27 Haziran 2012 Çarşamba

İslamoğlu Tef. Ders. ENBİYA (050-063)(102-C)


B sayfasından devam


50-) Ve hazâ zikrun mübarekün enzelnaHU, efeentüm lehu münkirun;

Bu da inzâl ettiğimiz mübarek bir hatırlatmadır! Siz O'nu inkâr edenler misiniz? (A.Hulusi)

050 - İşte bu - Kur'an - da bizim indirdiğimiz mübarek zikirdir şimdi siz bunu mu inkâr ediyorsunuz. (Elmalı)


Ve hazâ zikrun mübarekün enzelnaHU işte bu da kendisini bizim indirdiğimiz kutlu kılınmış hatırlatıcı bir mesajdır. efeentüm lehu münkirun peki bu durumda siz O’nu hala inkar mı edeceksiniz.

Yeni bir pasaja daha giriyor:


51-) Ve lekad ateyna İbrahiyme rüşdehu min kablü ve künna Bihi 'Alimiyn;

Andolsun ki biz İbrahim'e daha önceden rüşdünü (olgunluk düşüncesi - hanîflik) verdik... Biz Onu bilirdik. (A.Hulusi)

051 - Şanım hakkı için bundan evvel de İbrahim’e rüştünü vermiştik. (Elmalı)


Ve lekad ateyna İbrahiyme rüşdehu min kabl ve doğrusu biz Musa’dan çok daha önce İbrahim’e de doğru işleyen bir muhakeme vermiştik. Rüşdehu; doğru işleyen bir muhakeme. Haz. İbrahim’in sanattan sanatkara, eserden müessire atlayan o akıl yürütmesini hatırlayınız. Daha ilk delikanlılık çağında yıldızdan, aydan, güneşe ve oradan Allah’a ulaşan, yani parmağı görünce parmağa değil parmağın gösterdiği yere bakan bir muhakeme. İşte bu rüşt. Ki En’am/74-79. ayetlerinde Hz. İbrahim’in bu akıl yürütme serüveni ayrıntılı bir biçimde anlatılır.

Onun için burada rabbimiz insanoğlunu aklını kullanmaya davet ediyor. Eğer aklını kullanırsa Allah’ın varlığını ispat için sadece çevresinde bulunan eşya kafi, ilave bir uyarıcıya gerek yok. Parmağı görsün, parmağın işaret ettiği yere baksın O’nu görecektir, O’nu bulacaktır. Çünkü varlık bir sanattır. Hangi sanat sanatkarsızdır ki. Varlık gibi muhteşem bir sanatın sanatkarı olmasın. Varlık bir eserdir, hangi eserin müessiri olmaz ki. Varlık bir fiildir, hangi fiil failsizdir. Hangi eylem öznesizdir ki. Bir eylem varsa o eylemin bir de sahibi vardır demektir. Onun için burada işte ona dikkatimizi çekiyor Kur’an.

ve künna Bihi 'Alimiyn İbrahim’in; bununla doğru yolu bulacağını daha başından biliyorduk. Yani insana verdiğimiz bu muhakeme gücünü insan doğru kullanırsa doğru yolu bulur. İbrahim bunun örneğini verdi ve biz de o örneği vahiyle ölümsüzleştirdik demeye getiriyor.


52-) İz kale liebiyhi ve kavmihi ma hazihit temasiylülletiy entüm leha 'akifun;

Hani (İbrahim) babasına ve halkına demişti ki: "Kendilerine tapındığınız bu heykeller de nedir?" (A.Hulusi)

052 - O vakit ki babasına ve kavmine ne bu başına toplanıp durduğunuz temsîl dedi. (Elmalı)


İz kale liebiyhi ve kavmihi ma hazihit temasiylülletiy entüm leha 'akifun hani o babasına ve kendi toplumuna sizin kendilerine tapınıp durduğunuz bu heykeller de neyin nesi dediği zaman;


53-) Kalu vecedna abaena leha 'abidiyn;

Dediler ki: "Atalarımızı bunlara tapanlar olarak gördük (biz de onları taklit ediyoruz işte)." (A.Hulusi)

053 - Atalarımızı bunlara ibadet ediyor bulduk dediler. (Elmalı)


Kalu vecedna abaena leha 'abidiyn onlar şöyle cevap verdiler. Atalarımızı onlara kulluk eder bulduk. İşte bu kadar, tek cevap bu. Başka ne olabilir ki. Yani savunulacak hiçbir yeri olmayınca referansı atalarına veriyorlar. Çünkü savunulacak hiçbir akli boyutu yok. Ne diyecekler.

Tüm putperestlikler böyledir, modern putperestlikler de böyledir. Atalarını onların üzerinde bulmuşlardır. Hakikatin referansı atalar değildir ki. Hakikatin referansı kadim değildir ki. Sorgulayan bir akla çağrıdır İbrahim’in çağrısı aslında. Yani kıdemli olan doğru olan değildir. Doğru olan kıdemine bakılmaz. Onun için hakikatin referansı atalarınız olamaz. Onlar atalarının ocağından közü değil külü aldılar. Ateşi değil külü aldılar ve külü kutsallaştırdılar. Onun içinde perişan oldular. Bunun eylemin kendisi insanoğlunun kendi aklına yaptığı en büyük zulümdür aslında.


54-) Kale lekad küntüm entüm ve abaüküm fiy dalalin mubiyn;

(İbrahim) dedi ki: "Yemin ederim ki, sizin de atalarınızın da sapık bir düşüncede olduğu apaçık ortada!" (A.Hulusi)

054 - Kasem olsun ki dedi, siz de atalarınız da açık bir dalâl içindesiniz. (Elmalı)


Kale lekad küntüm entüm ve abaüküm fiy dalalin mubiyn peki onların bu akla hakaret olan mantığına karşı Hz. İbrahim’in cevabı ne oluyordu? Dedi ki; doğrusu sizde, atalarınızda başından beri apaçık bir sapıklık içinde imişsiniz.


55-) Kalu eci'tena Bil Hakkı em ente minel lâ'ıbiyn;

Dediler ki: "Sen bize Hak olarak mı geldin yoksa sen oyun oynayanlardan mısın?" (A.Hulusi)

055 - Dediler: ciddi mi söylüyorsun yoksa sen şakacılardan mısın. (Elmalı)


Kalu eci'tena Bil Hakkı em ente minel lâ'ıbiyn bakınız Hz. İbrahim’in bu haklı çıkışına karşı ne cevap veriyorlar onlar? Dediler ki; Sen bunları söylerken gerçekten ciddi misin, yoksa bize şakacıktan bir oyun mu oynuyorsun.

Tabii alttan alta tehdit ediyorlar. Yani kim bunları bize karşı söyleme yiğitliğinde bulunabilir ki. Ciddi olamazsın sanırım saka yapıyorsun. Alttan alta bir tehdit yönlendiriyorlar.

Bu cevap değildir aslında. Bu tehdittir. Cevap veremeyince tehdide yönelirler. Bakınız Tarih boyunca küfrün yaptığı iman karşısında bu olmuştur. Bakınız İbrahim’in karşısında Nemrud’un çocukları, Musa’nın karşısında firavun ve onun hempaları, Resulallah’ın karşısında Ebu Cehil’in ve onun hempaları, yoldaşlarının tavrı aynıdır. Çünkü orada aklı selim yoktur artık. Tüm peygamberler aklı selime, sağduyuya davet ederler. Ama onların karşısındakiler de hep tehdit ederler. Hep alttan ya da üstten tehdit ederler. Burada da aynı şey geçerli.


56-) Kale bel Rabbuküm Rabbüs Semavati vel Ardılleziy fetarehünne, ve ene alâ zâliküm mineş şahidiyn;

(İbrahim) dedi ki: "Hayır (oyun değil bu)! Rabbiniz, semâların ve arzın Rabbidir ki, onları belli bir işlev ve sistemle yaratmıştır! Ben buna şahitlerdenim." (A.Hulusi)

056 - Doğrusu, dedi: rabbiniz o Göklerin ve Yerin rabbidir ki onları yaratmıştır ve ben buna şahadet edenlerdenim. (Elmalı)


Kale İbrahim ne demiş olmalı sizce? Bakın vahit onu da naklediyor; bel Rabbuküm Rabbüs Semavati vel Ardılleziy fetarehünn asla dedi. sizin rabbiniz göklerin ve yerin rabbidir ki onları o yaratmıştır. ve ene alâ zâliküm mineş şahidiyn ve ben de bu gerçeğe tanıklık etmek için size gönderilen biriyim. Yani sizin rabbiniz gökleri ve yeri yaratan Rabdir. Sizin rabbiniz, size bu hayatı inşa eden rabdir. Sizin rabbiniz sizi görüp gözeten, sizi yedirip içiren, sizi doyuran, sizin içinizi ve dışınızı, geçmişinizi ve geleceğinizi bilen ve sizi var edip yaşatan ve sonunda da sizden hesap soracak olandır. Dolayısıyla ne küçük rab seçiyorsunuz, ne adi tanrılara kulluk ediyorsunuz.

Neden böyle yaptıklarını tabii cevap veremezler. Hz. İbrahim onları suçüstü yakalıyor. Çünkü onlar istediklerinde alt edebilecekleri bir tanrı istiyorlar. Evet, tüm problem bu. Ensesine tokat atabilecekleri bir tanrı, kendilerine hükmedecek, kendilerine yol gösterecek bir tanrı değil, çünkü yolda yürümek istemiyorlar. Çünkü kaytarmak istiyorlar. Çünkü hesap vermek istemiyorlar.


57-) Ve tAllâhi le ekiydenne asnameküm ba'de en tüvellu müdbiriyn;

"TAllâhi, arkanızı dönüp gittikten sonra, sizin putlarınıza mutlaka bir tuzak kuracağım." (A.Hulusi)

057 - Ve tallahi siz dönüp gittikten sonra putlarınıza lâhüdd bir tedbir yapacağım. (Elmalı)


Ve tAllâhi le ekiydenne asnameküm ba'de en tüvellu müdbiriyn derken İbrahim kendi içinden şu kararı aldı. Allah’a yemin olsun ki siz dönüp gittikten sonra putlarınız için tasarladığım şeyi mutlaka gerçekleştireceğim dedi.


58-) Fece'alehüm cüzâzen illâ kebiyren lehüm leallehüm ileyhi yerci'un;

(Nihayet İbrahim) belki ona gidip sorarlar diye, en büyükleri dışında putları paramparça etti. (A.Hulusi)

058 - Derken onları parça parça etti, ancak bir büyüklerini bıraktı ki belki ona müracaat ederler. (Elmalı)


Fece'alehüm cüzâzen nihayet onların tümünü paramparça etti. illâ kebiyren lehüm leallehüm ileyhi yerci'un dönüp de kendilerine başvurabilsinler diye en büyük puta dokunmadı.


59-) Kalu men feale hazâ Bi alihetina innehu le minez zâlimiyn;

Dediler ki: "Bunu tanrılarımıza kim yaptı ise, muhakkak ki o zâlimlerdendir." (A.Hulusi)

059 - Bunu bizim ilâhlarımıza kim yapmış? Her halde o zalimlerden biri dediler. (Elmalı)


Kalu men feale hazâ Bi alihetina innehu le minez zâlimiyn olan bitene onlar vakıf olunca birbirlerine dediler ki kim yaptı bunu ilahlarımıza, her kimse onun haddini bilmez biri olduğu apaçık. Zâlimiyn’i öyle çevirdim. Çünkü etimolojik manası öyle. Bir şeyi yerinden eden demektir. Zalim; yerini bilmeyen, yani haddini bilmeyen. Tabii ki kendilerini üstün görüyorlar. Fakat gariptir, ilah diye taptıkları kendilerine muhtaç. Onun için kendilerini böylesine suçüstü yakalayan ve rezil eden insana karşı cevap bulamayınca kaba kuvvete başvuruyorlar ve işte onun resmini izliyoruz burada.


60-) Kalu semi'na feten yezküruhüm yukalu lehu İbrahiym;

Dediler ki: "Bunlar hakkında konuşan (geçersiz olduklarından söz eden) İbrahim diye bir genç işitmiştik." (A.Hulusi)

060 - Bir delikanlı işittik bunları anıyor adına İbrahim deniyormuş dediler. (Elmalı)


Kalu semi'na feten yezküruhüm yukalu lehu İbrahiym onlardan bazıları adına İbrahim denilen bir gencin, onları diline doladığı kulağımıza kadar geldi dediler.

İbrahim, Sami di ailesine mensup bir kelime, bir isim. Ebun Rahimun kökünden geldiği söylenir. Ki Sami dil ailesinde, -Arapça, Sami dil ailesinden ana dillerinden, ana versiyonlarından biri.- onun için ebbe’. Rahiym de Sami dil ailesindeki hemen bütün dillerde de benzer söyleyişle bulunan kelimeler. Yani şefkatli ata, şefkatli baba manasına gelir.


61-) Kalu fe'tu Bihi alâ a'yüninNasi leallehüm yeşhedun;

Dediler ki: "Onu tutuklayıp halkın gözleri önüne getirin ki, herkes olaya şahit olsun." (A.Hulusi)

061 - Haydin dediler: getirin onu nâsın gözleri önüne belki şahadet ederler. (Elmalı)

Kalu fe'tu Bihi alâ a'yüninNasi leallehüm yeşhedun diğerleri dediler ki; Onu insanların önüne çıkarın. Belki görgü tanıklığı yapacak birileri çıkar.


62-) Kalu eente fealte hazâ Bi alihetina ya İbrahiym;

Dediler ki: "Tanrılarımıza (heykellere - putlara) bunu sen mi yaptın, ey İbrahim?" (A.Hulusi)

062 - Dediler: sen mi yaptın bunu ilâhlarımıza ya İbrahim. (Elmalı)


Kalu eente fealte hazâ Bi alihetina ya İbrahiym onu tabii getirdiler. (Aralar atlanıyor, çünkü Kur’an ın üslubu biliyorsunuz vecizdir. beyanı icaz üzeredir. İcaz şu manaya gelir; en az lafızla en çok manayı taşımak. Mümkün olan en az lafızla, sözcükle, mümkün olan en çok manayı taşıma ki Kur’an da bunun zirvesini buluyoruz. Onun için o aradaki olayların bizi doğrudan ilgilendirmeyen o ara formlarını biz zihnimizde dolduracağız.-

Onu tuttular, yakaladılar, getirdiler en sonunda. Tanrılarımıza bunu sen mi yaptın ey İbrahim diye sorguladılar.


63-) Kale bel fealehu, kebiyruhüm hazâ fes'eluhüm in kânu yentıkun;

(İbrahim) dedi ki: "Hayır! Onların şu büyükleri yapmıştır onu! Onlara (putlara) sorun, eğer konuşabiliyorlarsa!" (A.Hulusi)

063 - Belki dedi şu büyükleri yapmıştır, sorun bakalım onlara eğer söylerlerse. (Elmalı)


Kale İbrahim şöyle dedi; bel fealehu, kebiyruhüm hazâ fes'eluhüm in kânu yentıkun Hayır dedi. Bunu yapsa yapsa şu en iri olanı yapmıştır.

Harika bir mizansen. Hz. İbrahim’in öğüt vermek için seçtiği harika bir yöntem. Bundan daha güzel anlatılamazdı bu gerçek zaten. Evet görüyorsunuz. Aslında Hz. İbrahim’in baş vurduğu bu yöntem şiddet olsun diye başvurulmuş bir yöntem değil. Sırf şiddet olsun diye. Aksine fiili olarak ispat yöntemidir. Şu en iri yarı olanı yapmıştır dedi. En iyisi mi arka planda verilen bilgilere göre putları kırdığı baltayı en iri yarının boynuna asmış. İyisi mi siz dedi Hz. İbrahim, kendilerine sorun. Tabii ki eğer cevap verebiliyorlarsa. Cevap versinler.

Tabii bu gerçeği onlarda biliyordu dostlar. Yani biz eski Sümerlerin ataları olan ur krallığının mensuplarının, putların taş olduğunu bilmediğini mi düşüneceğiz. Hatta hatta yer yüzünde ilk kanunların, ki doğru değil bu ama batı kaynaklı tarih bize böyle vermeye çalışır, Hammurabi metinleri olduğunu söylerler. Ki bu metinler işte o topraklara aittir. Yani bu adamlar paganist, putperest, putlara tapıyorlar. Taptıkları putlar cansız, cevap veremez. Ya mezarda ki ölüler, ya da heykeller. Onlara saygı gösteriyorlar, onlardan bir şey istiyorlar, onların huzuruna gelip onlara şikayetlerini sunuyorlar vs. vs. Garip garip şeyler. Yani akıllı insana yakışmayacak saçmalıklar.

Peki bunlar karşılarındakilerin kendilerini duymayacak, ölüler ya da taşlar olduğunu heykeller olduğunu bilmiyorlar mıydı. Bunun cevabı nedir dostlar? Bu soru önemli bir soru. Cevabı şudur; tapmak; ontolojik bir ihtiyaçtır. Sahici bir tanrıya ulaşamazsa, sahtesini hemen icat eder. İnsanların elinden gerçek tanrılarını, insanlarla gerçek tanrının arasını kopardığınızda, onları ondan ayırdığınızda, onu öğretmediğinizde, ona ulaşan yolu göstermediğinizde kendilerine hemen en adi isimde bir sahte tanrı bulacaklardır. Neden derseniz, çünkü bu ontolojik ihtiyaçtır. İnsanoğlu tapmadan duramaz.

Diyeceksiniz ki ya hiçbir şeye tapmayanlar? Yer yüzünde hiçbir şeye tapmayan biri mi var? Var mı öyle biri? Ateist dediklerinizi getirin, onların en ateisti kendine tapıyordur. Kendi heva ve hevesine, kendi içgüdülerine. Hiçbir şeye tapmayan biri mi var. Onun için Allah’a tapmayanlar kendilerine sahte ilah bulmakta hiçte gecikmeyeceklerdir. Çünkü tapmak insanoğlunun var oluşsal bir ihtiyacıdır.


Devam ediyor D sayfasına geçiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder