7 Şubat 2013 Perşembe

İslamoğlu Tef. Ders. SEBE (11-14) (134-D)



C sayfasından devam.

 11-) Enı'mel sabiğatin ve kaddir fiysserdi va'melu saliha* inniy Bima ta'melune Basıyr;

"Zırh gibi koruyucu mükemmel bir düşünce sistemi oluştur; ve imanınızın gereğini uygulayın! Doğrusu ben yaptıklarınızı Basıyr'im." (A.Hulusi)

11 - Bol bol zırhlar yap ve iyi biçime yatır diye. Siz de salâh ile çalışın, daha iyi işler yapın, çünkü ben her yapacağınızı gözetiyorum. (Elmalı)


Enı'mel sabiğatin ve kaddir fiysserd ve dedik ki işleri en güzel en ideal, hakkını verecek bir şekilde yap ve onlar arasında ki yani işlerin arasında ki ölçü ve uyumu gözet.

Yine burada bu cümlede bir üsttekine bağlı olarak ya fiziki bir anlamda anlaşılabilir, ya da metafizik anlamda. Fizik anlamda anlaşıldığında Hz. Davud’un zırh yapmasına yorumlanarak zırhı şu şekilde yap biçiminde. Onun halkalarını şöyle ör biçiminde anlaşılmış, yorumlanmış klasik yoruma göre.

Ama burada unutmamak lazım ki hemen ardından gelen va'melu salihan ibaresi var. Ayet devam ediyor. Yani salih amel işleyin, iyi ve güzel şeyler işleyin. Salih amel ortaya koyun emri göz önüne alınacak olursa, onun ışığında anlaşılacak olursa bu cümlede bir önceki gibi ahlakla ilgili, tavırla ilgili, ahlaki davranış kodlarıyla ilgili olarak anlaşılmalıdır ki sabiğatin tam yapmak, hakkını vermek. Fiysserd ise parçalar arasındaki uyuma delalet eder. Bu ibareyi zırh yapmak gibi zanaatla ilgili bir bağlam yerine vahyin amacı olan ahlaki davranış kalıpları bağlamında anlamak daha doğru olsa gerektir.

Aynı problem, yani böyle iki alanda, iki uçta anlama problemi Enbiya/82. ayeti içinde geçerli ki Enbiya/80 de Davud’un işi konusunda enameli konusundadır.

[Ek bilgi; “Yap diye, bol bol, geniş geniş zırhlı elbise parçalarını birbirine ölçülü biçimde tak. Dokunuşunu ve biçimini iyi ölç, biçiminde maharetli ol, iyi biçime yatır. Deniliyor ki, yüce Allah'ın bu sanatı övmesinin hikmeti şudur:

Bu sanatta "Savaşınızın şiddetinden sizi korumak." (Enbiya, 21/80) buyrulduğu üzere, Allah katında muhterem olan insanlığı öldürülmekten korumak ile ruhu koruma vardır. Onun için bunu yapan, kılıç vesaire gibi saldırı silahı yapanlardan daha hayırlıdır. Dünyada fazla bir silah buluşu yapan ve onu kullanmasını bilenler insanlığa bir bakımdan yararlı iseler,
ondan korunma vasıtasını bulanlar barışa ve iyiliğe hizmet ettikleri için daha çok yararlıdırlar. Bu sebeple buyruluyor ki hem salah ile çalışın, iyi bir iş yapın.

Burada "yap" denilmeyip de "yapın" denilmesi dikkate değerdir. Bu fiilin öznesi yerine kullanılan çoğul zamiri, Davud ile birlikte beraberinde bulunanların yerine kullanılmıştır, diye söylemişler ise de biz bunun, "Savaşınızın şiddetinde n sizi korumak." (Enbiya, 21/80) gibi hikayenin bir ibreti olmak üzere Muhammed ümmetine sesleniş ile bir ek cümle olduğu kanaatindeyiz ki, şöyle demek olur: Siz de ey Muhammed ümmeti, iyilik ve barış ile çalışın, daha güzel işler yapın. Çünkü ben ne yapacağınızı gözetiyorum, her ne yaparsanız görürüm. Yani ona göre mükafatını veririm. Elmalı’lı tefsir- Kuran dili)]


[Ek bilgi - 2; Allahü Teâlâ, Dâvud (a.s.) 'a peygamberlik ve saltanat verip dağları ve kuşları emrine müsahhar kıldı. Onunla beraber teşbih etmelerini emretti. Ona demiri balmumu gibi yumuşatmış, savaşta giymek için zırh ve silâh yapmasını buyurmuştur. O zamana kadar demir, savaşlarda levha halinde kullanılırdı.


Bu ilâhî emirden sonra Dâvud (a.s.) demirden halkalar yapıp zırh dokumuştur. Demircilerin ve zırh ustasının pîri Dâvud (a.s.)'dur. O, demiri istediği şekle sokardı. Çünkü demir onun elinde balmumu gibi yumuşardı. Yüce Halik bunu şöyle beyan ediyor: «...Ona demiri yumuşattık. Bol bol zırhlar yap, dokumada intizamı gözet, diye buyurduk.» Allah kullarının yaptıklarını bilir ve görür. Ona göre mükâfat ve mücâzat verir.  Ey insanlar, siz iyi amelde bulunun, Allah sizin yaptığınız her şeyi görür ve bilir. O'nun bilgisinden hiçbir şey gizli kalmaz. (Tefsir-ül Kuran Ebü'l-Leys Semerkandi)]

va'melu salihan İşte kastettiğim cümle buydu. Bir önceki cümleyi de bu çerçevede bunun ışığında anlamak lazım ve hepimize bir emir bu. Salih amel işleyin. Yani sizi Allah nezdinde temize çıkaracak iyi, doğru, güzel ve yararlı işler yapın, hepiniz böyle yapın.

inniy Bima ta'melune Basıyr çünkü ben yaptığınız her işi görmekteyim.


12-) Ve li Süleymaner riyha ğudüvvüha şehrun ve revahuha şehr* ve eselna lehu aynel kıtr* ve minel cinni men ya'melu beyne yedeyhi Bi izni Rabbih* ve men yeziğ minhüm 'an emriNA nüzîkhu min azâbis se'ıyr;

Süleyman'a da sabah gidişi bir aylık yol, akşam dönüşü bir aylık yol olan o rüzgâr (gibi hareket edeni verdik)! Onun için bakır kaynağını sel gibi akıttık! Rabbinin elvermesiyle cinnden (görünmeyen türden) kimileri de (ifrit türü) Onun önünde çalışırdı. Onlardan kim emrimizden çıkarsa, ona alevli bir ateş azabından tattırırız. (Bakır kaynağı tanımlamasını, Zülkarneyn'in yaptığı, yecüc mecüc'e karşı set inşaatında kullandığı eriyik bakır - demir olayıyla birlikte düşünürsek; anladığımız maddi anlamda değil, daha farklı bir alanda düşünmemiz zorunluluğu açığa çıkar. Gerek Zülkarneyn (iki boynuzlu {antenli?}) gerekse Süleyman a.s.ın görünmez varlıklara karşı tasarruf sahibi oldukları düşünülürse, olayın maddi bakır - demir konusu değil, bu iki maddenin elementsel bileşiminin gücünü kullanma olarak, belki farklı bir düşünce kapısı açılabilir bize. Daha derine girmek istemiyorum. A.H.) (A.Hulusi)

12 – Süleyman’a da rüzgâr: sabah gidişi bir ay, akşam dönüşü bir ay, erimiş bakır membaını da ona sel gibi akıttık, hem rabbinin izni ile elinin altında Cinnîlerden de çalışan vardı, onlardan da her kim emrimizden inhiraf ederse ona Saîr azâbını tattırırız. (Elmalı)


Ve li Süleymaner riyh Süleyman’ın emrine de rüzgarı amade kıldık. Hz. Süleymanın rüzgarla hareket eden destani deniz ticaret filolarına bir atıf bu. ğudüvvüha şehrun ve revahuha şehr onun çıkış vakti bir aylık mesafeyi, dönüş vakti de yine bir aylık mesafeyi buluyordu. Yani onun akşamıyla sabahı, lafzi anlamda bu ama müfessir üstadımız Tahir Bin Aşur’un ifade ettiği gibi, otlatmaya gönderilen hayvanların akşam çıkıp sabah dönüşüne nazire olarak. Deniz ticaret filolarının çıkış ve dönüşünü akşam dönüşü, sabah çıkışı şeklinde ifade edilmiş.

ve eselna lehu aynel kıtr ve ergimiz bakır mebaını onun için akıttık. Eldeki Kitabı Mukaddes Tevrat nüshalarında da var zaten. Hz. Süleyman’ın o kurduğu muhteşem medeniyette madeni ve özellikle bakır ve bakırdan mamül alaşımları nasıl kullandığını iz ayrıntılarıyla okuyoruz. Ona bir ima bu.

ve minel cinni men ya'melu beyne yedeyhi Bi izni Rabbih yine cinlerden bir kısmı rabbinin izni ile onun emri altında çalışıyordu.

Rüzgarı kurduğu medeniyette maksimum biçimde kullanan bir peygamber yönetici var. Yine madeni kullanan peygamber yönetici Hz. Süleyman. Yine görünmeyen varlıkları, ya da aslında görünmez olmayıp ta insanoğlunun çok ender rastladığı, çok az gördüğü, yani şaşırtıcı varlıkları kullanarak elde ettiği bir görkem bir devlet ve bir medeniyetten söz ediyor Kur’an. Yani böylesine bir iktidar. Öyle bir iktidar ki her türlü şeyi emrine amade kılmış.

Burada söylenen şey açık aslında Süleyman’ın kurduğu iktidar yer yüzünde görülebilecek en görkemli iktidarlardan biriydi. Sadece maddi varlıkları değil, manevi varlıklar bile o iktidarın altında payanda idi. O iktidarı yüceltiyorlardı. O iktidarın kalıcılığı için çalışıyorlardı. Peki söz nereye getirilecek? Elbette böyle bir iktidar bile fanidir. Ey insanoğlu, bunun üzerinde düşün dersine getirilecek.

ve men yeziğ minhüm 'an emriNA nüzîkhu min azâbis se'ıyr ve onlardan hangisi emrimizden çıkarsa ona çılgın bir ateşin azabını tattırıyorduk.


13-) Ya'melune lehu ma yeşau min mehariybe ve temasiyle ve cifanin kel cevabi ve kudurin rasiyat* ı'melu ale Davude şükra* ve kaliylun min ıbadİYeş şekûr;

Onun (Süleyman) için, mabetler, heykeller, geniş çok büyük havuzlar ve yerlerinde sâbit kazanlardan ne dilese yaparlardı... "Davud nesli şükre çalışın! Kullarımdan şükreden (değerlendiren) azdır!" (A.Hulusi)

13 - Onlar ona, mihraplar, timsaller ve havuzlar gibi çanaklar ve sâbit kazanlardan her ne isterse yaparlardı. Çalışın ey Davud hanedanı şükür için çalışın, mamafih kullarım içinde şekûr olan azdır. (Elmalı)


Ya'melune lehu ma yeşau min mehariybe ve temasiyle ve cifanin kel cevabi ve kudurin rasiyatin onlar arzusuna göre, yani Hz. Süleyman’ın arzusuna, isteğine göre ona mabetler, mehariyb mabetlerin parçaları, belki en belirgin parçası mihraplar, heykeller. Burada ki mihrapla bizim bildiğimiz mihrap değil, mabedin en çok kullanılan içerisinde çileye çekilinen, ibadete çekilinen özel mahal. Heykeller temasiyl, ki bu ahdi kadimde de ifade edilir; Yolun her iki tarafına tunçtan ve bakırdan 12 aslan heykeli yaptırmıştı diye geçer Tevrat’ta.

Yine göletler gibi yekpare döküm havuzlar. Evet, ve yere tespit edilmiş dev küvetler. Kazan diye çevirmedim bunu, çünkü Tevrat’ta baktığımızda ayrıntıya bunların içinde yıkanıldığını görüyoruz.Dev küvetler yapıyorlardı.

ı'melu ale Davude şükran biz de dedik ki, yani zımnen bunu demeye getirdik böylece. Ey Davud’un inanç ailesi şükretmek için çok çalışın. Niçin inanç ailesi diye çevirdim? Ale ile ehl arasında dilciler böyle bir fark görürler. Ehl şeklide gelirse kan yakınlığına, ale şeklinde gelirse inanç ve ideoloji yakınlığına delalet eder. Bu anlamda hepimiz Davud’un iman ailesine mensubuz. Şükretmek için çok çalışın. Yani söylenen özetle kıssadan hisse şu ki; verilen her bir nimet ve iktidar, Allah’ın insanoğlunun şükrünü sınamasından başka bir şey değildir.

ve kaliylun min ıbadİYeş şekûr ne ki samimi kullarım arasında bile layıkıyla şükreden çok azdır.


14-) Felemma kadaynâ aleyhil mevte ma dellehüm alâ mevtihi illâ dabbetül'Ardı te'külü minseeteh* felemma harre tebeyyenetil cinnü en lev kânu ya'lemunel ğaybe ma lebisû fiyl azâbil mühiyn;

Ona (Süleyman'a) ölümü (tatmasını) hükmettiğimizde, Onun asasını yiyen kurtçuktan başkası onlara (cinlere) gerçeği fark ettirmedi! Nihayet (asa çürüyüp) yıkıldığında, cine (ifrit türüne) fark ettirdi (ölümünü) ki; eğer (onlar) gayblarını bilenler olsaydılar, alçaltıcı azap içinde kalmazlardı. (A.Hulusi)

14 - Sonra vaktâ ki ona ölümü hükmettik, onlara onun ölümünü sezdiren olmadı, yalnız bir güve böceği (Arza) dayandığı asasını yiyordu, bu sebeple yıkıldığı zaman tebeyyün etti ki Cinler eğer gaybı bilir olsalar o zilleti azâb içinde bekleyip durmazlardı. (Elmalı)


Felemma kadaynâ aleyhil mevt (iktidarın görkemine rağmen,) biz bunu böyle parantez içinde böyle anlayacağız. Davud ve Süleyman iktidarının olanca görkemine rağmen, ki yukarıda örnekleri verildi. Görünen ve görünmeyen varlıklar bu iktidarın altında payanda iken, onu yüceltirken ve ayakta tutarken onun uğruna çalışırken, buna rağmen, ölüm hakkındaki yasamız onun içinde geçerli oldu Felemma kadaynâ aleyhil mevt yani ölüm konusunda koyduğumuz yasa onu da gelip buldu.

ma dellehüm alâ mevtihi illâ dabbetül'Ardı te'külü minseeteh evet, sonuçta bastonunu kemiren ağaç kurdu da olmasaydı öldüğünü onlara bildiren bir delil olmayacaktı. Hz. Süleyman için geçiyor bu. Zımnen bastonunu kemiren ağaç kurdu olmasaydı, Denek i Hz. Süleyman vefat etmiş, buradan bunu anlıyoruz, ama vefatından kimsenin haberi olmamış. Belki buradan şunu anlayabiliriz onun vefat ettiğinden haberdar etmemek için, belki bir isyandan korkulduğu için, belki ülkenin parçalanmasından korkulduğu için onu yaşıyormuş gibi göstererek yakınları, düzenin devamını sağlamaya çalıştılar ama gerçek değiştirilemiyordu.

İnsan ölümlüydü, bu sultan Süleyman da olsa, aynen bizim Kanuni Süleyman’ımız gibi. O da Zigetvar seferinden dönüşte öldüğü halde diriymiş gibi yeniçerileri selamlamıştı. Hz. Süleyman’ın yeniçerileri de ona çalışan, işte çalıştığı ifade buyrulan, görünmeyen varlıklar ya da görünmez olmayıp ta aslında ender görülen cin gibi, cin fikirli, çok becerili, çok marifet sahibi özel varlıklar özel çalışanlar onun yeniçerileri idi ve onlar bile anlamamışlardı onun öldüğünü. Çünkü böyle bir tedbir alınmış olabilirdi.

Ama özetle zımnen Süleyman da olsa her dünyevi iktidar geçicidir. Allah her iktidara bir kemirici musallat eder. ve o onu kemirir. Kurucusu Nebi bile olsa, peygamber bile olsa bu böyledir. Ki tarihen sabittir Hz. Süleyman’ın oğlu Rahbaim, Hz. Süleyman’ın bıraktığı bu görkemli devleti paramparça etti. Zevki safaya düşerek devlet paramparça olmuştu ve belki buradan yola çıkarak Medine’de ucu gözüken o büyük İslam devletinin daha kurulmadan önce onu bekleyen tehlikeye işaret ederek Resulallah ile müminler zımnen uyarılmış oluyordu.

felemma harre tebeyyenet nihayet baston kırılıp devrilince şu gerçek anlaşıldı. felemma harre tebeyyenetil cinnü en lev kânu ya'lemunel ğaybe ma lebisû fiyl azâbil mühiyn eğer cinler gaybı bilmiş olsalardı o onur kırıcı azaba katlanmalarına gerek kalmazdı. Yani bu da ilk muhatapların cin tasavvurlarına bir müdahale, bir düzeltme. Eğer cinler görünmeyen varlıklar veya cin gibi adamlar veya çok yetenekli bir takım varlıklar, yetenekli olduğunu düşündükleriniz, yani sizi parmaklarında oynatacağına inandığınız, düşündüğünüz yetenekte, bilgiye sahip olan her kimlerse onlar Eğer gaybı bilselerdi bunu da bilirlerdi diyor. Dolayısıyla gaybı sadece Allah bilebilir. Yani insan idrakini aşan hakikatler vardır ve onları sadece Allah bilir.


[Ek bilgi 2; İlginç bir hikaye; Rivayet ediciler şöyle demişlerdir.

Süleyman (AS) ın mübarek ömrü elliye ve sultanlığı 40 yıla erince her gün mescide gider ibadette bulunurdu. Devler de yeni yeni onarmalarda bulunuyorlardı Kendisi zaman olurdu kibir ay mescitten dışarı çıkmazdı. Kimi olurdu ki bütün gün ayakta durur ibadet eylerdi. Hiç kimsenin bu ibadeti sırasında onun yanına varmasına cesareti olmazdı. Eğer bir dev yanaşmış olsa gökten bir ateş düşer o devi yakardı.

Süleyman (AS.)ın mihrabında her gün bir ağaç biter, fışkırırdı. Süleyman (AS) ağaca; “niçin geldin” diye sorardı. O ağaç dile gelip; “Ben filan ağacım ve filan derde devayım” derdi. Eğer otlardan biri olsaydı onu da; “bu otu koparın mihrabımı temizleyin” derdi. O otu yerinden çıkarırlar veya başka bir yere dikerlerdi.

Bir gün mihrapta yine bir ağaç gördü ona; “sen niçin geldin” diye sordu. O ağaçta;”şunun için geldim ki bu mescidi yakıp yıkacağım.” Dedi. Hz. Süleman (AS) da;Ama ben yaşıyorum hayatta iken bunu kim yakar yıkar” dedi. Lakin ölümünün yaklaşmış olduğunu anladı Buyruk verdi o ağacı kestirdi, ondan bir asa yaptılar. Ne zaman ibadete olursa o ağacın üstüne dayanırdı.

Hz. Süleyman (AS); “ Ya rabbi bu mescidin bitimi için çok az yapılacak iş kalmıştır. Yapan devler ölümümü duyacak olurlarsa mescit işini bırakırlar Benim ölümümü bunların hepsinden sakla. Ta ki bu mescidi tamamlasınlar.” Diye dua etti. Hak Teala da duasını kabul etti. Vatka ki ölüm vakti erişti ayak üstünde iken yüce Allah’ın rahmetine kavuştu, Ayak üstünde öylece kaldı.

Allah u Teala bir böcek kurduna; “o ağacı kemir” diye buyurdu. O kurtta hemen geldi ve o asayı kemirmeye başladı Vatka ki aradan bir yıl geçip tamamlandı, asa kırılıp parçalandı. Süleyman (AS) yere düştü. Nitekim Cenabı hak şöyle buyurur.

“Biz ona (Süleyman’a) ölüm hükmünü uyguladığımız zaman ölümünü bildiren bir şey olmadı. Ancak küçük bir kurt asasını kemirdi, Süleyman yere düştü. (sebe/14)

Süleyman (AS) yere düşünce Ademoğulları katında devler de periler de birer yalancı çıktılar. Çünkü onlar; “Biz gaybı biliriz diye iddia ederlerdi. Eğer gaipteki işleri bilmiş olsalardı Hz. Süleyman’ın da ne zaman ölmüş olduğunu bilirlerdi.

Din bilginleri ilerlediler o asayı aldılar, o küçücük kurdu gördüler bir gün bir gece ne yedi ne içti Ondan kıyaslayarak bildiler ki Hz. Süleyman öleli bir yıl olmuştur. …
(Tarih-i Taberi 1. cilt/557-558)]

Bu örnekler nebinin ve mü’minlerin iktidar tasavvurunu inşa etmek için verilmiş örneklerdi. Ama bir de şimdi burada ilk ve son her çağda ki inkarcıların iktidar tasavvurlarını düzeltmek için verilen bir örneğe geldik Sebe örneği.


Devam ediyor E sayfasına geçiniz.
134. videoyu toplu olarak BURADA bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder