19 Aralık 2013 Perşembe

İslamoğlu Tef. Ders. SAFF (06 - 09) (175 - A) (d)



C sayfasından devam

10-) Ya eyyühelleziyne amenû hel edüllüküm 'alâ ticaretin tunciyküm min 'azâbin eliym;

Ey iman edenler... Size, sizi feci bir azaptan kurtaracak bir ticaret göstereyim! (A. Hulusi)

10 - Ey o bütün iman edenler! Size öyle bir ticaret göstereyim mi ki sizleri elîm bir azâb dan kurtarır. (Elmalı)


Ya eyyühelleziyne amenû hel edüllüküm 'alâ ticaretin tunciyküm min 'azâbin eliym siz ey iman edenler, sizi elim bir azab dan, acı bir mahrumiyetten kurtaracak karlı bir ticaret haber vereyim mi? Buyur ya rabbi, ver bu ticareti:


11-) Tu'minune Billâhi ve RasûliHİ ve tucahidûne fiy sebiylillâhi Biemvaliküm ve enfüsiküm zâliküm hayrun leküm in küntüm ta'lemun;

El Esmâ'sıyla hakikatiniz olan Allâh'a ve Rasûlüne iman edersiniz ve Allâh yolunda karşılık beklemeksizin mallarınızla ve nefsleriniz ile mücadele verirsiniz! İşte bu sizin için daha hayırlıdır; eğer kavrayabilirseniz! (A. Hulusi)

11 - Allah ve Resulüne iman edip mallarınız ve canlarınızla Allah yolunda mücahede eylersiniz, bu sizin için çok hayırlıdır, eğer bilir iseniz. (Elmalı)


Tu'minune Billâhi ve RasûliHİ ve tucahidûne fiy sebiylillâhi Biemvaliküm ve enfüsiküm zâliküm hayrun leküm in küntüm ta'lemun ne yaparsınız? Allah’a ve O’nun resulüne iman edersiniz. Güvenirsiniz, yürekten inanırsınız ve Allah davası uğrunda mallarınızla ve canlarınızla mücadele edersiniz. Sonuna kadar cihat edersiniz. Mal candan önce gelmiş, zira maldan fedakarlık yapamayan, candan hiç yapamaz. İşte bu sizin için çok daha hayırlıdır. Yani bir amel 3 şey için yapılır; Ya haz için, ya çıkar için, ya hayır için. Siz hayır için yapın, haz için yapmayın. Hayır için yaparsanız en büyük çıkar da  o olur. Allah sizin çıkarınızı o zaman korur. İn küntüm ta’lemun eğer biliyorsanız, eğer gerçeği biliyorsanız, yani bir başka ifadesiyle eğer bilgi ile hareket ediyorsanız, eğer cihadın zeminine bilgiyi koyuyorsanız manası da verebiliriz, güzel bir mana olur. Zımnen cihadı bilgi üzerine inşa ediyorsanız anlamına gelir.


12-) Yağfir leküm zünubeküm ve yüdhılküm cennatin tecriy min tahtihel'enharu ve mesakine tayyibeten fiy cennati 'adn* zâlikelfevzul'azıym;

(Bu takdirde) benlikten kaynaklanan suçlarınızı örter ve sizi altından nehirler akan cennetlere ve Adn cennetlerindeki temiz meskenlere dâhil eder... İşte bu aziym bir kurtuluştur! (A. Hulusi)

12 - Günahlarınızı mağfiret buyurur ve sizi altından ırmaklar akar Cennetlere ve Adn Cennetlerinde hoş hoş meskenlere koyar, işte büyük kurtuluş «fevzi azîm» odur. (Elmalı)


Yağfir leküm zünubeküm ve yüdhılküm cennatin tecriy min tahtihel'enharu ve mesakine tayyibeten fiy cennati 'adn O zaman ne olur? Sizi Allah bağışlar, bağışlasın, günahlarınızı affetsin ve sizi Allah tabanından ırmakların çağladığı cennetlere koyar. ve mesakine tayyibeten fiy cennati 'adn güzelliğin madeni olan, güzelliğin üretildiği cennetlerde sizi pırıl pırıl mekanlara yerleştirir. Cennetlerde çok özel yerlere yerleştirir. zâlikelfevzul'azıym işte ey insan eğer sen başarı nedir, kurtuluş nedir diye soruyorsan budur büyük başarı, budur muhteşem kurtuluş.


13-) Ve uhra tuhıbbuneha* nasrun minAllâhi ve fethun kariyb* ve beşşiril mu'miniyn;

Seveceğiniz dahası da var: Allâh'tan yardım ve feth-i kariyb (Kurbiyet açılımı)! İman edenleri müjdele! (A. Hulusi)

13 - Diğer biri de ki onu seveceksiniz; Allah dan nusrat ve yakın bir fetih, hem mü'minleri müjdele. (Elmalı)


Ve uhra tuhıbbuneha ve kendisiyle sevineceğiniz bir şey daha var. Nedir o? nasrun minAllâhi ve fethun kariyb Allah’tan bir yardım ve görünen, yakın, çok yakın bir zafer. ve beşşiril mu'miniyn ve mü’minleri müjdele. O görünen zafer aslında fetih suresinin müjdelediği yüreklerin fethi değil miydi. Çok kısa bir zaman sonra, hemen 1.5-2 yıl sonra milyonların gönüllerinin açılışının habercisi olan imana fevç fevç gelme büyük bir fetih değil miydi salında.


14-) Ya eyyühelleziyne amenû kûnû ensarAllâhi kema kale 'Iysebnu Meryeme lilHavariyyiyne men ensariy ilAllâh* kalelHavariyyune nahnu ensarullahi, feamenet taifetun min beniy israiyle ve keferet taifetun, feeyyednelleziyne amenû 'alâ 'aduvvihim feasbehu zahiriyn;

Ey iman edenler, Allâh'ın Ensârı (yardımcıları) olun; Meryemoğlu İsa'nın, Havarilere: "Kim benim yardımcılarımdır Allâh'a?" dediğindeki gibi! Havariyyun dedi ki: "Biz Allâh'ın yardımcılarıyız!"... İsrailoğullarından bir kısmı iman etti ve bir kısmı da küfretti (gerçeği reddetti)! Bunun üzerine o iman edenleri, düşmanları aleyhine destekledik de üstün gelenler oldular. (A. Hulusi)

14 - Ey o bütün iman edenler! Allah yardımcıları olunuz, nitekim Meryem’in oğlu Isâ: «kim benim yardımcılarım Allaha doğru?» dedi, Havâriyyun «biz Allah yardımcılarıyız» dediler. Bunun üzerine Beni İsraîl’den bir taife iman etti, bir taife de küfre gitti de biz iman edenleri düşmanlarına karşı te'yid eyledik, o suretle onlar üstün olup yüze çıktılar. (Elmalı)


Ya eyyühelleziyne amenû siz ey iman edenler kûnû ensarAllâh Allah’ın yardımcıları olun, Allah’ın destekçileri olun. Eğer birine destek verecekseniz Allah’ın dinine destek verin. Niçin? Çünkü desteği Allah’tan aldınız. Siz O’nun sayesinde varsınız. Çünkü yarın lazım olunca yine Allah yardımınıza koşacak. Çünkü aslında Allah’ın size değil, sizin Allah’a ihtiyacınız var.

kema kale 'Iysebnu Meryeme lilHavariyyiyne men ensariy ilAllâh tıpkı Meryem oğlu İsa’nın havariler için dediği gibi; kim Allah’a doğru giden yolda bana yardım eder? dediği gibi. Allah’a giden yolda kim bana yardım eder deyince;

kalelHavariyyune nahnu ensarullah Havariler dediler ki; Biziz Allah yolunda gönüllü destekçilerin. Gönüllü destekçi olacak olanlar bizleriz dediler. feamenet taifetun min beniy israiyle ve keferet taifeh Nitekim İsrail oğullarından bir taife, bir bölümü ona iman ettiler, bir bölümü de onu inkar ettiler.

Aslında ona iman eden bir bölüm Hadid/28. ayette iman edenler olarak adlandırılan muvahhid İsevilerdi. Yine onların, ki Hz. İsa’nın havarileri içerisinde 40 kişilik bu grubun, onun imanını yaymak için varlıklarını ortaya koyduklarını tarihsel olarak biz biliyoruz. Arius onun inancı üzere yürüdü. Miladi 4. yy.da o tevhidi inancı savundu. Savundu fakat maalesef kovuşturmaya uğradı, sonunda öldürüldü. Teslisçi kilise tarafından Muvahhid İseviler birer birer kovalandılar, yakalandılar, yok edildiler.

Yine Kur’an ın, mesele Maide/82. ayetinde olduğu gibi biz nasarayız diyenlerle kastettiği kimseler de muvahhid İseviler olsa gerektir bu acizin kanaatine göre.

Peki inkar edenlerden kasıt; 3 tür inkar ettiler Hz. İsa’yı. Buradan onu anlayabiliriz. 3 tür inkar anlaşılır. Hangisi anlaşılmalıdır o ayrı bir bahis.

1 -  İsa’nın peygamberliğini inkar edenler.

2 – İsa’nın müjdelediği hakikati, müjdesini, yani Allah’ın Resulü Hz. Muhammed’i müjdelemesini inkar edenler.

3 – İsa’nın beşerliğini, insanlığını inkar edip onu ilahlaştıranlar. Ben bu ibareden üçünün de anlaşılabileceği kanaatindeyim.

feeyyednelleziyne amenû 'alâ 'aduvvihim bunun üzerine ona iman eden kimseleri, düşmanları üzerine galip getirdik. Güçlendirdik ve destekledik. feasbehu zahiriyn sonunda galip gelenler onlar oldu.

Burada bir sualim var dostlar. Hz. İsa’nın gerçek havarileri, İslam peygamberi Hz. İsa’nın Müslüman havarileri savaşmadılar. Kanlı çarpışmalara girmediler. Fakat davet ettiler, sadece davet ettiler. Aç aslanlara atıldılar, dövüldüler, sövüldüler, çarmıhlara gerildiler, taşlandılar Antakya da olduğu gibi, öldürüldüler. Ama hep davet ettiler. Şimdi sual şu; Onlar hangi zaferi kazanmış oldular, hangi savaşın galibi oldular ki bu ayet sonunda galip gelenler onlar oldu dedi.

Aslında onlar yürek fatihleriydi, yürekleri fethettiler. Sözün burasında çok ilginç bir bilgi notu aktarmak isterim, o da; Havari kelimesinin kök anlamı olarak Rağıp El Isfahani avcı karşılığını verir. Avcı. Yani avcı manasına gelir der, Arapça değildir, muarrap bir kelimedir, Arapçaya sonradan başka dilden geçmiştir der. Dolayısıyla ne avcısıydı bunlar. Ben balık avcısı, kuş avcısı, yabani ördek avcısı diyemiyorum, yürek avcısı diyorum. Demek ki onlar gönül avcısıydılar.


Sadakallahülaziym. Ve ahiru davahüm enil hamdülillahi rabbil alemiyn

Çağrımız ve davamız Âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd’adır.


Saff suresinin sonu
Saff suresini toplu olarak BURADA bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder