7 Aralık 2012 Cuma

İslamoğlu Tef. Ders. ANKEBUT (41-44)(125-E)



D sayfasından devam

41-) Meselülleziynet tehazû min dûnillâhi evliyâe kemeselil ankebut* ittehazet beyta* ve inne evhenel buyuti lebeytül ankebut* lev kânu ya'lemun;

Allâh dûnunda (tanrı kabul ederek birbirini) velîler edinenlerin meseli, bir ev edinen dişi örümceğin meseli gibidir... Muhakkak ki evlerin en zayıfı elbette dişi örümceğin ağıdır! Eğer bilselerdi. (A.Hulusi)

41 - Allah dan başka velilere tutunanların meseli örümcek meseli gibidir: bir ev edinmiştir fakat evlerin en çürüğü de şüphesiz örümcek evidir, eğer bilselerdi. (Elmalı)


Meselülleziynet tehazû min dûnillâhi evliyâe kemeselil ankebut ittehazet beyta Allah’tan başkalarını sığınılacak otorite edinen kimselerin durumu ördüğü ağı ev edinen örümceğin durumuna çok benzer. Allah’tan başkalarını sığınılacak otorite edinen kimselerin durumu bu diyor ayet. Ördüğü ağı ev edinen örümceğin durumuna benzer. İlginç bir benzetme, bu ayete de adını veren, adını ilham eden ayet bu sureye.

Örümcek evine sığınan örümcek kafalılara hitap ediyor, onları dile getiriyor. İnsan örümcek kafalı olursa örümceğin evini Allah’a karşı zırh gibi görür. Olur mu? gülünç ama olur. Çünkü insan şaşırmaya görsün. İnsan böyledir. Allah’ın gücüyle kendi gücü arasındaki farkı görmez. Kendi güçsüzlüğünü, Allah’ın sınırsızlığını. Kendi yetersizliğini, Allah’ın yeterliliğini görmez. Haddini bilmezse örümceğin evine sığınır da yer yüzünün en korunaklı yerinde olduğunu düşünür. Öyle olur, örümcek kafalılık galiba bu işte.

Ankebût; dişi örümcektir. Ferra’nın da vurguladığı gibi erkeğine ankeb denilir. Bu şöyle ilginç bir bulguyla da bir anektot olarak nakledebiliriz, tefsir olarak değil de; Dişi örümcek, bazı cinsler erkeği ile çiftleştikten sonra erkeğini yerler. Yani erkek dişi örümceğe iç güveysi gibi gelir, sığınır ona, fakat mezarı olur. Evi mezarı olur.

İnsanların Allah’a sırt dönmesi çok ilginç bir benzetmeyle izah ediliyor. Böyle işte, eğer Allah’tan kaçar da örümceğe sığınırsan, hem seni istismar eder, hem de döner yer, öldürür. Onun için örümceğin evi misali insanın üzerinde çok yoğun düşünmesi gereken ve aslında bu dünya hayatında insanın düştüğü bir çok tuzağı ifade eden müthiş bir benzetme.

ve inne evhenel buyuti lebeytül ankebut ne ki evlerin en çürüğü elbette örümcek ağıdır. Pamuk ipliğine umut bağlamak, veya pamuk ipliğine hayat bağlamak. Böyle de diyebiliriz. İşte bu ne kadar taşır? Ne kadar taşırsa o kadar. Örümceğin evi rüzgara ne kadar dayanırsa işte o kadar. lev kânu ya'lemun keşke bunu bir bilebilselerdi.

Ancak böyle bitmeliydi bu ayet değil mi? Keşke bunu bilselerdi. Aslında insanların Allah’tan kaçıp sığındıkları her durumun bir örümceklik olduğunu bilselerdi, Allah’a sığınırlardı. Gerçek güvenceye sığınırlardı. Hıfzeden Allah’ın hıfzına sığınırlar ve korunurlardı.


42-) İnnAllâhe ya'lemu ma yed'une min dûniHİ min şey'* ve "HU"vel 'Aziyzül Hakiym;

Muhakkak ki Allâh, O'nun dûnunda yöneldiğiniz şeyleri bilir... "HÛ"; Aziyz'dir, Hakiym'dir. (A.Hulusi)

42 - Her halde Allah biliyor ki onlar onun berîsinden nelere, ne gibi şeylere yalvarıyorlar, halbuki azîz odur, hakîm O. (Elmalı)


İnnAllâhe ya'lemu ma yed'une min dûniHİ min şey'  şüphesiz Allah onların kendisinden başka yalvarıp yakardıkları her şeyi çok iyi bilir. Ya da; Burada ki “ma” ilgi zamirini olumsuzluk edatı olarak okursak manas şöyle de verilebilir. Allah dışında yalvardıklarının bir hiç olduğunu Allah çok iyi bilir. Yani hiçbir şey olduğunu.

ve "HU"vel 'Aziyzül Hakiym zira yüceler yücesi olan, hikmetiyle muamele eden hep O’dur.


43-) Ve tilkel emsâlü nadribüha linNas* ve ma ya'kılüha illel alimun;

İşte misaller, insanlara vurguluyoruz! (Fakat) onları âlimlerden başkası aklıyla değerlendirmez! (A.Hulusi)

43 - Hem bu meseller yok mu, biz onları insanlar için darp ediyoruz, mamafih onlara âlimlerden maadasının aklı irmez. (Elmalı)


Ve tilkel emsâlü nadribüha linNas işte bütün bu misalleri biz insanlar için veriyoruz. ve ma ya'kılüha illel alimun ne ki bunları sadece eşyanın var ediliş amacını bilenler kavrayabilir.

Evet, burası çok önemli dostlar. Bütün yukardan beri verilen misaller, peygamber kıssaları, ondan sonra verilen örnekler, hep bütün bunlar adeta bu ayetin son cümlesinde son sözüne kavuştu. Bu ayeti doğru anlamamız için, bu cümleyi daha doğrusu 43. ayetin son cümlesini ayette ki iki kavramı doğru anlamamız lazım.

ya'kılüha, a’kl, akletme illel alimun İlm, bilm. Bilgi ve akıl. İlim ve akıl. Bu iki kavramı Kur’an ın inşa ettiği gibi doğru algılarsak o zaman problem çözülür ve Allah’ın muradını ve maksadını çok iyi anlarız.

İlim; İbn. Faris tarafından Mekayısı'l-Luğa da şöyle tarif edilir. El-İlmu yedullu 'alâ eserin bi'ş-şey'i yetemeyyezu bihi 'an ğayri. İlim bir şeyi, bir hakikati diyelim, ondan olmayan şeyden, yani batıldan ayırmamız için kendisini izleyerek hakikati bulduğumuz iz, eser, belirti, işaret, alamettir.

Hemen buradan şunu anlıyoruz ilim bizatihi kendi, maksat değildir, alamettir. Zaten alametle ilm aynı kökten gelirler. Hatta ilm alamet mastarından türetilir bazı dilcilerce. Yani işaret, eser, izdir. Bu izi izleyerek hakikate ulaşırız. Fakat bu iz bize sahte izleri gerçek izden ayırmayı öğretir ilm. Şimdi anlıyoruz değil mi neden Firavun’un gördüğünü, firavunun topladığı sihirbazlar da gördüğü halde firavun iman etmeyip sihirbazlar iman etti? Çünkü onlar bilgiye sahip idiler. Bilgin idiler. O dönemin uygarlığında zaten kimyagerler ve fizikçiler sihirbaz oluyorlardı. Onlar aslında bir tür kimyevi ve fiziki alet ve edevatla yapıyorlardı bu işi. Onun için firavunun göremediğini onlar gördüler. İlim bu, bir iz, bir alamet, bir eser. Ona bakarak ondan olmayanı ayırt ediyoruz.

Peki akıl? Akıl da ugal, ıgal kökünden gelir. Bağ, yular demektir. Hayvan yularına da bu kelime verilir. Onun için bağlamakla ilgilidir akl. Bağ ne için kullanılır? bir şeyi bir şeye bağlar. Yani bağlamayınca hedefinden sapan yörüngesinden çıkan, zarar verme ihtimali olan, istikametini kaybedecek olan bir şeyi, bütün bunlardan korumak için bir şeye bağlamak. Bağ diyoruz.

Peki insan aklı neyi neye bağlar? İnsan aklı bedeni ruha bağlar, görüneni görünmeyene bağlar. İçkin varlıkları aşkın varlığa bağlar. Mahlukatı hâlikına bağlar. Bu dünyayı öte dünyaya bağlar. Maddeyi manaya bağlar. Fiziği metafiziğe bağlar. Yani neleri bağlamaz ki. Zaten bu bağı bu sayede kurarız, aklımız sayesinde ve zaten biz hayvanlardan bu sayede ayrılırız. Bu bağı kurabildiğimiz için sorarız niçin sorusunu, neden sorusunu, nasıl sorusunu. Bu soruları işte bağ kurma sayesinde sorarız ve bu soruların sonucunda cevaplarına ulaşmaya çalışırız. Her şeyden öte insanın gerçekle arasındaki bağı kurmaya yarar.

Nasıl kurar bu bağı? Gerçeğin izini sürerek, yani ilm ile. Bilgi ile ilm ayrıdır aslında. Kur’an ın ilm dediği şey; veri, data manasına bilgi ile aynı değildir. Veri, data manasındaki bilgi yani malumat, hamdır. O kendi başına gerçeği göstermez, söylemez. Eğer akıl onun gerçekle irtibatını kurmazsa. Bütün içinde ki o parçanın yerini fark etmezse. Bütün ve parça arasında ki bağlantıyı bilmezse o parça bunu kendiliğinden söylemez. Kendi gösterir durduğu yerde. Fakat bir gören lazımdır. Gören olmayınca gösterenin göstermesi ne işe yarar. İşte ilm budur.

İlm; sıradan veri, data manasındaki malumatın hikmet istasyonunda çevrime uğrayarak mutlak hakikate bir atıf haline gelmesidir. Bu ikisi birleşirse akl ve ilm burada ki ibarenin kazandığı anlam şu olur dostlar.

Gerçeğin izini süremeyenler bilgi ile hakikat arasında ki bağlantıyı kuramazlar. Evet, gerçeğin izini süremeyenler, bu ibarenin bize ilham ettiği mana bu. Bilgi ile hakikat arasında ki, yani alamet, işaret ile, o işaretin gösterdiği maksat arasındaki bağlantıyı kuramazlar. Dolayısıyla onlar için eşya sadece eşyadır. Ama bu bağı kuran için eşya bir parmaktır. Mutlaka bir şeyi gösterir. Onlar için sanatla sanatkar arasında bir irtibat yoktur. Onun için sanata bakıp sanatkarı göremezler. Fiille fail arasındaki bağlantıyı keşfedemezler. Bir fiil görmüşlerse mutlaka bir fail. Bir eylem görmüşlerse mutlaka o eylemi gerçekleştirecek olan bir eylem sahibi olduğunu keşfedemezler. Ancak bu bağ sayesinde keşfederler. Bir sanat görmüşlerse bu sanatın bir sanatkarı var derler.

İşte ancak bu bağ sayesinde bunu söyleyebilirler. Onun içinde Kur’an defaatle akletmeye çağırır. Akleden bir kalbi insanın insan olma açısından en büyük sermayesi olarak gösterir ve bizi hep akledenlerden olmamız için teşvik eder. Burada ki söylenen de aslında budur, tefekkür bilgi üzerine kurulduğunda hakikate götürür demek ister gibidir. Bilgi üzerine kurulmayan bir tefekkür insanı, sahibini çölde kendini kaybetmiş biri gibi dolaştıracaktır.


44-) HalekAllâhus Semavati vel Arda Bil Hakk* inne fiy zâlike leayeten lilmu'miniyn;

Allâh, semâları ve arzı Hak olarak (Esmâ'sının işaret ettiği özelliklerle) yarattı! Muhakkak ki bunda iman edenlere elbette bir işaret vardır. (A.Hulusi)

44 - Allah, o Semavât-ü Arzı (o yüksekleri ve aşağıyı) Hakk ile halk etmiştir, elbette bunda mü'minler için bir âyet var. (Elmalı)


HalekAllâhus Semavati vel Arda Bil Hakk bu ayetin arkasından da bu ayet çok şey söylüyor. Zira Allah gökleri ve yeri mutlak gerçeğe atıf olsun diye yaratmıştır. Gökleri ve yeri mutlak gerçeğe atıf olsun diye yaratmıştır. Aslında burada ki Bil Hakk anahtar sözcük. Allah gökleri ve yeri niçin yaratmıştır sorusuna da cevap teşkil eder. Neyle sorusuna cevap teşkil ettiği gibi. Amaçlı olarak yaratmıştır. Bil Hakk. Gerçek bir amaca mebni olarak yaratmıştır.

Bu şu demektir; gökleri ve yeri amaçlı olarak yaratsın da, gökleri ve yeri kendisi için yarattığı insanı amaçsız mı kılsın. Bu olur mu? Akleden bir kalp varsa eğer bu bağı kurması gerekmez mi? İşte bakınız, işte buna taakkul denir, bağ kurmak. Gökler ve yere bakacaksınız, bu muhteşem yapı madem bir amaç için yaratıldı, peki ben, bu muhteşem yapının kendisi için yaratıldığı ben amaçsız olabilir miyim? Diye soracaksınız. Buna taakkul denir işte. Bağ kuran akıl bu soruya sizi götürür.

Zaten bu manada ve yetefekkerune fiy halkıs Semavati vel Ard (Al. İmran/191) göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde tefekkür ederler. Rabbenâ mâ halakte hazâ batılâ ve derler ki ey rabbimiz sen bunları boş yere, yani amaçsızca yaratmadın.

Demek ki burada ki “vel”, “Bil Hakk”’ın zıddı, batıl. Allah amaçsız yaratmadı, amaçlı yarattı.

inne fiy zâlike leayeten lilmu'miniyn hiç şüphe yok ki bunda müminlerin alacağı bir ders mutlaka, ama mutlaka vardır. Neden müminlerin alacağı ders vardır? Çünkü Allah’a güvenenler eşyanın amaçsız olmadığını fark ederler. İman Allah’a güvendir. Allah’a güvenenler bu varlığın her bir unsurunun Allah’ın müdahalesi dışında olmadığını bilirler. Onun için Allah’a güvenirler. Bu güvenin temel sebebi Allah’ın varlık üzerinde ki otoritesidir ve kendileri de o otoriteye kayıtsız şartsız teslim olurlar. İşte İslam budur, İşte Müslüman onun otoritesine kayıtsız şartsız teslim olan insandır.

Rabbim bu teslimiyeti bizlere layıkıyla versin inşallah.


“Ve ahiru davana enil hamdülillahi rabbil alemiyn”

Çağrımız ve davamız Âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd’adır.


125. videonun sonu.
125. videoyu toplu olarak burada bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder