13 Ağustos 2012 Pazartesi

İslamoğlu Tef. Ders. MÜ’MİNUN (093-099)(109/1-A)





Değerli Kur’an dostları geçen dersimizde mü’minun suresinin 92. ayetine kadar tefsir etmiştik. Geçen ders tefsir ettiğimiz ayetleri hatırlayacak olursak o ayetlerde inkârcı mantığın gerçeği sevmemesi dile getiriliyordu. Yani inkârcı mantık haddi zatında hakikati yalanlarken, ahireti yalanlarken, nübüvveti yalanlarken, vahyi reddederken bütün bunların temelinde hakikate, gerçeğe olan biganeliği, gerçeğe olan sırt dönmüşlüğü yatıyordu. Bugün 93. ayetle devam ediyoruz.




93-) Kul Rabbi imma türiyenniy ma yu'adun;

De ki: "Rabbim, eğer onlara tehdit olundukları şeyi bana göstereceksen..." (A.Hulusi)

093 - De ki: rabbim! eğer onlara edilen vaadi bana behemehal göstereceksen. (Elmalı)


Kul Rabbi imma türiyenniy ma yu'adun de ki; rabbim eğer ille de onları tehdit ettiğin azabı bana göstermek istiyorsan, benim şahit olmamı istiyorsan onları tehdit ettiğin azaba,


94-) Rabbi fela tec'alniy fiyl kavmiz zâlimiyn;

"O zaman beni zâlimler kavmi içinde tutma Rabbim!" (A.Hulusi)

094 - Beni o zalimler güruhunda bulundurma rabbim! (Elmalı)


Rabbi fela tec'alniy fiyl kavmiz zâlimiyn o takdirde rabbim beni bu zalimler güruhuna, bu zalimler çetesinin arasında kılma. Onlarla birlikte kılma.

Zalimlerle birlikte yaşamak ilahi gazabın riski altında yaşamaktır. Peygamber, peygamber olduğu halde Allah’ın gazabından nasıl çekindiğini ve sakındığını işte bu ayette görüyoruz. Ama ondan da öte bu ayetlerin bize verdiği mesaj zalimlerle kendisine yabancılaşanlarla, tasavvuru ve aklı ters dönmüş olanlarla, kendi kendine kötülük edenlerle birlikte bulunmak, gazap riski altında bulunmaktır. Böyle bir risk altında bulunan bunun sonucuna da katlanacaktır.


95-) Ve inna alâ en nüriyeke ma ne'ıdühüm lekadirun;

Doğrusu biz, onları tehdit ediyor olduğumuz şeyi sana gösterecek güce sahibiz! (A.Hulusi)

095 - Şüphesiz ki siz, onlara yaptığımız vaadi sana göstermeğe elbette kadiriz. (Elmalı)


Ve inna alâ en nüriyeke ma ne'ıdühüm lekadirun bu duaya peygamberin şahsında bütün davetçilerin yaptığı bu duaya verilen ilahi cevapta şu; Biz onları tehdit ettiğimiz azabı her hal ve şartta sana göstermeye elbette kadiriz. Yani ister onların arasında seni koruyarak, ister onların arasından ayrılmış olsan, istersen bu dünyadan ayrılmış ol, ama bir biçimde eğer onlar azabı hak ettilerse bu sana ulaştırılacak, sana gösterilecektir.


96-) İdfa' Billetiy hiye ahsenüs seyyiete, nahnu a'lemu Bi ma yesıfun;

Kötülüğü (bâtılı, göreselliği) en güzel olan (Hak, sistem bilinci) ile defet! Onların (seni) tanımlamalarını biliriz. (A.Hulusi)

096 - Sen o kötülüğü en güzel olan hasletle defet, biz, onların ne halt edeceklerini daha iyi biliriz. (Elmalı)


İdfa' Billetiy hiye ahsenüs seyyieh böyle bir ayetin arkasından, böyle bir ayetin gelmiş olması manidardır. Sana karşı yönelen her tür kötülüğe öyle bir savunma yap ki, o savunman en güzeli, en uygunu olsun. nahnu a'lemu Bi ma yesıfun biz onların yapıp yakıştırdıklarını elbette biliriz.

Evet, bu ayette sana yönelik her çirkin saldırıya karşı öyle bir savunma yap ki en güzeli en uygunu, hiye Ahsen, o olsun buyruluyor. Muhteşem bir ilke veriliyor insana. Kötülüğe karşı kötülük değil, kötülüğe karşı iyilik ilkesi bu. Kötünün yerini bir başka kötünün aldığı mücadele kötü bir mücadeledir deniliyor. Ve eğer onlara suçlarının cezasını verecek biri varsa, yukarıda ki ayetlerde de gördüğümüz gibi bu Allah’tır deniliyor.

Onun için bu ayetle fussilet/34. ayeti arasında ilginç bir benzerlik var. Bu ayette; ..idfa' Billetiy hiye Ahsen.. (Fussilet/34) sana yönelik her türlü muameleye karşı en güzel biçimde savunma yap. Ya da bir başka şekilde çevirecek olursak; tezini güzel savun. Hangi tezi savunuyorsan onu iyi savun, güzel savun. ..feizelleziy beyneke ve beynehu adâvetün keennehu veliyyün hamiym (Fussilet/34) olaki muhatabınla senin aranda bir düşmanlık, bir kin, bir husumet olabilir. Ama eğer tezini güzel savunursan muhatabın sana sımsıcak bir dost kesilecektir.

Onun için tezi güzel savunmak, güzel tezlerin hakkıdır. Tezi güzel savunmak güzel bir hediyeyi güzel bir ambalaja koymaktır. Tezi kötü savunmak; Yer yüzünün en büyük elmasını çok çirkin bir ambalajla pazarlamaya kalkmaktır. Onun için güzelin ulaştırılma usulü de güzel olmalı. Güzelin takdimi de güzel olmalı. Güzelliğin tebliği de güzel olmalı. Bir güzel, güzel bir usul, güzel bir üslup, güzel bir ambalaj, güzel bir vizyon ile sunulursa hakkı verilmiş olur. Misyonu güzel olup ta vizyonu güzel olamayanlar, o misyonun değerini düşürmüş olurlar.

Ayet onların yapıp yakıştırdıklarını biliyoruz diye bitiyor. Demek ki özellikle Allah’a yönelik müşrik mantığın her türlü inkarına karşı dahi, güzel bir usulle cevap vermek. Güzel bir usulle mücadele etmek burada tavsiye ediliyor.


97-) Ve kul Rabbi eûzü BiKE min hemezâtiş şeyâtıyn;

Ve de ki: "Rabbim! (bedenselliğe çeken) şeytanların vesveselerinden sana (hakikatimdeki koruyucu Esmâ'na) sığınırım." (A.Hulusi)

097 - Ve de ki: sana sığınırım rabbim! O Şeytanların dürtüşmelerinden. (Elmalı)


Ve kul Rabbi eûzü BiKE min hemezâtiş şeyâtıyn ve de ki; Rabbim şeytanların ayartmalarından sana sığınırım.

Bir önceki ayetle münasebeti çok açık. Bir önceki ayette güzel bir yöntem, güzel bir usul, güzel bir üslupla cevap verilmesi istenmişti. Bu güzel üsluba sahip olan insan şeytan tarafından ne güzel üslubun var, ne güzel iletiyorsun ne güzel tebliğ ediyorsun, ne mükemmel yapıyorsun şeklinde bir ayartmaya muhatap olabilir. İşte bir sonraki ayette onu dile getirerek böyle bir güzelliğe sahip olan insan dahi şeytanın ayartma yöntemlerinden kurtulamaz.

Buna karşın böyle bir insanın, böyle bir müminin sığınacağı tek güç Allah’tır. Çünkü şeytan ve şeytansılar tüm şeytani güdüler ve güçler insanın yaptığı tüm iyilikleri bulandırmak onları amacından saptırmak, onların niyetini bozmak, onları birer sevap değil birer günaha çevirmek için çaba gösterirler. Ve devam ediyor;


98-) Ve eûzü BiKE Rabbi en yahdurûn;

"Ve sana (hakikatimdeki koruyucu Esmâ'na) sığınırım Rabbim, çevremde bulunmalarından." (A.Hulusi)

098 - Ve sana sığınırım rabbim! huzuruma gelmelerinden. (Elmalı)


Ve eûzü BiKE Rabbi en yahdurûn onların yaklaşımlarından da rabbim sana sığınırım.

Aslında yaklaşım diye çevirdiğim en yahdurûn yaklaşmalarındandır. Ama yaklaşımla yaklaşma arasında ki o çağrışımdan yararlanmak istedim böyle çevirirken. Çünkü şeytanlar ve şeytansılar olayla ve eşyaya şeytanın baktığı yerden baktırmak için yaklaşırlar. Yani bakış açımızı değiştirtmek için yaklaşırlar. Tasavvurumuzu, ki tüm kavramlar anlamını tasavvurumuzdan kazanır. Doğru, yanlış, iyi güzel, kötü çirkin, kâr zarar, kazanç kayıp, mutluluk bedbahtlık gibi tüm hayatımızı üzerine inşa ettiğimiz temel kavramlar anlamlarını tasavvurda kazanır. Bu kavramlarda yapılacak temel bir yanlış tüm hükümlerimizi, tüm akıl yürütmelerimizi, tüm davranışlarımızı yanlış etkiler.

Onun için tasavvurda ki milimetrik bir sapma akılda kilometrelere, eylemde ise belki sonsuz sınırsız sapmalara sebep olacaktır.

Onun için burada şeytandan ve onun yaklaşımlarından Allah’a sığınırken aslında müminin niyeti, çıkış noktası, bakış açısı yaklaşımı konusunda ki istikamet açısı, tashihi yapması isteniyor. Eğer bu istikamet açısında bir sapma varsa, bu sapmanın eylem düzeyinde çok daha büyük olacağı ima ediliyor.

[Ek bilgi: CİNLER, geçmiş yaşam içinde Kur’ân öğretisine göre Eyyub Aleyhisselâm’a da büyük eziyetler vermişler ve O, aşağıda yazacağımız, gene Kurân’da öğretilen duaya devam ederek kendini kurtarmıştır.
Bu duanın tekrarı ile beynin yaydığı dalgalar, beyin çevresinde bir koruyucu manyetik kalkan oluşturduğu gibi; sivrisinek kovucu tabletlerin yaydığı kokunun sivrisinekleri zararsız hâle getirmesi gibi, CİNLERİ de tesirsiz bırakmakta ve onları rahatsız ederek uzaklaşmaya zorlamaktadır.
Gerek "Âyet'el Kürsî" ve gerekse "muavvizeteyn" denilen "Kul Eûzüler" pasif korunma sistemleridir. Kişinin beyin gücünü kuvvetlendirmeye, ruh gücünü kuvvetlendirmeye ve koruyucu manyetik kalkan içine almaya yarayan formüllerdir...
Aşağıda öğretmekte olduğumuz âyetlerden oluşan dua ise âdeta laser tabancasının ışınları gibi CİNLERİ vurmakta ve onları uzak durmaya mecbur etmektedir.
UZAYLILARA inanan, onların etkisinde olan kişilerin yanında bu duayı içinizden okumaya başladığınız zaman göreceksiniz ki, CİNLERİ onu, yanınızdan uzaklaşmaya mecbur kılacaktır. Ya da, onu ter basacak, sıkıntıya düşecek, düzgün konuşmasını yitirip, arada gereksiz kelime ve cümleler kullanmaya başlayacaktır.
Böyle güçlü baskı altına girmiş bir kişinin kurtarılması arzulanıyorsa, çevresindeki birkaç dostunun biraraya gelerek, aynı zaman zarfında ona yönelik bir biçimde 300 (üç yüz) defa Kurân’da bulunan bu duayı okumaları ve mümkünse günaşırı üç kere bu işlemi tekrar etmeleri tavsiye olunabilir...
Böyle bir kişi, bu duayı kendisi okursa, 30-50 defadan sonra kendisini sıkıntı basabilir, başına ateş çıkıyormuş gibi hissedebilir, uyku hâli bastırıp tespihi elinden bırakabilir. Ya da daha şiddet gösterileri arzusu duyabilir. Bu CİNLERİN etkisi altında olmasından; o duayı kestirip, okutmamayı arzu etmelerinden dolayı, yolladıkları impulslar sonucudur. Şayet kişi, okumaya devam ederse, bu tesirler bir süre sonra azalır ve o kişi rahatlar. Ama gene de bir ay kadar o duaya devamda yarar görülmektedir.
CİNNÎ olmayanlarda ise, ne kadar okunsa, bahsedilen hâller görülmez.
        Evet, bu konuda son uyarımızı yapalım. CİNLERDEN korunmanın yolu, bu konuda bilgilenmekten geçer. Öyle ise bilgilenelim ve çevremizi bu konuda uyaralım.
        KORUYUCU DUA
        RABBİ İNNİY MESSENİYEŞ ŞEYTANU Bİ NUSBİN VE AZÂB;  RABBİ EÛZÜ BİKE MİN HEMEZÂTİŞ ŞEYÂTIYN VE EÛZÜ BİKE RABBİ EN YAHDURÛN.  VE HIFZAN MİN KÜLLİ ŞEYTANİN MÂRİD.
                    (38.Sâd: 41 – 23.Mu’minûn: 97-98 – 37.Sâffât: 7)

                (A.Hulusi/RUH-İNSAN-CİN**DUA VE ZİKİR)]



99-) Hattâ izâ cae ehadehümül mevtü kale Rabbirci'un;

Nihayet onlardan birine ölüm geldiğinde dedi ki: "Rabbim beni (dünya yaşamına) geri döndür." (A.Hulusi)

099 - Nihayet Her birine ölüm geldiği vakit diyecek ki: rabbim! döndür, döndür beni döndür. (Elmalı)


Hattâ izâ cae ehadehümül mevtü kale Rabbirci'un nihayet inkarcılardan birine ölüm gelip çatınca rabbim der, döndür, ne olur geri döndür beni.

Evet, inkârcı mantığın ahirette ki akıbetini dile getiren bir ayet. Allah’tan başka kimsenin haber veremeyeceği bir noktadan haber veriyor, ahiretten. Döndür beni der, ne olur geri döndür. Ayetin sonunda ki irci’un, çoğul kipiyle gelmiş bir kelime. Döndürün manasına gelebilir. Ki bunun Allah’a tazim ifade ettiğini söyleyenler olduğu gibi, melekleri de dahil ederek, ölüm meleğini ve diğer melekleri, beni döndürün dünyaya demiş olabileceği yorumu da yapılmış. Bu yoruma ben bir şey daha ekleyebilirim; Bu mantığın Allah’tan başkasına Allah’a ait sıfatları yakıştıran bir müşrik mantığı olduğu hesaba katılırsa, beni döndürün dediği kimseler arasında meleklerinde olmasında şaşılacak bir şey yok. Çünkü Allah’a ait bir takım yetkileri meleklere yakıştıran bir mantık bu. Ama asıl en doğrusu Ebus Suud’un da ifade ettiği gibi buradaki döndürün; ırcı’niy beni döndür ya rabbi tekil ifadesinin ısrarı, tekrarı manasını, işlevini içeriyor. Beydavi de bu görüşte. Nitekim onun için ben bu görüşü esas alarak döndür beni, ne olur döndür Allah’ım der o. Şeklini tercih ettim.


Devam ediyor B sayfasına geçiniz.
109/1 videoyu toplu olarak http://kurantefsir.wordpress.com/2012/08/10/islamoglu-tef-ders-muminun-093-1181091/ bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder