5 Mart 2012 Pazartesi

İslamoğlu Tef. Ders. NAHL (35-39)(86-A)






Sevgili Kur’an dostları bugün Nahl suresinin 35. ayeti ile dersimize devam ediyoruz.


35-) Ve kalelleziyne eşrekü lev şaAllâhu ma abedna min dûniHİ min şey'in nahnu ve lâ abauna ve lâ harremna min dûniHİ min şey'* kezâlike fealelleziyne min kablihim* fe hel alerRusuli illel belağul mubiyn;

Şirk koşanlar dediler ki: "Eğer Allâh dileseydi biz de atalarımız da O'ndan başka bir şeye tapınmaz ve O'nun dediğinden başka bir şeyi haram etmezdik"... Kendilerinden öncekiler de işte böyle yapmıştı... Rasûllerin görevi, apaçık tebliğden başka ne olabilir? (A.Hulusi)

035 - Bir de müşrikler dediler ki: «Allah dileseydi ne biz, ne atalarımız ondan başka hiç bir şey'e tapmazdık ve onsuz hiç bir şey tahrim etmezdik, bunlardan evvelkiler de böyle yaptılar, buna karşı peygamberin vazifesi ancak açık bir tebliğden ibarettir. (Elmalı)


Ve kalelleziyne eşrekü lev şaAllâhu ma abedna min dûniHİ min şey'in nahnu ve lâ abauna Bir de Allah’tan başkasına tanrılık yakıştırmakta direnenler dediler ki; Eğer Allah dileseydi ne biz, ne de atalarımız hem O’ndan başka hiçbir şeye kulluk etmezdik. ve lâ harremna min dûniHİ min şey' hem de O’ndan başkasının sözü ile hiçbir şeyi haram kılmazdık.

Hemen dikkatinizi çekmiştir, sapık bir kader inancı nasıl olur sorusunun cevabı işte burada. Bu ayetin ilk muhatapları olan Mekke putperest toplumunun kader inancını yansıtıyor. Fakat o günde kalmayıp bugünlere kadar gelmiş, hatta samimi müminlerin imanı içine girmeyi her nasılsa becermiş bir inanç sapması bu. Hem iradeye ihanet, hem de Allah’a iftira. Eğer Allah dilemeseydi biz şirk koşmazdık, biz müşrik olmazdık, biz küfretmezdik, biz inkar etmezdik, biz sapmazdık demek ne demek.

Şimdi onların şirk koşmasını Allah mı diledi. Bu kadere iman mı, yoksa Allah’a iftira mı. Bu bir inanç mı, yoksa bir inkar mı. Bu hiçbir zaman bir iman olamaz. Ama hem insanın iradesine bir hakaret, hem de Allah’a bir iftira olduğu açık. Sonuçta insan, Allah dilemeseydi biz şirk koşmazdık, biz küfretmezdik, biz sapmazdık demekle kendi kendisine hakaret ediyor. Çünkü Allah’ın kendisine verdiği en büyük nimet olan iradeyi yalanlıyor.

En’am suresinin 148. ayetinde bu konuyu bir kez daha işlemiştik, öyle hatırlıyorum. Çünkü buna benzer, bu mealde bir uyarı orada da bulunuyordu. Sonuç ne; Böyle bir bakış açısı, böylesine yamuk bir tasavvur hangi noktaya götürüyor insanı diye soracak olursak, asıl belki de Kur’an ın, vahyin bu mantığa dikkat çekmesinin sebebi de işte o sonuç.

Sonuç şu; İnsan davranışlarının ahlaki sorumluluğunun reddi. Yani insan davranışlarından dolayı ahlaki sorumluluğu yüklenmek istemiyor ve bundan dolayı Allah’a iftira edebiliyor. Çünkü davranışlarının sonucunu üstlenirse onun sorumluluğu altına girecek ve hesap vereceğin e inanacak. Eğer sorumluluğu üstlenirse o, onu bir başka noktaya götürecek, ahirete imana. Bu da işlerine gelmiyor. Bakınız, yani böylesine; sanki çok iyi müminlermiş, Allah’ın takdirine çok iyi, çok sağlam inanırlarmış gibi, hem de bir parça ironik. Bir parça içerisinde çelişki ve alay olan bir yaklaşım aslında sonuçta insanın davranışlarının ahlaki sorumluluğunu üstlenmemesine varıyor. Problem de burada.

 Seçme yeteneğinin reddine dayanan bir tasavvurun mazeret bulamayacağı bir kötülük var mı sizce.İnsanın hür iradesini reddeden bir yaklaşımın hangi suça mazeret bulamayacağını düşünüyorsunuz. Her suça mazeret bulabilir. Her günaha, her sapıklığa, her isyana bir mazeret bulur. Bulunabilecek en dehşetli en korkunç mazerette, kendi suçunu Allah’a yıkmak. Allah dilemeseydi böyle olmazdı demek olsa gerektir.


kezâlike fealelleziyne min kablihim yo.!, bu yeni bir şey değil, böyle bir sapma insanlığın en eski, en kadiym sapma yöntemlerinden biri. Onlardan öncekiler de böyle demişlerdi. Onlardan öncekiler de böyle diye diye sapmışlardı, Allah’ı mazeret göstermişlerdi. Öyle bir çelişki ki; Allah’ı Allah’a mazeret göstermek.

fe hel alerRusuli illel belağul mubiyn peki, bu durumda elçilere, mesajı açık seçik bildirmek dışında başka ne düşer ki. Yani sahte mazeret beyanının sahiplerine, özgür bir iradeye sahip olduklarını anlatmanın başka bir yolu mu var. Onlar kendi iradelerini yok sayabilirler, fakat peygamberlere düşen onların aynı zamanda iradeli bir varlık olduklarını hatırlatmaktır. Onlara iradesiz bir varlık gibi muamele etmemektir. Onun için tebliğ etmekten, kendisine bildirileni iletmekten başka peygamberlere ne düşer ki. Zorlamak düşmez, sopalamak düşmez, onları icbar etmek düşmez, tepelerine vura vura inandırmak düşmez. Ya ne düşer; Onlar bir iradeye sahip olduklarını hatırlatmak, sunmak.

imma şakiren ve imma kefura. (İnsan/3) isterlerse küfrederler, isterlerse şükrederler. İsterlerse iman ederler, isterlerse inkar ederler. İşte bu ikisi ile karşı karşıya bırakmak. Çünkü iman, hür bir irade toprağında yeşerir. Eğer hür bir irade yoksa iman da yoktur. Onun için iman hür bir irade toprağında boy verir, kök salar. Cennet ve cehennem aslında iradenin varlığının en büyük delilidir. Seçmek olmasaydı akıbet neden cennet ya da cehennem gibi alternatifli olaydı.

Yer yüzünde insanın alternatifi olduğu için akıbet ve ahiretin de alternatifi vardır. İnsan aslında seçerken ya cenneti seçiyor, ya cehennemi. Onun için insanın iradesinin seçme özgürlüğünün bir sonucudur ahiretteki cennet ve cehennem.


36-) Ve lekad beasna fiy külli ümmetin Rasûlen enı'budullahe vectenibüt tağut* feminhüm men hedAllâhu ve minhüm men hakkat aleyhid dalaletü, fesiyru fiyl Ardı fenzuru keyfe kâne akıbetül mükezzibiyn;

Andolsun ki, her ümmet içinde: "Allâh'a kulluk edin ve taguttan kaçının!" diye bir Rasûl bâ's ettik... Onlardan kimine Allâh hidâyet etti... Onlardan kiminin de üzerine dalâlet hak oldu... (Hadi) arzda seyredin (gezinin) de yalanlayanların sonu nasıl oldu bakın? (A.Hulusi

036 - Celâlim hakkı için biz, her ümmette «Allaha ibadet edin ve Tâguttan ictinab eyleyin» diye bir Resul ba'settik, sonra içlerinden kimine Allah hidayet nasip etti, kiminin de üzerine dalâlet Hakk oldu, şimdi Yer yüzünde bir gezin de bakın peygamberleri tekzip edenlerin akıbeti nasıl oldu? (Elmalı)


Ve lekad beasna fiy külli ümmetin Rasûlen enı'budullahe vectenibüt tağut doğrusu biz her toplumun içinden, Allah’a kulluk edin Tağut’a, yani tanrılaştırılan şer otoriteden uzak durun diyen bir elçi çıkarmışızdır.

Tağut Kur’an da ehli kitap içinde kullanılır, müşrikler içinde burada olduğu gibi. Demek ki Tağut sadece put, ya da putlarla ilgili bir olay değil. İnanç sapmasının sonucunda her sapmış inanç sahibine arız ve musallat olabilecek bir şey. Ne olabilir? Ki Nisa/51 de ehli kitap için kullanılmıştı. Bu ortak bir nitelik olmalı. Müşriklerle kitaplılar arasında ki ortak bir sapma niteliği.

İşte o şer bir otoriteyi kendisine merci edinmek, nihai yargı otoritesi edinmek, erk edinmek, otorite edinmek yani. Bu da nasıl olur? İnsanın kendi iradesini ona transferi ile olur. Bu canlı olabilir, cansız olabilir. Maddi olabilir manevi olabilir. Düşünsel olabilir, duygusal olabilir, fiziki olabilir fark etmez. Cansız bir put olabileceği gibi, canlı bir insan olabilir. Bir düşünce, bir ideoloji olabileceği gibi. Bir kurum bir kuruluş olabilir. Yani insana Allah’ın verdiği iradeyi kullanmak yerine, onu kendisine vekil kıldığı zaman ve bu vekil kıldığı şey şer güç olduğu zaman o, onun için Tağut oluyor, şer otorite oluyor. Bu sizin transfer ettiğiniz irade ile çalışıyor, size karşı kullanıyor. Yani onun gölgesi oluyorsunuz. Şerrin gölgesi de şerdir.

Öyle ki iradenizi ona transfer ettiğiniz için o ne yaparsa, ne emrederse tabir caizse, siz de onu yapıyorsunuz. Ona o kadar bağlanıyorsunuz ki, artık şerrin gölgesi, kötülüğün gölgesi haline geliyorsunuz. Yani o sizin efendiniz, onun kölesi oluyorsunuz. İşin garibi, kendinize de hakaret ediyorsunuz. Kendi onurunuzu da yok ediyorsunuz öz ellerinizle. Ona gölge oluyor ve onun sizi istediği gibi yönlendirmesine izin veriyorsunuz. İşte Tağut; kişinin otoriteleştirdiği şeydir, şer odağıdır. O otorite değil, siz ona otoritelik atfediyorsunuz.

feminhüm men hedAllâhu ve minhüm men hakkat aleyhid dalale bunun ardından onlardan kimileri Allah’ın gösterdiği doğru yola uydu, kimileri de ısrarlı tercihleri sonucu sapıklığa mahkum oldular.

35. ayetle birlikte okunduğunda, hemen yukarıdaki, bir üstteki 35. ayetle birlikte okunduğunda, Allah’ın hidayet ve dalaletinin anlamı açık seçik gözüküyor. Yani insanın seçimi. Allah’ın hidayeti; insanın doğruyu seçmesi. Allah’ın saptırması ise insanın sapıklığı seçmesi. Hani hatırlayalım Kur’an da bir çık ayetle bu ifade edilmiştir ama belki en açık ifade edildiği yerlerden biri; Bakara suresinde ki şu ayet;

ve ma yudıllu Bihî illel fasikıyn (Bakara/26)

Allah sapanları saptırır. Yani sapmış olanlardan başkasını saptırmaz, dalalete götürmez. Onun için aslında sapma Allah’a değil, kulun kendisine ait. O tercih ediyor, eylemleriyle, tasavvuruyla, aklıyla, yönelişiyle, tercihiyle sapmayı seçiyor, Allah’ta onun seçimine müdahale etmiyor. Çünkü verdiği iradeye Allah saygı duyuyor. Hem irade verip hem iradesiz iş muamelesi yapmıyor.

fesiyru fiyl Ardı fenzuru keyfe kâne akıbetül mükezzibiyn isterseniz yeryüzünde dolaşın ve sonuçta görün yalanlayanların akıbetinin nasıl olduğunu.

Böyle Kur’an da bir fiil gezip dolaşın diyen 7 ve dolaylı olarak gezip dolaşmamızı isteyen, öneren onun haricinde bir çok ayet mevcut. Yani Kur’an sık sık bize yer yüzünde gezip dolaşmamızı ve sahtekarların, günahkarların, suçluların, Allah’a isyan edenlerin feci sonunun ne olduğunu görmemizi tavsiye etmekte. Onun için belki bir Müslüman için seyahatin sırrı budur, amacı budur. Ya numuneyi imtisar olanlardan örnek almak, ya ibreti alem olanları ibret olarak seyretmek. Yani ibret almak.

Onun için İslam’da seyahatin bu ikisi dışında ne amacı olabilir. Birincisi örnek almak. Hacc da böyle değil midir. İbrahim’i, İsmail’i, Hacer’i örnek alma ziyareti değil midir hacc ibadeti. Onun dışında gittiğimiz gördüğümüz yerlerde bulduğumuz yıkıntılar, surlar, kaleler, yıkılmış kentler, harap olmuş uygarlıklar ve medeniyetler bize, Allah’a karşı hiçbir gücün ayakta kalamayacağını gösteren birer canlı tarihi belge değil midir.


37-) İn tahrıs alâ hüdahüm feinnAllâhe lâ yehdiy men yudıllu ve ma lehüm min nasıriyn;

Onların hakikate ermeleri için hırs yapsan da; Allâh, saptırdığı kimseyi hakikate erdirmez! Onların hiçbir yardımcıları yoktur. (A.Hulusi)

037 - Sen onların hidayet bulmalarına harîs isen her halde Allah dalâlette bırakacağı kimselere hidayet vermez, onların yardımcıları da yoktur. (Elmalı)


İn tahrıs alâ hüdahüm sen onların doğru yolu bulmasını ne kadar istersen iste, feinnAllâhe lâ yehdiy men yudıllu ve ma lehüm min nasıriyn artık unutma ki; Allah’ın sapıklığa mahkum ettiğini kimse doğru yola yöneltemez. Onlara yardım eden de bulunmaz. Tercihlerine;

Allah’ın kendilerini mahkum ettiği kimseler. Bu önemli, bu açıklamamı bir daha tekrarlıyorum; Kendi tercihlerine, Allah’ın kendilerini mahkum ettiği kimseler. Böyle algılamak doğru algılamaktır.


38-) Ve aksemu Billâhi cehde eymanihim lâ yeb'asüllahu men yemut* belâ va'den aleyhi hakkan ve lakinne ekserenNasi lâ ya'lemun;

(Onlar) en ağır yeminleri ile: "Allâh, ölen kimseyi bâ'setmez" diye Allâh adına yemin ettiler... Hayır, O'nun üzerine hak bir vaattir (ki ölen, vefatın hemen sonraki anında bâ'solacaktır ölümü tatmış olarak)! Fakat insanların çoğunluğu bilmezler. (A.Hulusi)

038 - Allah ölen kimseyi ba'setmez diye olanca yeminleriyle Allaha kasem hak bir vaat, ve lâkin nâsın ekserisi bilmezler. (Elmalı)


Ve aksemu Billâhi cehde eymanihim dahası, bunlar en şiddetli yeminlerle Allah adına yemin ediyorlar. lâ yeb'asüllahu men yemut Ne diye yemin ediyorlar, hem de Allah adına? Çelişkiye bakınız. Vahiy muhataplarının bu korkunç çelişkisini yüzlerine vuruyor ve diyor ki; Allah adına yemin ediyorlar. Allah ölen kimseyi asla diriltmeyecektir diye.

Allah’a inanıp ahirete inanmayan, hakime inanıp, adaletine inanmayan. İşte bu çelişki, tüm inanç problemlerinin kökenine atıf yapıyor bu ibare ve hatırlayın 35. ayette buraya atıf yapmıştım. Orada; Eğer Allah dilemeseydi biz şirk koşmazdık diyen mantık, aslında şu kapıya gelip dayanıyordu. Kişinin eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmemesi.

Üstlenirse ne olacak? Doğal olarak, mecburi olarak gelip Ahirete iman kapısının önünde duracak. Çünkü eğer eylemlerinin sorumluluğunu üstlenirse hesaba inanacak. Mutlaka yapılan iyiliğin karşılığının, yapılan kötülüğün de karşılığının görüleceğine inanacak. Böyle bir şeye inanması ahirete iman etmesini mecburi kılacak. Onun için onlar; Allah öldükten sonra diriltmeyecek diye Allah’a yemin ediyorlar. Çelişkiye bakınız, hem de Allah’a. Bu korkunç çelişkiye bakınız.

Ve bugün, Allah’a inandığını söyleyen insanları aslında bir çok tavır ve davranışları ile, o günün bu mantığına çok ta benzeyen şeyler yapıyorlar. Karşılaştırın isterseniz. Ve Kur’an mesajıyla baki, zamanlar ve mekanlar üstü bir vahiy olarak, ilahi mesaj olarak bu günün inanç yaralarına da merhemdir. Bugün de bu tür sapmaları sıkça görmemiz mümkündür.

Bir üstte, 37. ayette bir kıraat, okuma farklılığı, alternatifi var. lâ yehdiy men yudıllu ibaresini, lâ yehiddiy okuyanlar, ki ikisi aynı anlama geldiği için geçiyorum. İbn Abbas’a dayanan bir okuma bu. Ama bir de Ubey Bin Kâb a dayanan yuhda okuyuşu var. lâ yehdiy men yudıllu ibaresi şu manaya geliyor ki ben verdiğim anlamda onu tercih etmedim yediddiy de olabilir, Allah saptırdığını doğru yola ulaştırmaz. Taberi ve Taberi’ni kendisinden aldığı büyük dilci ve müfessir Ferra, bu gereksiz bir ifade diyorlar. Yani bu okuyuş böyle anlaşılırsa eğer; Allah saptırdığını doğru yola ulaştırmaz. Hem kendisi saptırıp hem tabii ki ulaştırmaz. Onun için doğru okunuş yuhda okunuşu diyorlar. Ki onun da bir sahabi olan Ubeyye’ye nispet ediyorlar. O zaman mana, işte benim tercih ettiğim mana olur ki o da Allah’ın saptırdığını hiç kimse doğru yola ulaştırmaz. Dahası eğer tam harfiyen çevirirsek, ulaştırılmaz. Doğru yola ulaştırılmaz. Yani meçhul, edilgen bir formda geliyor.

Ama biz anlıyoruz ki Allah’ın saptırdığını kimse doğru yola ulaştıramaz. Fakat Allah niye saptırır ve ne zaman saptırır? Sapanı saptırır, onu yukarıda ifade etmiştik. 38. ayetten devam ediyoruz;

belâ va'den aleyhi hakkan ve lakinne ekserenNasi lâ ya'lemun Kesinlikle hayır, Bu, O’nun gerçekleştirmeyi üstlendiği bir sözdür, bir vaattir ve fakat insanların çoğu bunu bilmiyorlar. Yani ölümden sonra yine diriliş, Allah’ın bir vaadidir, bir sözüdür. Allah söz verdiği zaman yapar. Fakat insanların çoğu bunu bilmiyorlar, veya bilmemek öyle işlerine geliyor. Yani hesap vereceklerine inanmak istemiyorlar. Eylemlerinin sorumluluğu altına girmek istemiyorlar. Ahireti inkar etmelerinin temelinde yatan tasavvur bu. Problemin temelinde bu yatıyor.

Bir çok inanç sapması, bir çok inkar, bir çok Allah’a karşı işlenmiş cürüm aslında buradan kaynaklanıyor. Yani aman eylemlerimizin sorumluluğumuzu üstlenmeyelim. Ne yapalım? İşte müşrikler böyle yapıyorlardı. Allah’a atalım. İftira ediyorlardı.


39-) Li yübeyyine lehümülleziy yahtelifune fiyhi ve li ya'lemelleziyne keferu ennehüm kânu kazibiyn;

Hakkında ihtilaf ettikleri şeyi kendilerine açıklasın ve hakikat bilgisini inkâr edenler kendilerinin yalancılar olduklarını bilsin diye (her ölümü tadanı bâ'sedecektir). (A.Hulusi)

039 - Ba'sedecek ki onlara ihtilâf ettikleri hakkı anlatsın ve onu inkâr edenler kendilerinin yalancı olduklarını bilsinler. (Elmalı)


Li yübeyyine lehümülleziy yahtelifune fiyhi ve li ya'lemelleziyne keferu ennehüm kânu kazibiyn oysa ki hakkında görüş ayrılığına düştükleri hakikati onlara göstersin. O’nu inkarda ısrar edenler ise kendilerinin yalancı olduklarını anlasınlar diye; “Allah ölüleri diriltecektir.” Niçin diriltecektir? Ayrılığa düştükleri ihtilaf ettikleri hakikatleri kendilerine bizzat göstersin ve inkarcıların nasıl yalan söylediklerini onlara anlatsın, anlasınlar diye; Allah ölüleri diriltecektir.


Devam ediyor B sayfasına geçiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder