, sizin dilemeniz de O’nun dilemesine bağlı bir durumdur.
Bunu ben şöyle ifade etmeye çalışayım; Diyelim ki bir insan asansöre biniyor, 15 katlı bir binada diyelim 7. katta kendisi. İsterse 15. kata yükselebilir isterse de sıfıra da inebilir. Her birinde yapması gereken sadece bir düğmeye basmaktır. Ama onu yükselten ve çıkartan kendisi değildir, sistem ona göre kurulmuştur.
İşte bir insan bir takım iyilik ve kötülükleri istiyor, ama bunların meydana gelmesi Allah’ın dilemesiyledir. Yoksa diyelim cereyanlar yok, biz asansöre bindiğimizde istediğimiz kadar basalım herhangi bir netice meydana gelmeyecektir. İşte bizlerin fiilleri Allah’ın yaratmasıyladır.” (Prof. Dr. Şadi Eren- tefsir dersleri)]


31-) Yudhılu men yeşâu fiy rahmetiHİ, vezzâlimiyne e'adde lehüm 'azâben eliyma;

Dilediğini Rahmetine dâhil eder! Zâlimlere gelince, onlara feci bir azap hazırlamıştır! (A. Hulusi)

31 - O dilediğini rahmeti içine kor, zalimlere ise elîm bir azâb hazırlamıştır. (Elmalı)


Yudhılu men yeşâu fiy rahmetiH O dilediğini rahmetine sokar, vezzâlimiyne e'adde lehüm 'azâben eliyma zalimler için O eliym bir azab hazırlamıştır. Şiddetli, acı, can yakıcı bir azab hazırlamıştır.

Rabbim bizi nefsine zulmedenlerden etmesin, bizi sözüne ihanet edenlerden etmesin.


“Ve ahiru davahüm enil hamdülillahi rabbil alemiyn”

Çağrımız ve davamız Âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd’adır.


İnsan suresinin sonu.
İnsan suresini toplu olarak BURADA bulabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder