7 Ocak 2014 Salı

İslamoğlu Tef. Ders. TEĞÂBÜN (07 - 10)(176 - B)(b)



(a) sayfasından devam


7-) Ze'amelleziyne keferu en len yüb'asû* kul bela ve Rabbiy letüb'asünne sümme letünebbeünne Bima 'amiltum* ve zâlike 'alAllâhi yesiyr;

O hakikat bilgisini inkâr edenler, asla bâ's olunmayacaklarını zannettiler! De ki: "Hayır (yanılıyorsunuz)! Rabbime kasem ederim ki, elbette bâ's olunacaksınız; sonra yaptıklarınızın anlamının bilgisi sizde açığa çıkacaktır! İşte bu Allâh üzerine çok kolaydır!" (A. Hulusi)

07 - Küfredenler asla ba's olunmayacaklarını zu'mettiler, de ki, hayır rabbim hakkı için muhakkak ba's olunacaksınız, sonra da muhakkak yaptıklarınız size anlatılacaktır ve o Allaha göre kolaydır. (Elmalı)


Ze'amelleziyne keferu en len yüb'asû* kul bela ve Rabbiy letüb'asünne sümme letünebbeünne Bima 'amiltum kâfirler zannettiler ki yeniden diriltilmeyecekler, bir daha diriltilmeyecekler. Öldükten sonra diriliş yaşamayacaklar. De ki onlara; yoo..! asla yanılıyorsunuz. Rabbime yemin olsun, Allah’a, rabbime and olsun ki mutlaka yeniden diriltileceksiniz. Sonra yaptıklarınızın, yapıp ettikleriniz hepsi size bir bir haber verilecek. ve zâlike 'alAllâhi yesiyr  BU varya bu Allah’a çok kolaydır. Siz ne zannettiniz, zor mu zannettiniz. Siz Allah’ı takdir edememişsinizi probleminiz bu. Ahireti inkâr etmek, Allah’ı takdir edememektir. Öldükten sonra dirilmeyeceğini zannetmek, Allah’ı takdir edememektir.

Kur’an ahlakı, eylem ahlakıdır dostlar. Aslında bu ayetin bütününden bu anlaşılıyor. Eyleminizden yola çıkarak Allah not verecek.


8-) Feaminu Billâhi ve RasûliHİ venNûrilleziy enzelna* vAllâhu Bima ta'melune Habiyr;

Esmâ'sıyla hakikatiniz olan Allâh'a, Rasûlüne ve inzâl ettiğimiz Nûr'a (ilme) iman edin! Allâh yaptıklarınızı (B sırrınca) Habiyr'dir. (A. Hulusi)

08 - Onun için siz Allaha ve Resulüne indirdiğimiz nûra iman ediniz ve Allah her ne yaparsanız haberdardır. (Elmalı)


Feaminu Billâhi ve RasûliHİ venNûrilleziy enzelna O halde Allah’a iman edin, onun elçisine iman edin ve indirdiğimiz nûra iman edin, ışığa iman edin.

Dikkat buyurun, vahiy kalbin ışığıdır. Vahiy nûr olarak geçiyor burada. Işıksız göz kör olur değil mi. İsterse çok iyi görsün. Hiç ışık yoksa göz hiçbir şeyi görmez. Gönül de öyledir, vahiy ışığı olmadan yürek gözü görmez, kör olur.

vAllâhu Bima ta'melune Habiyr Allah yaptıklarınız her bir şeyden haberdardır.


9-) Yevme yecme'uküm liyevmilcem'ı zâlike yevmütteğabun* ve men yu'min Billâhi ve ya'mel salihan yukeffir 'anhu seyyiatihi ve yüdhılhu cennatin tecriy min tahtihel'enharu halidiyne fiyha ebeda* zâlikelfevzul'azıym;

Toplanma süreci için sizi bir araya getirdiği süreç!, işte o Teğabun (aldanışların apaçık fark edilip yaşanacağı) sürecidir! Kim, Esmâ'sıyla hakikati olan Allâh'a iman eder ve imanının gereğini uygularsa; onun kötülüklerini ondan siler; onu altından nehirler akan cennetlere, içinde sonsuza dek kalmak üzere dâhil eder... İşte bu aziym kurtuluştur! (A. Hulusi)

09 - Sizi o dernek gününe dereceği gün ki o gün Teğabün günü (kâr ve zarar günü) dür, her kim Allaha iman eder de yaraşıklı iş yaparsa Allah onun kabahatlerini örter de onu altından ırmaklar akar Cennetlere kor, öyle ki Ebediyen onlarda kalmak üzere, işte büyük kurtuluş odur. (Elmalı)


Yevme yecme'uküm liyevmilcem' toplanma günü O sizi bir araya toplayacaktır. Buradaki “lâm” tevkıt lamı derler buna.Toplanma günü o sizi bir araya toplayacağında diye de çevirebiliriz bunu. Ekımıs Salate lidülukiş Şemsi ila ğasekılleyl (İsra/78) ayetinde ki “lâm” gibi aynı. O örnek aklıma geldi şu anda.

zâlike yevmütteğabun O gün karşılıklı aldanış günüdür. O dehşet gün var ya etteğabün sureye adını veren ayet, ibare geldi. O gün aldanış günü. Teğabün işteşli bir fiil. Aldanışın şiddetle hissedileceği gündür diye de çevirebilirim bunu. El Ğabn; bir mala değerinden daha az paha biçmek manasına gelir. Ahiretteki aldanışın çift yönlü doğasına delalet eder. Ki bu fakirin görüşüdür. Yani her aldatma özünde bir aldanmadır. Yani birini aldattığınızı düşünüyorsunuz, veya birinin birini aldattığını düşünüyorsunuz. Aslında kendini aldattı, kendinden başka kimseyi aldatmadı. Bu ayet bu fakire göre şuna delalet eder. Dünyada aldattığını zannedenler ahirette kendini aldattığını ayan açık fena bir biçimde anlayacaklar. İşte yevmütteğabun bu. Yani başkalarını aldattığını zannederler, ama kendilerini aldatırlar. işte o gün açığa çıkacak.

ve men yu'min Billâhi ve ya'mel salihan yukeffir 'anhu seyyiatihi ve yüdhılhu cennatin tecriy min tahtihel'enharu halidiyne fiyha ebeda kim Allah’a iman ederse, salih amelle bu imanı taçlandırırsa, yani usulü, yani niyeti, yani amacı, gayesi meşru olan bir rıza için bir değer ortaya koyarsa, Ne olacak? yukeffir 'anhu seyyiatihi Allah onun günahlarının üzerini örtecek, çizecek daha doğrusu. Yani günah işlemesin yok, O günahlarının üstünü çizdirmek istiyorsa böyle yapsın. Önce Allah’a güvensin, sonra salih amel ortaya koysun. Allah’ın razı olacağı işler yapsın.

ve yüdhılhu cennatin tecriy min tahtihel'enhar Allah onu tabanından ırmakların çağladığı cennetlere koyacak, hem de halidiyne fiyha ebeda içinde ebediyen kalmak üzere.

zâlikelfevzul'azıym kurtuluşun tarifini mi istiyorsun ey insanoğlu, işte kurtuluş bu. hem de büyük kurtuluş bu. Senin defterinde kurtuluşun tarifi nasıl? O tarife bak, bir de Allah’ın tarifine bak. örtüşüyorsa problem yok. Çatışıyorsa tarifini sil, Allah’ın kurtuluş tarifini yaz ve unutma kariyer planlaması yapacaksan Allah’ın tarifi üzerinden yap.

[Ek bilgi; Bakın bu konuda bir hadis okuyayım;
1 - Ömrümüz bize verilen en büyük emanettir. Hayatımızı Allah bize onun süresini belli etmeden, ne zamana kadar olduğunu demeden bize vermiş ve ey kulum, sen sana verilen bu ömürle beni razı edeceksin, haydi bakalım demiş. İşte peygamberim gibi demiş, bizi peygamberinin önünde tutmuş. Yasalarla belirlenen gibi demiş, Kur’an’ın huzurunda tutmuş. Çevrende bulunanlarla beraber demiş görsel âyetlerinin huzurunda tutmuş. Evet bir ömür vermiş ama bunun faturası ve hesabı sorulacak demiş. İşte yarın bir hesap birimi olarak bu bize mutlaka sorulacak. Ömrünü nerede ve ne şekilde harcadın?
2 - Öğrendiklerimizden hesaba çekileceğiz. Neler öğrendik? O öğrendiklerimizi neden öğrendik? O öğrendiklerimizle neler yaptık, ne ameller işledik? Bunlar hesap sorusuymuş. Neler öğrendik? Eşya isimleri, plaka numaraları, şehir isimleri, artist isimleri, sokak isimleri, nehir isimleri, futbolcu isimleri, araba ve markaları, basınlar ve yayınlar, aktüaliteler, müzikler..! Peki nerde kullandık bunları? Ne işe yaradı bu öğrendiklerimiz?
3 - Malınız kazanma ve harcama yerleriniz. Nereden kazandı bölümü var ya şu anda gerçekten insan zorlanıyor. Nereden kazandı acaba? Adam biliyor aslında oradan mal kazanılmaz. İslâm ona kazanç demez. Ama insanlar bunu hiç düşünmüyorlar, olsun yeter ki diyorlar. Gelsin de nereden gelirse gelsin diyorlar.
4 - Vücudumuz, sıhhat ve âfiyetimizden sorulacak. Sağlığınızı nerede harcadınız? Nerede nefes tükettiniz? Gözünüzün ferini nerede tükettiniz? Nerede gırtlak patlattınız? Nerede burun çektiniz? Kimlere ve nelere kulak verdiniz? Sırtınızı kimlere ve nerelere dayadınız? Nerede harcadınız sıhhat ve âfiyetinizi? Bunların hesabını vermeden oradan bir adım bile atamayacaksınız. (Ali Küçük – Besâiru-l Kur’an)]


10-) Velleziyne keferu ve kezzebu BiâyâtiNA ülaike ashabunnari halidiyne fiyha* ve bi'selmasıyr;

İnkâr edip varlıklarında mevcut işaretlerimizi yalanlayanlara gelince; işte onlar, içinde sonsuza dek kalmak üzere ateş ehlidirler! Ne kötü dönüş yeridir! (A. Hulusi)

10 - Küfredip âyetlerimizi tekzip eyleyenler ise, onlar ashabı nardırlar, orada muhalled kalacaklardır, o ise ne fena varılacak yerdir. (Elmalı)


Velleziyne keferu ve kezzebu BiâyâtiNA ülaike ashabunnari halidiyne fiyha fakat küfre saplanan ve ayetlerimizi yalanlayan kimselere gelince. İşte onlar ateş ehlidirler ve orada ebedi kalacaklar.

Burada ebeda gelmemiş, halidiyne fiyha gelmiş ama bir önceki cennetle ilgili ayette ebeda geldiği halde burada gelmemiş, onlar orada kalıcıdırlar. ve bi'selmasıyr ve bu ne berbat bir finaldir. Böyle çevirsek olur sanırım. Ne berbat bir sondur.


SadakAllahulaziym. {ve ahıru da'vahüm enil Hamdu Lillâhi Rabbil alemiyn. (Yunus/10)

Dualarının sonu da "Âlemlerin Rabbi Allah'a hamdolsun." diye şükretmek olacaktır.(Elmalı)}

Teğabün(1-10) ayetlerinin sonu.

Teğabün suresi (1-10) ayetlerini toplu olarak BURADA bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder