31 Mayıs 2012 Perşembe

İslamoğlu Tef. Ders. TÂHÂ (022-040)(98-D)







C sayfasından devam


22-) Vadmüm yedeke ila cenahıke tahrüc beydae min ğayri suin ayeten uhra;

"Şimdi de elini koynuna sok; bir başka mucize olarak, hastalıksız şekilde bembeyaz çıkar!" (A.Hulusi)

022 - Bir de elini koynuna sok, çıksın bembeyaz bir afetsiz diğer bir âyet olarak. (Elmalı)


Vadmüm yedeke ila cenahık şimdi de elini koynuna sok tahrüc beydae min ğayri suin ayeten uhra bir olumsuzluk sonucu olarak değil, bir başka mucize olarak bembeyaz çıkacaktır elin min ğayri suin Tevrat’ta ki sedef hastalığı iddiasına bir cevap aslında. Düşünebiliyor musunuz, kendi nebileri olmasına rağmen Tevrat’ı sonradan kaleme alanlar Hz. Musa’nın elinde yaratılmış olan ilahi bir mucize olan o ışık, o aydınlığı cilt hastalığı biçiminde alıyor ve algılıyor. Garip bir yaklaşım doğrusu. Evet, yani zihni görünenin ötesine taşıyamayanlar aşkın hakikatleri eşya seviyesine indiriyorlar.


23-) Li nüriyeke min âyâtiNEl kübra;

"Sana en büyük mucizelerimizden gösterelim böylece!" (A.Hulusi)

023 - ki sana en büyük âyetlerimizden gösterelim. (Elmalı)


Li nüriyeke min âyâtiNEl Kübra ki bu sayede sana en büyük mucizelerimizden bir kısmını gösterebilelim.

Necm/18 da ne diyordu? Lekad rea min âyâti Rabbihil Kübra (Necm/18) rabbinin en büyük ayetlerinden birini gördüm. Burada da büyük ayetlerimizi gösterelim. Orada ki en büyük ayet neydi? Vahiy meleğini asli suretinde görmesi. Buradaki gördüğü ayetler neydi? Hz. Musa’nın işte Allah’ın kendisine vahiyle seslenişi. İşte vahyin asli hüviyetiyle inişi. İşte Asayı Musa, işte yedi Beyza. Aslında bunların sembolik arka planı da var. Değnek, sopa güce delalet eder. Firavunun elinde devlet gibi bir gücü varsa, senin de artık asayı Musa’n var Ey Musa. Korkma. O Allah kaçkınını bu sopa ile kovalayacaksın dercesine.

El, o tokatlıyor her önüne geleni. Gücünü insanlar üzerinde zalimce gösteriyor. Sen ise aydınlatacaksın. O karartıyor, onun kara eline karşılık senin ak elin, aydınlık elin var artık. Bu destektir işte.


24-) İzheb ila fir'avne innehu tağâ;

"Git Firavun'a! Muhakkak ki o iyice azdı!" (A.Hulusi)

024 - Git Firavuna zira o pek azdı.(Elmalı)


İzheb ila fir'avne innehu tağâ artık firavuna git, çünkü o iyice azgınlaştı. ..ene Rabbukümül'a'lâ (Nâzi’at/24), [ya eyyühelmeleü ma alimtü leküm min ilâhin ğayriy..] (Kasas/38) demişti değil mi. Ben sizin rabbinizim. Ben sizin ilahınızım demedi dikkat buyurun. Yani göklerin ilahı olarak bir ilaha tapıyordu zaten Amon ra kültürünü biliyorsunuz. Amon dininin müntesipleridir. Güneş tanrısı derlerdi. Onun için göklerin ilahına tapıyordu. Fakat yerlerin ilahını bilmiyordu. Yani otorite bana aittir kimse karışamaz diyordu. Onun böyle bir saplantısı vardı. Allah’ı yer yüzüne karıştırmamak istiyordu. Hayata karıştırmamak istiyordu. Kendince.


25-) Kale Rabbişrah liy sadriy;

(Musa) dedi ki: "Rabbim, şuuruma genişlik ver (bunları hazmedebileyim ve gereğini uygulayabileyim)." (A.Hulusi)

025 - Dedi: ya rab! benim göğsüme genişlik ver. (Elmalı)


Kale Rabbişrah liy sadriy Musa şöyle dua etti; Surenin girişinde bizim de ettiğimiz dua buydu işte. Rabbim, göğsüme genişlik ver.


26-) Ve yessirliy emriy;

"İşimi bana kolaylaştır." (A.Hulusi)

026 - Ve bana işimi kolaylaştır. (Elmalı)


Ve yessirliy emriy kolaylaştır işimi.


27-) Vahlül 'ukdeten min lisaniy;

"Lisanımdaki tutukluğu çöz." (A.Hulusi)

027 - Ve dilimden ukdeyi çöz. (Elmalı)


Vahlül 'ukdeten min lisaniy çöz düğümü dilimden.


28-) yefkahu kavliy;

"Ki sözümü (derinliğine) anlasınlar." (A.Hulusi)

028 - Sözümü iyi anlasınlar. (Elmalı)


yefkahu kavliy ki anlasınlar beni.

Hitabet ve konuşmanın önemini bir kez daha beyan ediyordu bu ayetler. Ya rabbi etkili bir güç ver sözüme diyor adeta, yalvarıyordu.


29-) Vec'al liy veziyren min ehliy;

"Benim için ehlimden bir yardımcı oluştur." (A.Hulusi)

029 - Ve bana ehlimden bir vezir ver. (Elmalı)


Vec'al liy veziyren min ehliy bana yakınlarımdan yükümü paylaşacak birini tayin et. Veziyr; Yük alan yükü paylaşan demektir.


30-) Harune ehıy;

"Kardeşim Harun'u." (A.Hulusi)

030 - o Kardeşim Harun’u. (Elmalı)


Harune ehıy mesela kardeşim Harun’u.


31-) Üşdüd Bihi ezriy;

"Onunla gücümü arttır." (A.Hulusi)

031 - Onunla sırtımı pekit. (Elmalı)


Üşdüd Bihi ezriy onun sayesinde gücüme güç kat.


32-) Ve eşrikhu fiy emriy;

"Onu işimde ortak yap." (A.Hulusi)

032 - Ve onu işimde şerik et. (Elmalı)


Ve eşrikhu fiy emriy görevimden bir pay da ona ver.


33-) Key nüsebbihake kesiyra;

"Ki seni çokça tespih edelim." (A.Hulusi)

033 - Ki seni çok tesbih edelim. (Elmalı)

Key nüsebbihake kesiyra ki zaten yüce olan adını çok daha yüceltelim.


34-) Ve nezküreke kesiyra;

"Seni çok zikredelim (hatırlayalım)!" (A.Hulusi)

034 - Ve çok zikreyleyelim. (Elmalı)


Ve nezküreke kesiyra ve seni sürekli analım.


35-) İnneke künte Bina Basıyra;

"Muhakkak ki sen bizi Basıyr'sin!" (A.Hulusi)

035 - Şüphe yok ki sen bizi görüp duruyorsun. (Elmalı)


İnneke künte Bina Basıyra kuşku yok ki sen bizi daima görüp duruyorsun ey rabbim.


36-) Kale kad ütiyte sü'leke ya Musa;

"İstediğin sana verildi, yâ Musa!" dedi. (A.Hulusi)

036 - Haydi! Buyurdu: erdirildin dileğine ya Musâ. (Elmalı)


Kale kad ütiyte sü'leke ya Musa Rab dedi ki; İşte artık istediğin her şey sana verilmiştir ey Musa.


37-) Ve lekad menenna aleyke merreten uhra;

"Andolsun ki (bundan önce) sana bir kere daha lütufta bulunmuştuk." (A.Hulusi)

037 - Şanım hakkı için biz lütfeylemiştik sana diğer bir defa daha. (Elmalı)


Ve lekad menenna aleyke merreten uhra ve geçmişte bir kez daha sana ikramda bulunmamış mıydık.

38-40. ayetlerde hızla özetlenen bebeliğinde ki, çocukluğunda ki, gençliğinde ki Allah’ın yardımları. Nedir bu yardım? Biliyorsunuz Firavunun sarayında Musa’nın yetişmesidir. Elinden çıkan ölümlü kaza, Mısır’a kaçış.. hepsinde Allah’ın yardımını gördü.

Ayrıntılı anlatım Kasas suresinde var. Hz. Musa’nın yetiştirilişinde ki ilahi yardımlar. Hz. Peygamberin tasavvurunu da inşa ediyor bu kıssa aynı zamanda, bu boyut. Yani Allah’a göre imkansız yoktur ey Muhammed. O’na güven. Örnek mi istiyorsun, işte ölümsüz örnek. Her firavunun bir Musa’sı vardır. Senin de bir firavunun olur. Onun için senin de firavunların vardır. Çünkü sen de onların Musa’sı sın ve Allah Musa’ları dilerse firavunun sarayında yetiştirir. İşte burada, bu kıssada verilen ibret bu.


38-) İz evhayna ila ümmike ma yuha;

"Hani vahyolunanları annene vahyetmiştik:" (A.Hulusi)

038 - O vakit ki anana verilen şu ilhamı verdik. (Elmalı)


İz evhayna ila ümmike ma yuha hani ilahi mesajı annene şöyle iletmiştik.


39-) Enıkzi fiyhi fiyttabuti fakzi fiyhi fiyl yemmi fel yulkıhil yemmü Bis sahıli ye'hüzhü adüvvün liy ve adüvvün leh* ve elkaytü aleyke mehabbeten minnİY* ve litusne'a alâ 'aynİY;

"Onu (Musa'yı) sandığa koy... Sandığı da ırmağa bırak... Irmak Onu sahile kavuştursun ki, benim de Onun da düşmanı (olan) Onu alsın! Senin üzerine, Benden bir muhabbet bıraktım... Gözümün önünde yetiştirilmen için." (A.Hulusi)

039 - Onu tabut içine koy da deryayı bırak derya da onu sahile, bıraksın, onu hem bana düşman hem ona düşman biri alsın, ve üzerine benden bir sevgi koydum ki hem nezaretim altında yetiştirilesin. (Elmalı)


Enıkzi fiyhi fiyttabut onu sandığa koy. fakzi fiyhi fiyl yemmi fel yulkıhil yemmü Bis sahıl ardından da o sandığı suyun akıntısına bırak akıntı onu kıyıya ulaştıracaktır. ye'hüzhü adüvvün liy ve adüvvün leh bana düşman olan ve ona da düşman olacak olan biri ona sahip çıkacaktır. Annesine böyle vahyettik diyor Musa’nın.

Allah’a düşmandı biliyorsunuz firavun. Yeryüzünde tek otorite olduğunu iddia ediyordu. Musa’nın da düşmanı olacaktı. Tüm erkek çocukları öldürüyor, onları doğuran kadınları da sağ bırakıyordu. Sırf acı çektirmek için. Yani çocuklarını öldürmek yerine çocuk doğuran anneleri öldürseydi olmaz mıydı diye aklınıza geliyorsa, sırf annelere acı çektirmek için onlara dokunmuyordu. Fakat Firavunun eli ile Musa yetişti. İşte Allah böyle yaptı. Allah dilerse kendisine bir kafir eliyle dinine yardım eder diyen peygamber değil mi? Kıssadan hisse şu; Siz adam olun liderlik sorununu Allah çözer diyor. Bu olayın verdiği hisse bu. Siz adam olun, dilerse liderinizi firavunun kucağında yetiştirir.

Musa toprağa ekilmiş bir tohumdu. Ama o toprağı bekleyende firavun oldu. Düşünebiliyor musunuz. Firavuna Musa’yı, ektiği toprağı bekletti Allah. Kim engelleyebilir ki O dilerse eğer.

ve elkaytü aleyke mehabbeten minnİY* ve litusne'a alâ 'aynİY işte ben seni daha o zamandan katımdan bir muhabbetle kuşatmıştım. Ki gözümüm önünde yetiştirilesin diye.

Bir muhabbetle kuşatmak, hatırlayın dostlar daha geçen ders, Meryem/96. ayetini tefsir ettim. Hatırlayın o ayeti;

İnnelleziyne amenû ve amilus salihati seyec'alü lehümür Rahmânu vüdda (Meryem/96)diyordu ya, İman eden ve Salih amel işleyen, imanını amelle süsleyen kimseler için Rahman, o rahmeti sınırsız olan Allah bir sevgi yaratacak, onu bir sevgi ile kuşatacak. İşte nasıl olur bu, tarihten de bir örneğini göster derseniz Musa örneğine bakın. Allah onu kendi sevgisinden bir sevgi ile kuşattı. Onun için Firavun bile gelenin kim olduğunu sezdiği halde sevdi ve alıp büyüttü. İşte Allah üzerine sevgi koyarsa kimin haddine nefret etmek. Düşmanınız bile sever. Yeter ki Allah sevsin. Allah sevsin diye çalışırsanız Allah sever ve sevdirir. Yok falanca sevsin diye çalışırsanız, falanca da sevmez.

[Ek bilgi; Hz. Musa olayında firavunun çocukları öldürme gerekçesi hakkında: http://cocuklar.semazen.net/?p=1024 ]


40-) İz temşiy uhtüke fetekulu hel edüllüküm alâ men yekfüluh* fereca'nake ila ümmike key tekarre aynüha ve lâ tahzen* ve katelte nefsen fenecceynake minel ğammi ve fetennake fütuna; felebiste siniyne fiy ehli medyene sümme ci'te alâ kaderin ya Musa;

"Hani kız kardeşin yürüyor (Firavun ailesine gidip) ve diyordu ki: 'Onu kabullenip yetiştirecek kimseyi size göstereyim mi?'... Böylece seni annene geri döndürdük gözü aydın olsun ve hüzünlenmesin diye... (Hem) sen bir kişiyi öldürdün de biz seni o dertten kurtardık... Seni denemeden denemeye uğrattık da... (Hani) Ehl-i Medyen içinde (Şuayb a.s.ın yanında) senelerce kaldın... Sonra da kaderin üzere buraya geldin yâ Musa!" (A.Hulusi)

040 - O vakit hemşiren gidiyor da diyordu: «ona iyi bakacak birini buluvereyim mi size?» Bu suretle seni anana iade ettik ki gözü aydın olsun da mahzun olmasın, hem bir adam öldürdün de seni gamdan kurtardık, ve türlü mihnetlerle seni imtihan ettik bu sebeple senelerce Ehli Medyen içinde kaldın, sonra da bir kader üstüne geldin ya Musâ. (Elmalı)


İz temşiy uhtüke fetekulu hel edüllüküm alâ men yekfüluh O zaman kız kardeşin de takip etmiş ve onlara; size ona bakabilecek birini göstermemi ister misiniz demişti. fereca'nake ila ümmike key tekarre aynüha ve lâ tahzen en sonunda seni annene geri kavuşturduk ki onun da gözü aydın olsun ve üzülmesin diye.

Evet, kasas suresinin 12-13. ayetinde de anlatılıyor. Hz. Musa’ya öz annesi bakıcılık yaptı, süt anneliği yaptı. Yani Allah nereden nereye getirdi, annesini de ödüllendirdi sadece kendisini değil.

ve katelte nefsen fenecceynake minel ğamm derken erişkin biri olunca da tabii tuttun bir cana kıydın. Fakat biz seni bu tasadan da kurtarmıştık. Elinden ölümlü bir kaza çıkmıştı Hz. Musa’nın bir Mısır’lıyı, yerliyi öldürmüştü bir koptu. Ki bu hadise de zaten kasas/15-21. arasında çok ayrıntılı biçimde anlatılıyor.

ve fetennake fütuna yani seni bir sınavdan diğerine deneyip durmuştuk. felebiste siniyne fiy ehli Medyen daha sonra yıllarca Medyen’liler arasında yaşadın.

Hz. Musa’nın elinden çıkan bu ölümlü kazaya sınav diyor. Dikkat buyurunuz. Fitne diyor. Arıma, arıtma, damıtma sınavı, İlginç. Gerçekten ölümlü bir kazaydı o. Öldürmek için vurmadı, tek vuruşta adam gitti. Bu ölümle sonuçlanan bir kazadır. Fakat buradan yola çıkarak belki şunu söyleyebiliriz.

Gelecekte peygamber olacak biri, geçmişte Allah’ın yasakladığı bu gibi şeyler elinden kaza olarak dahi çıkıp nasıl istiğfar edilir, nasıl tevbe edilir. Nasıl Allah’a yönelinir ve nasıl arınılır onun örnekleri veriliyor. Hz. Adem örneği de bu değil miydi. Hz. Yunus örneği de bu değil miydi aslında. İşte onlardan biri de bu örnektir. sümme ci'te alâ kaderin ya Musa en sonunda takdirimiz gereği bu noktaya geldin ey Musa. Geldin ve durdun ilahi vahyin kapısında.


Devam ediyor E sayfasına geçiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder