1 Haziran 2012 Cuma

İslamoğlu Tef. Ders. TÂHÂ (041-055)(98-E)







D sayfasından devam


41-) Vastana'tüke linefsİY;

"Seni nefsim için seçtim." (A.Hulusi)

041 - Ben seni kendim için yetiştirdim. (Elmalı)


Vastana'tüke linefsİY seni kendim için seçip yetiştirmiştim.


42-) İzheb ente ve ehuke Bi ayatıy ve lâ teniya fiy zikrİY;

"Sen ve kardeşin mucizelerimle gidin... Beni anarken zayıflık göstermeyin!" (A.Hulusi)

042 - Git âyetlerimle sen ve biraderin Ve benim zikrimde gevşeklik etmeyin. (Elmalı)


İzheb ente ve ehuke Bi ayatıy imdi sen ve kardeşin verdiğim mucizevi belgelerle yola çıkın. ve lâ teniya fiy zikrİY sakın ola adımı yüceltme konusunda ihmalkar davranmayın. Yani adıma leke getirmeyin. Yadımı koruyun. Beni savunun. Beni savunmanız aslında benim muhtaç olduğum için değil, sizin muhtaç olduğunuz için.


43-) İzheba ila fir'avne innehu tağâ;

"İkiniz gidin Firavun'a! Muhakkak ki o taşkınlık etmiştir." (A.Hulusi)

043 - Firavuna gidin çünkü o pek azdı. (Elmalı)


İzheba ila fir'avne innehu tağâ siz ikiniz doğruca firavuna gidin, çünkü o çok azdı.


44-) Fekula lehu kavlen leyyinen leallehu yetezekkeru ev yahşâ;

"Ona yumuşak söz söyleyiniz! Belki düşünüp değerlendirir yahut haşyet duyar!" (A.Hulusi)

044 - Varın da ona belki dinler veya korkar diye yumuşak dille söyleyin. (Elmalı)


Fekula lehu kavlen leyyinen leallehu yetezekkeru ev yahşâ fakat ona konuşurken yumuşak bir üslup kullanın. O zaman belki söz dinler, ya da en azından daha ileri gitmekten çekinir.

Üsluba dikkat edin diyor. Üslup önemli. El lisan, aynül insan derler. Dil insanın kendisidir. Diline bak adamı tanı. Amaç sonuç almaktır. Abbasi halifelerinden biri kendini sert bir üslupla uyaran bir alime der ki. “Neden bu kadar sertsin, Sen Musa’dan büyük değilsin, ben de Firavundan kötü değilim.Biraz daha yumuşak olamaz mısın.”

Hakikaten bazı Müslümanlar uyarı adı altında bakıyorum da, sanki karşılarındaki firavundan beter. O uyarı değil. Allah bile firavuna giderken Musa’ya yumuşak bir dil, yumuşak bir üslup öneriyor. Çünkü amaç sonuç almaktır. Karşıdakini zedelemek değil. Bu önemli, üslup önemli.


45-) Kala Rabbena innena nehafü en yefruta aleyna ev en yatğâ;

"Rabbimiz! Doğrusu biz, bizim aşırı üstümüze gelmesinden veya taşkınlık yapmasından korkarız" dediler. (A.Hulusi)

045 - Rabbenâ dediler, korkarız ki bize şiddetle saldırır, yahut tuğyanını artırır. (Elmalı)


Kala Rabbena innena nehafü en yefruta aleyna ev en yatğâ o ikisi rabbimiz dediler, do0ğrusu biz, bize aşırı şiddet uygulamasından, ya da daha da azgınlaşmasından korkarız. İnsani kaygılar bunlar. Tabii ki peygamberi kaygılar Aynı zamanda. Yani sürgün ederse görevimizi aksatırız.


46-) Kale lâ tehafa inneniy meaküma esmeu ve era;

"Korkmayın! Muhakkak ki Ben sizinle olarak işitir ve görürüm (mâiyet sırrı)" dedi. (Sahih Kudsi hadis: "......Ben kulumun görür gözü işitir kulağı olurum......") (A.Hulusi)

046 - Korkmayın buyurdu: çünkü ben sizinle beraberim, işitirim ve görürüm. (Elmalı)


Kale lâ tehafa inneniy meaküma esmeu ve era Allah; Korkmanıza gerek yok dedi, korkmayın. Şu kesin ki ben sizinle birlikteyim, her şeyi duyuyor ve işitiyorum, (görüyorum).


47-) Fe'tiyahu fekula inna Rasûla Rabbike feersil meana beniy israiyle ve lâ tuazzibhüm* kad ci'nake Bi ayetin min Rabbik* vesSelâmü alâ menittebeal hüda;

"Artık ona gelin ve deyin ki: Gerçekten senin Rabbinin Rasûlleriyiz! İsrailoğullarını bizimle beraber gönder, onlara azap etme! Gerçekten biz sana, senin Rabbin tarafından bir mucize olarak geldik... Selâm, kılavuza tâbi olanlara olsun." (A.Hulusi)

047 - Haydin varın da ona deyin ki haberin olsun biz rabbinin Resulleriyiz, artık Benî İsraîl’i bizimle gönder ve onları ta'zib etme, biz sana rabbinden bir âyetle geldik, selâm da doğruya tabi' olanadır. (Elmalı)


Fe'tiyahu fekula haydi artık ona gidin ve deyin ki; inna Rasûla Rabbike feersil meana beniy israiyle ve lâ tuazzibhüm biz ikimiz rabbimin elçileriyiz, artık İsrail oğullarını bizimle birlikte çıkıp gitmesine izin ver, onlara yaptığın işkenceye de derhal bir son ver dediler.

Firavunun dehşet zulmü Kur’an ın bir çok yerinde dile getirilir. Bakara/49. ayetinde hatırlıyorsunuz .. yesumûneküm sûel azâb.. (Bakara/49)işkencenin en ağırını, en ahlaksızını, en pespayesini reva görüyordu der. ..yüzebbihune ebnâeküm ve yestahyûne nisâeküm.. sizin çocuklarınızı, oğullarınızı kıtır kıtır keseceğim, kurban edeceğim. Kadınlarınızı da diri bırakacağım. Biraz önce açıkladığım gerekçe ile. Kadınlarınızı, op çocukları doğuran anaları bırakacağım ki acı çeksinler diye.

kad ci'nake Bi ayetin min Rabbik doğrusu biz sana rabbinden bir belge ile gelmişiz. vesSelâmü alâ menittebeal hüda sonuçta gerçek kurtuluş O’nun yolunu izleyenlerin olacaktır. Onun yolunu izleyenlerin üzerinedir gerçek selam ve selamet. Dediler.


48-) İnna kad uhıye ileyna ennel azâbe alâ men kezzebe ve tevella;

"Bize azabın, yalanlayan ve yüz çeviren üzerine olacağı vahyolundu." (A.Hulusi)

048 - İnan ki bize şöyle vahyolundu: her halde azâb, tekzip edin yüz çevirenedir. (Elmalı)


İnna kad uhıye ileyna ennel azâbe alâ men kezzebe ve tevella bir de unutmayın ki bütün azabın hakikati yalanlayan ve ondan yüz çevirenlerin üzerine olacağı bize vahyolunmuştur. Yani Allah’ın bütün azabı ve gazabı hakkı yalanlayanların üzerine olacaktır diye bize vahyedildi.


49-) Kale femen Rabbuküma ya Musa;

(Firavun) sordu: "Sizin Rabbiniz kimdir, yâ Musa?" (A.Hulusi)

049 - Hele, dedi: sizin rabbiniz kim ya Musâ? (Elmalı)


Kale femen Rabbuküma ya Musa sözü firavun aldı dedi ki; Kim sizin rabbiniz ey Musa.


50-) Kale Rabbunelleziy a'ta külle şey'in halkahu sümme heda;

(Musa): "Rabbimiz her şeye, varlığını ve özelliklerini veren, sonra da yolunu kolaylaştırandır." (A.Hulusi)

050 - Bizim dedi: rabbimiz her şey'e hilkatini veren sonra da yolunu gösterendir. (Elmalı)


Kale Rabbunelleziy a'ta külle şey'in halkahu sümme heda Musa; Bizim rabbimiz her bir şeyin yaratılışını takdir edip sonrada onu yaratılış amacına yönelten, yani sadece yaratıp bırakmayan, ona bir de hedef koyan.

İşte Firavunun nasırına orada bastı. Çünkü firavun asıl burayı kabul etmiyordu. Allah’ın sadece yaratan değil, yarattığı için amaç ve hedef belirleyen olması firavunun işine gelmiyordu. Onun sıkıntısı buydu. Yaratmakla değil, yöneltmekle, yönetmekle ilgiliydi. Yaratıp bırakan bir Allah tasavvuru zaten vardı. Flû da olsa firavun.


51-) Kale fema balül kurunil ûlâ;

(Firavun) sordu: "Peki ya eski nesillerin hâli nice olur (çünkü görmediler)?" (A.Hulusi)

051 - Dedi: ya öyle ise kurunu ûlânın hali ne? (Elmalı)


Kale fema balül kurunil ûlâ Firavun; İyi ama dedi ya önceki kuşakların durumu ne olacak. Yani herkes yanlışta bir sen mi doğrusun o meşhur halk savunusu var ya. Veyahut ta bir sen mi biliyorsun. Ataları referans gösteriyordu. Yani yeni yanlışı eski yanlışları üzerine bina ediyordur, eski yanlışı da yeni yanlışına referans tutuyordu.


52-) Kale ılmuha 'ınde Rabbiy fiy Kitab* lâ yedıllu Rabbiy ve lâ yensa;

(Musa) dedi ki: "Onların ilmi Rabbimin indîndeki bilgidir... Rabbim yanlış yapmaz ve unutmaz." (A.Hulusi)

052 - Onun dedi: ilmi rabbimin indinde bir kitaptadır, rabbim şaşmaz ve unutmaz. (Elmalı)


Kale ılmuha 'ınde Rabbiy fiy Kitabin Musa; Onların ne olacağının bilgisi rabbimin katında bir yasaya bağlı kılınmıştır dedi. Yani bu tuzak soruya cevap vermedi. İstediği cevabı vermedi daha doğrusu. Onlar kafirdir, şöyledir böyledir dese cezalandırıverecek hemen, veya oradakilerin tepkisini çekecek. Ama onların ne olduğunu rabbim bilir. Fakat; lâ yedıllu Rabbiy ve lâ yensa benim rabbim ne yanılır, ne de unutur. İşte orada söylemesi gereken de buydu.

Musa tuzağa düşmüyor kadı değil, davetçi olduğunu biliyor. Fakat Allah’ı tanıyor ve temel iki imani gerçeği hatırlatıyor. O yanılmaz ve unutmaz. Bunu bilmek bana yeter. Diyor.


53-) Elleziy ceale lekümül Arda mehden ve selek leküm fiyha sübülen ve enzele mines semâi maen, feahrecna Bihi ezvacen min nebatin şetta;

Arzı sizin için bir beşik olarak meydana getirip, orada sizin için yollar açar, semâdan bir su inzâl eder... O su ile çeşitli nebattan çiftler çıkardık. (A.Hulusi)

053 - O ki sizin Arzı bir beşik yaptı ve onda size yollar açtı ve Semadan bir su indirdi de bu sebeple muhtelif nebattan çiftler çıkarmaktayız. (Elmalı)


Elleziy ceale lekümül Arda mehden o sizin için yeryüzünü bir beşik yaptı ve selek leküm fiyha sübülen ve orada sizin için yollar açtı. ve enzele mines semâi maen Yine gökten yağmuru o indirdi. feahrecna Bihi ezvacen min nebatin şetta işte bu sayede onunla envayi çeşit ürünlerden çift çift çıkarmışızdır.


54-) Külu ver'av en'ameküm* inne fiy zâlike le âyâtin liülinNüha;

Yeyin ve hayvanlarınızı da otlatın... Muhakkak ki bunda sağlıklı düşünenler için işaretler vardır. (A.Hulusi)

054 - Hem yiyiniz hem hayvanlarınızı güdünüz, her halde bunda ülinnühâ için çok âyetler var. (Elmalı)


Külu ver'av en'ameküm siz de beslenin hayvanlarınızı da besleyin inne fiy zâlike le âyâtin liülinNüha şüphesiz bütün bunlarda sahibini kötülükten koruyan bir akla sahip olanlar için alınacak sonsuz dersler vardır. Allah her şeyi bilir ama, bir amaç için yarattı eşya arasında bir bağ var, bunu görün ey akıl sahipleri her şey insan için. Ya insan kim için? Diye sorun.


55-) Minha halaknaküm ve fiyha nu'ıydüküm ve minha nuhricüküm tareten uhra;

Sizi ondan halk ettik! Tekrar sizi oraya iade edeceğiz! Sizi ondan bir kez daha çıkaracağız (bâ's). (A.Hulusi)

055 - Sizi o Arzdan yarattık, yine sizi ona iade edeceğiz hem de ondan sizi diğer bir defa daha çıkaracağız. (Elmalı)


Minha halaknaküm ve fiyha nu'ıydüküm ve minha nuhricüküm tareten uhra biz sizi yerden yarattık yine ona döndüreceğiz ve oradan bir kez daha çıkaracağız.

İnsanın elementer kökeni topraktandır. Ondan aldığı organik ve inorganik maddeler geri dönecektir insan ölünce. Yani iade edecektir. Geçici hayatı insana hatırlatan bu ayetler; Geçiciyi kalıcı sanırsan ey insanoğlu firavunlaşırsın diyor. Hayat geçicidir. Firavun bu hayatı kalıcı sandı onun için de tek dünyalıydı. İki dünyalı olsaydı Allah’a bunca isyan etmezdi.

Rabbim iki dünyalı kılan ve iki dünyasını da mamur kılanlardan etsin.


“Ve ahiru davana enil hamdülillahi rabbil alemiyn”

Çağrımız ve davamız Âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd’adır.

2 yorum:

  1. hocam tum yazılarınıza tıklıyorum sonra bırıncı bolumu acmaya calısıyorum ama acılmıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Uyarınız için Allah razı olsun. Hemen düzelttim. Esen kalın Allah'a emanet olun.

      Sil