4 Haziran 2012 Pazartesi

İslamoğlu Tef. Ders. TÂHÂ (056-062)(99-A)











Sevgili Kur’an dostları geçen dersimizde Tâhâ suresinin 55. ayetine kadar işlemiştik. Söz konusu ayetlerde Hz. Musa AS. ın peygamber olarak seçilişi ve ilahi davetle birlikte firavuna gönderilişi naklediliyordu ve pasaj zamanlar ve zeminler üstü ebedi ilkelere atıf yaparak bitiyordu. Allah’ın her şeyi bir amaç için yarattığı, insanı da amaçlı olarak yarattığı, diğer eşyayı kendisi için yarattığı insanın kendi amacının ne olduğunu sorgulaması gerektiğini ima eden, yaratılışa atıf yapan Allah’ın yaratışında ki o ihtişama atıf yapan ayetlerle bitmişti.

Şimdi 56. ayetle tekrar konuya, kıssaya dönerek tefsirimizi sürdürüyoruz.


56-) Ve lekad ereynahu âyâtina külleha fekezzebe ve eba;

Andolsun ki biz ona (Firavun'a) işaretlerimizin hepsini gösterdik... (Fakat o) yalanladı ve kabulden kaçındı. (A.Hulusi)

056 - Kasem olsun biz, ona âyetlerimizin hepsini gösterdik, öyle iken o yine yalan dedi dayattı. (Elmalı)


Ve lekad ereynahu âyâtina külleha doğrusu biz firavuna mucizevi belgelerimizin her türünü gösterdik. fekezzebe ve eba fakat o yalanladı ve küstahça yüz çevirdi.

Firavuna Allah’ın mucizevi ayetlerinin tümü gösterilmişti. Bu ayetler 2 anlama birden gelebilir.

1 – İlahi mesajlar. Yani onu davet etmiştik, ona iletmiştik. Peygamberimiz vasıtasıyla hakikatin ne olduğunu ona göstermiş anlamına gelebileceği gibi, Hz. Musa’nın Allah’tan gönderilen bir nebi olduğuna işaret eden mucizelere de bir atıf olabilir.

Burada açıkça söylenen şu; İlahi hidayet yoksa yetmiyor. Yani insanla vahyin karşılaşması buluşması şart. Fakat bu tek başına yeterli değil. Işık geliyor, geliyor, geliyor, gözünüzün önüne kadar geliyor. Fakat gözünüzü kapıyorsanız, göz kapağını indiriyorsanız ışık sizin için ışık olmuyor. Gözünü kapayan dünyayı kendisine zindan edebiliyor. Hakikati göremiyor. İlla ki gözünü açması lazım. Yani vahiy ışığının size kadar gelmiş olması gerçeğin size kadar gelmiş olması yarısı işin. Sizin de gerçeğe doğru adım atmanız gerekiyor. Yani gözünüzü açmanız, gönlünüzü açmanız, onu kabullenmeniz, yoksa işe firavni bir inatla hakikat karşısında sessiz bir duvar kesiliyorsunuz. Yamuk bakan doğru göremiyor. Yamukluğu baktığında arıyor, bakışında değil.


57-) Kale eci'tena lituhricena min Ardına Bi sihrike ya Musa;

"Sihrin ile bizi arzımızdan çıkarmak için mi geldin, yâ Musa?" dedi. (A.Hulusi)

057 - Sen, dedi: sihrinle bizi yerimizden çıkarmak için mi geldin bize ya Musâ! (Elmalı)


Kale eci'tena lituhricena min Ardına Bi sihrike ya Musa ve firavun, bakınız kendisine gelen ebedi hakikate karşı nasıl bir yönteme baş vuruyor. İnkar gerekçesine bakınız. Firavun dedi ki; Sen sihrinle bizi yurdumuzdan çıkarmak için mi geldin ey Musa.

Bu bir suçluluk psikolojisidir. Kendi suçunu Karşısındakinde görme psikozu. Kendisi bir yalan üzerine iktidarını kurmuş, imaj iktidarı. Gücü imajına dayalı. Vitrinle götürüyor işi. Korkunun kralı olmuş ve korkunun krallığının ekmeğini yiyor. Muhatabını da kemdi cürümüyle suçluyor. Onun için sihrinle bizi toprağımızdan, yurdumuzdan, yuvamızdan çıkarmak için mi geldin ey Musa diyor.

Resmi bir söylem bu. Zulüm iktidarını sallayan Hz. Musa’nın davetine karşı firavun, sahte bir vatan millet söylemi geliştiriyor. Yani yurdumuza yönelik bir tecavüz söz konusu söylemiyle kendi zulüm iktidarını korumak için çarpıtıyor gerçeği. Yani güvenlik problemine dönüştürüyor hakikat problemini. İman problemini güvenlik olarak algılamalarını istiyor. Onun için de etrafındaki insanları zaaflarından yola çıkarak korkutmaya çalışıyor. Resmi bir söylem bu. Firavunun Musa’ya karşı söylemi sahte bir vatancılık, sahte bir milletçilik söylemi. Tam bir gündem saptırma tabii ki. Hakikat ve adalet çağrısını güvenlik tehdidi olarak algılamak başka ne olabilir ki.

Düşünebiliyor musunuz. Sizin zulüm iktidarınızı sallayan ve sizi adalete davet eden birine karşı sahte bir vatancılık söylemi. Belki eğer Mısır kadim tarihini hatırlayacak olursak belki o günün firavunu, ki bu firavunun isminin 2. Ramses veya daha başkaları olduğu yönünde bir takım tarihsel malumatlar var.

İşte her kimse Hz. Musa’nın davet ettiği o firavunun belki de geçmişe yönelik tarihte yaşanmış bir takım iman devrimlerini hatırlamasına neden oluyor Hz. Musa’nın daveti. Bunların en başında kendisinden 3 – 5 kuşak önce Mısır yönetimine gelmiş olan Ahneto’nun Tevhid devrimi yatıyor. Ahneton Mısır hükümdarı olduktan sonra binlerce ilaha tapınılan ve apis kültünün, yani amon-ra ve apis kültü; Gökte güneş ilahı ve onun etrafında bir çok ilah. Yerde ise öküz ilahı ve onun etrafında bir çok ilah; toprak ilahi, su ilahı, ırmak ilahı, orman ilahı vs. vs.

Bu putperest kültün tüm etkilerini yok edecek kararlar alıyor Ahneton ve herkesi bir tek yüce Allah’a ibadete çağırıyor. Apis rahiplerinin işine son veriyor. Bu rahiplerin işi serapis denilen apis mabetlerinde, yani içerisinde kutsal öküzlerin bulunduğu apis mabetlerinde kendilerine ayrılan yerlere oturup apis öküzlerinin tavırlarından, davranışlarından, işte kulaklarını, kuyruklarını oynatmalarından yola çıkarak bir takım yorumlarda bulunmak ve geleceğe ilişkin çıkarımlar yapmak. Bunların görevi bu. Yani gerçekten gülünç, gerçekten komik ama bu böyle.

İnsan aklıyla arasını açarda logosu mitosa dönüştürürse.hakikati mitolojiye dönüştürürse. Hakikate karşı sırtını, mitolojiye karşı da yüzünü dönerse olacağı budur. Öküz insanın mürşidi haline gelir. Öküz insanın tanrısı haline gelir ve kulağını oynattı şu anlama gelebilir, kuyruğunu oynattı bu anlama gelebilir, böğürdü şu manaya gelebilir gibi koca bir halkı birkaç öküzün arkasına döküp götürmek mümkündür. Onun için tüm peygamberlerin temel görevi insanoğlunu böyle ahmaklıklardan ve saçmalıklardan korumak olmuştur.

Allah’a kul olmayanlar kendilerine kul olacak çok çok aşağı varlıklar bulmuşlardır. İşte apis kültü de budur. Eski Mısır’ın Apis kültü buna dayanır. Dolayısıyla Ahneton bu kültü tümden reddetti. Hatta yeni bir başkent yaptı Ahataton koydu. Allah kenti. Yani Allah’a adanmış kent. Amon kültürünü reddetti, amon dinini ve onun yerine tek tanrıcılığa dayalı bir tevhid dini ikame etti.

Daha da ilginci şunu yaptı, yaptığı en büyük devrim bu beklide buydu. Zaten içeriğini böyle doldurmuş olması bunları korkutuyordu. O güne kadar firavunların sarayı halka kapalı idi. Halk firavunları hiç görmezdi. Sadece yakın çevre,elitler görürdü. Onun içinde eski Mısır’da firavun heykelleri gerçek boyutlarının 20-30-40-50, hatta 100 katı boyutlardadır. Halk firavunları kendilerinden üstün, çok büyük sansın diye böyle yaparlardı.

O heykellerin tamamı da şu vaziyette durmuş, firavunlarla resmedilmişlerdir; İki elinden birinde kırbaç, demir bir kamçı vardır. Birinde de ucunda halka olan bir haç işareti vardır. Yani bu haçın aslında Hıristiyanlığın bir sembolü olmadığını, Hıristiyanlığa putperestlikten geçtiğini de öğrenmiş oluyoruz. Eğer elinize o heykellerin, yontuların birer resimleri geçer, ya da Yolunuz Mısır’a düşerse tahrir meydanında ki eski Mısır meclisine girerde o devasa heykelleri görürseniz, görme şansınız olursa ilk baktığınız yer elleri olsun. Bir elinde demir bir kamçıyı, diğerinde ise ocunda halka olan bir haçı göreceksiniz.

İşte sahte bir kutsallık ve zorbalık üzerine bina edilmiş bu yapıyı muvahhit Ahneton yıktı ve sarayı halka açtı. Bakın biz de sizin gibi bir insanız demek için. Tabi iki kendisiyle, yaşıyla sınırlı oldu bu tevhid inkılabı ve ondan sonra gelen firavunlar geri putperestliğe, Amon kültüne, Apis kültüne geri döndüler. Yani yine Apis öküzü Mısır’lıların tanrısı olarak sunulmaya devam etti.

Onun için Hz. Musa’nın kendisine davete gelişi karşısında bu kadar telaşa kapılan firavun tarihte yaşanmış bu tevhidi inkılaba dikkat çekmiş olmalı. Yani onun korkusunu yaşıyor olmalı. Acaba bir daha mı korkusu. Çünkü unutmayınız ki Hz. Musa sarayda yetişmiş bir prenstir. Dolayısıyla iktidarın varislerinden biridir. İşte korku iktidarı ellerinden alma korkusuydu. Yani Kral çıplak diyen biri çıkmıştı ve Kral gerçekten çıplaktı. Onun için de çıplak kral, kendisinin çıplaklığını söyleyecek herkesin varlığına düşman oluyordu.


58-) Felene'tiyenneke Bi sihrin mislihi fec'al beynena ve beyneke mev'ıden lâ nuhlifühu nahnu ve lâ ente mekanen süva;

"Sendekinin benzeri bir sihri, biz de sana getireceğiz... Aramızda bir buluşma zamanı belirle ki, ikimiz de ona uyalım... Düzgün bir mekânda buluşalım." (A.Hulusi)

058 - O halde bilmiş ol ki biz de onun gibi bir sihir sana yapacağız, şimdi sen, seninle aramızda bir miadı tayin et ki ne senin ne bizim hulf etmeyeceğimiz denk bir mahal olsun. (Elmalı)


Felene'tiyenneke Bi sihrin mislihi bakınız ne diyor firavun; Fakat şunu da bil ki ey Musa, biz de sana benzer bir sihirle karşılık vereceğiz. Yani o dönem Mısır’ında  kimya ilmi gerçekten de zirvesini yaşıyordu. Unutmayalım ki Mısır yönetiminde büyü, dinsel bir obje olarak görülüyordu. Yani bir parça kutsal bir obje olarak. Onun için rahipler büyücülükte yapıyorlar, aynı zamanda bunlar toplumun bilim adamları sınıfını oluşturuyorlardı. Yani 3 niteliği kendilerinde taşıyorlardı. Hem dini otorite olmak, hem ilmi otorite olmak, hem de büyücülük gibi 3 niteliği kendilerinde taşıyorlardı.

Onun için firavun yönetimi altında zirvesini yaşayan sihirbazlığın kendi iktidarına bir koltuk değneği olarak kullanılmasını istemişti.

fec'al beynena ve beyneke mev'ıden lâ nuhlifühu nahnu ve lâ ente mekanen süva haydi şimdi bizimle senin arasında kamuya açık bir mekanda bizim de senin de caymayacağın bir buluşma zamanı tayin et diye teklifte bulundu Hz. Musa’ya.

Meveyd hem mastar, hem ismi zaman, ismi mekan anlamlarına gelir. Yani söz ver, bir yer tayin et, bir zaman tayin et. Ama bir sonraki ayetten öyle anlaşılıyor ki, zaman tayini kastedilmektedir. Firavunun Hz. Musa’ya bunu söylemesinin temelinde şu yatıyor olsa gerek. Sen tayin et yerini zamanını ki daha sonra seni alt ettiğimizde, o kadar emin görünüyorlar ki seni alt ettiğimizde; Bak bak işte sizin yerinizde sizin otoriteniz altında oldu demeyesin. Şeklinde anlayabiliriz.


59-) Kale mev'ıdüküm yevmüzziyneti ve en yuhşerenNasu duha;

(Musa) dedi ki: "Sizin buluşma vaktiniz bayram günüdür... İnsanlar kuşluk vakti toplansınlar." (A.Hulusi)

059 - Size miad, dedi: ziynet günü ve nâsın toplanacağı kuşluk vakti. (Elmalı)


Kale Musa dedi ki; mev'ıdüküm yevmüzziyneti ve en yuhşerenNasu duha buluşma zamanınız bayram günü, tam da halkın toplandığı kuşluk vakti olsun.


60-) Fetevella fir'avnü feceme'a keydehu sümme eta;

Firavun döndü (gitti) ve hilesini (büyücülerini) topladı, sonra geldi. (A.Hulusi)

060 - Bunun üzerine Firavun tedbire girişti, bütün hîlesini derdi topladı da sonra geldi. (Elmalı)


Fetevella fir'avnü feceme'a keydehu sümme eta hemen ardından firavun görüşmeyi sona erdirdi ve tüm düzeneğini, hilesini, hurdasını tasarladıktan sonra buluşma zamanı çıkageldi.

A’raf/111-114. ayetleri arasında anlatılan sihirbazları, yani resmi bilim adamlarını iktidarı için seferber eden firavun, onlara ulufe teklif ediyor. Onlar da zaten bize ne vereceksiniz diyor. A’raf suresinin biraz önce söylediğim ilgili ayetlerinde. Yani resmi bilim adamları “putperest Amon kültünün din adamları” al gülüm ver gülüm işindeler. Yani maddi berdel karşılığında hakikati satma teklifi ile karşı karşıya. Bir tarafta sahte dini otorite ve sahte ilmi otorite, öbür tarafta zalim ve sahte siyasi otorite. Bu ikisi arasında da danışıklı bir dövüş var. Yani sen beni destekle ben de seni destekleyeyim. Sen sende olandan bana ver, ben de bende olandan sana vereyim. Tarih boyunca tüm zalim ve despot yönetimlerin uyguladığı bir yöntem. Firavunca da uygulanıyor orada.


61-) Kale lehüm Musa veyleküm lâ tefteru alAllâhi keziben feyüshıteküm Bi azâb* ve kad habe meniftera;

Musa onlara dedi ki: "Yazıklar olsun size... Allâh üzerine yalan uydurmayın! Bundan dolayı azap ile kökünüzü keser... İftira eden hakikaten kaybetmiştir." (A.Hulusi)

061 - Musâ onlara veyl sizlere, dedi: Allaha yalanı iftira etmeyin sonra bir azâb ile kökünüzü keser, filhakika iftira eden hâib oldu. (Elmalı)


Kale lehüm Musa veyleküm Musa onlara dedi ki; “size yazıklar olsun.” lâ tefteru alAllâhi keziben feyüshıteküm Bi azâbin Allah’a karşı yalan uydurmayın, böyle yaparsanız o size kökünüzü kurutacak bir ceza verir. ve kad habe meniftera zaten O’na iftira eden daha baştan kaybetmiş, daha baştan yitirmiştir.


62-) Fetenazeu emrehüm beynehüm ve eserrunnecva;

(Sihirbazlar) işlerini aralarında tartıştılar... Aralarında fısıldaştılar. (A.Hulusi)

062 -  Şöyle ki: aralarında işlerine kavraştılar ve gizli fısıldaştılar. (Elmalı)


Fetenazeu emrehüm beynehüm ve eserrunnecva derken Firavun ve yandaşları aralarında tartışarak planlarını yaptılar, fakat bunu gizlediler. ve eserrunnecva Necva zaten kulis anlamına da gelir. Yani gizli gizli bir şeyler konuşmak, tartışmak, karara bağlamak. Yani muhalifler ve muhataplar için bir oyun tezgahlamak anlamında.

Hz. Musa’nın sihirbaz olmadığı  konusunda demek ki tereddütleri var. Yani gerçekte olabilir. Gerçekten farklı bir güç taşıyor. Farklı bir desteğe sahip diye de düşünüyor olabilirler ki, kendi aralarında bunca telaşa düşmüş olmalı. Tuzak kurmak için kendi aralarında ciddi bir istişare mekanizması geliştirmiş olmalılar.


Devam ediyor B sayfasına geçiniz.
99. videoyu toplu olarak http://kurantefsir.wordpress.com/2012/06/01/islamoglu-tef-ders-taha-056-09899/ bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder