31 Mayıs 2012 Perşembe

İslamoğlu Tef. Ders. TÂHÂ (022-040)(98-D)







C sayfasından devam


22-) Vadmüm yedeke ila cenahıke tahrüc beydae min ğayri suin ayeten uhra;

"Şimdi de elini koynuna sok; bir başka mucize olarak, hastalıksız şekilde bembeyaz çıkar!" (A.Hulusi)

022 - Bir de elini koynuna sok, çıksın bembeyaz bir afetsiz diğer bir âyet olarak. (Elmalı)


Vadmüm yedeke ila cenahık şimdi de elini koynuna sok tahrüc beydae min ğayri suin ayeten uhra bir olumsuzluk sonucu olarak değil, bir başka mucize olarak bembeyaz çıkacaktır elin min ğayri suin Tevrat’ta ki sedef hastalığı iddiasına bir cevap aslında. Düşünebiliyor musunuz, kendi nebileri olmasına rağmen Tevrat’ı sonradan kaleme alanlar Hz. Musa’nın elinde yaratılmış olan ilahi bir mucize olan o ışık, o aydınlığı cilt hastalığı biçiminde alıyor ve algılıyor. Garip bir yaklaşım doğrusu. Evet, yani zihni görünenin ötesine taşıyamayanlar aşkın hakikatleri eşya seviyesine indiriyorlar.


23-) Li nüriyeke min âyâtiNEl kübra;

"Sana en büyük mucizelerimizden gösterelim böylece!" (A.Hulusi)

023 - ki sana en büyük âyetlerimizden gösterelim. (Elmalı)


Li nüriyeke min âyâtiNEl Kübra ki bu sayede sana en büyük mucizelerimizden bir kısmını gösterebilelim.

Necm/18 da ne diyordu? Lekad rea min âyâti Rabbihil Kübra (Necm/18) rabbinin en büyük ayetlerinden birini gördüm. Burada da büyük ayetlerimizi gösterelim. Orada ki en büyük ayet neydi? Vahiy meleğini asli suretinde görmesi. Buradaki gördüğü ayetler neydi? Hz. Musa’nın işte Allah’ın kendisine vahiyle seslenişi. İşte vahyin asli hüviyetiyle inişi. İşte Asayı Musa, işte yedi Beyza. Aslında bunların sembolik arka planı da var. Değnek, sopa güce delalet eder. Firavunun elinde devlet gibi bir gücü varsa, senin de artık asayı Musa’n var Ey Musa. Korkma. O Allah kaçkınını bu sopa ile kovalayacaksın dercesine.

El, o tokatlıyor her önüne geleni. Gücünü insanlar üzerinde zalimce gösteriyor. Sen ise aydınlatacaksın. O karartıyor, onun kara eline karşılık senin ak elin, aydınlık elin var artık. Bu destektir işte.


24-) İzheb ila fir'avne innehu tağâ;

"Git Firavun'a! Muhakkak ki o iyice azdı!" (A.Hulusi)

024 - Git Firavuna zira o pek azdı.(Elmalı)


İzheb ila fir'avne innehu tağâ artık firavuna git, çünkü o iyice azgınlaştı. ..ene Rabbukümül'a'lâ (Nâzi’at/24), [ya eyyühelmeleü ma alimtü leküm min ilâhin ğayriy..] (Kasas/38) demişti değil mi. Ben sizin rabbinizim. Ben sizin ilahınızım demedi dikkat buyurun. Yani göklerin ilahı olarak bir ilaha tapıyordu zaten Amon ra kültürünü biliyorsunuz. Amon dininin müntesipleridir. Güneş tanrısı derlerdi. Onun için göklerin ilahına tapıyordu. Fakat yerlerin ilahını bilmiyordu. Yani otorite bana aittir kimse karışamaz diyordu. Onun böyle bir saplantısı vardı. Allah’ı yer yüzüne karıştırmamak istiyordu. Hayata karıştırmamak istiyordu. Kendince.


25-) Kale Rabbişrah liy sadriy;

(Musa) dedi ki: "Rabbim, şuuruma genişlik ver (bunları hazmedebileyim ve gereğini uygulayabileyim)." (A.Hulusi)

025 - Dedi: ya rab! benim göğsüme genişlik ver. (Elmalı)


Kale Rabbişrah liy sadriy Musa şöyle dua etti; Surenin girişinde bizim de ettiğimiz dua buydu işte. Rabbim, göğsüme genişlik ver.


26-) Ve yessirliy emriy;

"İşimi bana kolaylaştır." (A.Hulusi)

026 - Ve bana işimi kolaylaştır. (Elmalı)


Ve yessirliy emriy kolaylaştır işimi.


27-) Vahlül 'ukdeten min lisaniy;

"Lisanımdaki tutukluğu çöz." (A.Hulusi)

027 - Ve dilimden ukdeyi çöz. (Elmalı)


Vahlül 'ukdeten min lisaniy çöz düğümü dilimden.


28-) yefkahu kavliy;

"Ki sözümü (derinliğine) anlasınlar." (A.Hulusi)

028 - Sözümü iyi anlasınlar. (Elmalı)


yefkahu kavliy ki anlasınlar beni.

Hitabet ve konuşmanın önemini bir kez daha beyan ediyordu bu ayetler. Ya rabbi etkili bir güç ver sözüme diyor adeta, yalvarıyordu.


29-) Vec'al liy veziyren min ehliy;

"Benim için ehlimden bir yardımcı oluştur." (A.Hulusi)

029 - Ve bana ehlimden bir vezir ver. (Elmalı)


Vec'al liy veziyren min ehliy bana yakınlarımdan yükümü paylaşacak birini tayin et. Veziyr; Yük alan yükü paylaşan demektir.


30-) Harune ehıy;

"Kardeşim Harun'u." (A.Hulusi)

030 - o Kardeşim Harun’u. (Elmalı)


Harune ehıy mesela kardeşim Harun’u.


31-) Üşdüd Bihi ezriy;

"Onunla gücümü arttır." (A.Hulusi)

031 - Onunla sırtımı pekit. (Elmalı)


Üşdüd Bihi ezriy onun sayesinde gücüme güç kat.


32-) Ve eşrikhu fiy emriy;

"Onu işimde ortak yap." (A.Hulusi)

032 - Ve onu işimde şerik et. (Elmalı)


Ve eşrikhu fiy emriy görevimden bir pay da ona ver.


33-) Key nüsebbihake kesiyra;

"Ki seni çokça tespih edelim." (A.Hulusi)

033 - Ki seni çok tesbih edelim. (Elmalı)

Key nüsebbihake kesiyra ki zaten yüce olan adını çok daha yüceltelim.


34-) Ve nezküreke kesiyra;

"Seni çok zikredelim (hatırlayalım)!" (A.Hulusi)

034 - Ve çok zikreyleyelim. (Elmalı)


Ve nezküreke kesiyra ve seni sürekli analım.


35-) İnneke künte Bina Basıyra;

"Muhakkak ki sen bizi Basıyr'sin!" (A.Hulusi)

035 - Şüphe yok ki sen bizi görüp duruyorsun. (Elmalı)


İnneke künte Bina Basıyra kuşku yok ki sen bizi daima görüp duruyorsun ey rabbim.


36-) Kale kad ütiyte sü'leke ya Musa;

"İstediğin sana verildi, yâ Musa!" dedi. (A.Hulusi)

036 - Haydi! Buyurdu: erdirildin dileğine ya Musâ. (Elmalı)


Kale kad ütiyte sü'leke ya Musa Rab dedi ki; İşte artık istediğin her şey sana verilmiştir ey Musa.


37-) Ve lekad menenna aleyke merreten uhra;

"Andolsun ki (bundan önce) sana bir kere daha lütufta bulunmuştuk." (A.Hulusi)

037 - Şanım hakkı için biz lütfeylemiştik sana diğer bir defa daha. (Elmalı)


Ve lekad menenna aleyke merreten uhra ve geçmişte bir kez daha sana ikramda bulunmamış mıydık.

38-40. ayetlerde hızla özetlenen bebeliğinde ki, çocukluğunda ki, gençliğinde ki Allah’ın yardımları. Nedir bu yardım? Biliyorsunuz Firavunun sarayında Musa’nın yetişmesidir. Elinden çıkan ölümlü kaza, Mısır’a kaçış.. hepsinde Allah’ın yardımını gördü.

Ayrıntılı anlatım Kasas suresinde var. Hz. Musa’nın yetiştirilişinde ki ilahi yardımlar. Hz. Peygamberin tasavvurunu da inşa ediyor bu kıssa aynı zamanda, bu boyut. Yani Allah’a göre imkansız yoktur ey Muhammed. O’na güven. Örnek mi istiyorsun, işte ölümsüz örnek. Her firavunun bir Musa’sı vardır. Senin de bir firavunun olur. Onun için senin de firavunların vardır. Çünkü sen de onların Musa’sı sın ve Allah Musa’ları dilerse firavunun sarayında yetiştirir. İşte burada, bu kıssada verilen ibret bu.


38-) İz evhayna ila ümmike ma yuha;

"Hani vahyolunanları annene vahyetmiştik:" (A.Hulusi)

038 - O vakit ki anana verilen şu ilhamı verdik. (Elmalı)


İz evhayna ila ümmike ma yuha hani ilahi mesajı annene şöyle iletmiştik.


39-) Enıkzi fiyhi fiyttabuti fakzi fiyhi fiyl yemmi fel yulkıhil yemmü Bis sahıli ye'hüzhü adüvvün liy ve adüvvün leh* ve elkaytü aleyke mehabbeten minnİY* ve litusne'a alâ 'aynİY;

"Onu (Musa'yı) sandığa koy... Sandığı da ırmağa bırak... Irmak Onu sahile kavuştursun ki, benim de Onun da düşmanı (olan) Onu alsın! Senin üzerine, Benden bir muhabbet bıraktım... Gözümün önünde yetiştirilmen için." (A.Hulusi)

039 - Onu tabut içine koy da deryayı bırak derya da onu sahile, bıraksın, onu hem bana düşman hem ona düşman biri alsın, ve üzerine benden bir sevgi koydum ki hem nezaretim altında yetiştirilesin. (Elmalı)


Enıkzi fiyhi fiyttabut onu sandığa koy. fakzi fiyhi fiyl yemmi fel yulkıhil yemmü Bis sahıl ardından da o sandığı suyun akıntısına bırak akıntı onu kıyıya ulaştıracaktır. ye'hüzhü adüvvün liy ve adüvvün leh bana düşman olan ve ona da düşman olacak olan biri ona sahip çıkacaktır. Annesine böyle vahyettik diyor Musa’nın.

Allah’a düşmandı biliyorsunuz firavun. Yeryüzünde tek otorite olduğunu iddia ediyordu. Musa’nın da düşmanı olacaktı. Tüm erkek çocukları öldürüyor, onları doğuran kadınları da sağ bırakıyordu. Sırf acı çektirmek için. Yani çocuklarını öldürmek yerine çocuk doğuran anneleri öldürseydi olmaz mıydı diye aklınıza geliyorsa, sırf annelere acı çektirmek için onlara dokunmuyordu. Fakat Firavunun eli ile Musa yetişti. İşte Allah böyle yaptı. Allah dilerse kendisine bir kafir eliyle dinine yardım eder diyen peygamber değil mi? Kıssadan hisse şu; Siz adam olun liderlik sorununu Allah çözer diyor. Bu olayın verdiği hisse bu. Siz adam olun, dilerse liderinizi firavunun kucağında yetiştirir.

Musa toprağa ekilmiş bir tohumdu. Ama o toprağı bekleyende firavun oldu. Düşünebiliyor musunuz. Firavuna Musa’yı, ektiği toprağı bekletti Allah. Kim engelleyebilir ki O dilerse eğer.

ve elkaytü aleyke mehabbeten minnİY* ve litusne'a alâ 'aynİY işte ben seni daha o zamandan katımdan bir muhabbetle kuşatmıştım. Ki gözümüm önünde yetiştirilesin diye.

Bir muhabbetle kuşatmak, hatırlayın dostlar daha geçen ders, Meryem/96. ayetini tefsir ettim. Hatırlayın o ayeti;

İnnelleziyne amenû ve amilus salihati seyec'alü lehümür Rahmânu vüdda (Meryem/96)diyordu ya, İman eden ve Salih amel işleyen, imanını amelle süsleyen kimseler için Rahman, o rahmeti sınırsız olan Allah bir sevgi yaratacak, onu bir sevgi ile kuşatacak. İşte nasıl olur bu, tarihten de bir örneğini göster derseniz Musa örneğine bakın. Allah onu kendi sevgisinden bir sevgi ile kuşattı. Onun için Firavun bile gelenin kim olduğunu sezdiği halde sevdi ve alıp büyüttü. İşte Allah üzerine sevgi koyarsa kimin haddine nefret etmek. Düşmanınız bile sever. Yeter ki Allah sevsin. Allah sevsin diye çalışırsanız Allah sever ve sevdirir. Yok falanca sevsin diye çalışırsanız, falanca da sevmez.

[Ek bilgi; Hz. Musa olayında firavunun çocukları öldürme gerekçesi hakkında: http://cocuklar.semazen.net/?p=1024 ]


40-) İz temşiy uhtüke fetekulu hel edüllüküm alâ men yekfüluh* fereca'nake ila ümmike key tekarre aynüha ve lâ tahzen* ve katelte nefsen fenecceynake minel ğammi ve fetennake fütuna; felebiste siniyne fiy ehli medyene sümme ci'te alâ kaderin ya Musa;

"Hani kız kardeşin yürüyor (Firavun ailesine gidip) ve diyordu ki: 'Onu kabullenip yetiştirecek kimseyi size göstereyim mi?'... Böylece seni annene geri döndürdük gözü aydın olsun ve hüzünlenmesin diye... (Hem) sen bir kişiyi öldürdün de biz seni o dertten kurtardık... Seni denemeden denemeye uğrattık da... (Hani) Ehl-i Medyen içinde (Şuayb a.s.ın yanında) senelerce kaldın... Sonra da kaderin üzere buraya geldin yâ Musa!" (A.Hulusi)

040 - O vakit hemşiren gidiyor da diyordu: «ona iyi bakacak birini buluvereyim mi size?» Bu suretle seni anana iade ettik ki gözü aydın olsun da mahzun olmasın, hem bir adam öldürdün de seni gamdan kurtardık, ve türlü mihnetlerle seni imtihan ettik bu sebeple senelerce Ehli Medyen içinde kaldın, sonra da bir kader üstüne geldin ya Musâ. (Elmalı)


İz temşiy uhtüke fetekulu hel edüllüküm alâ men yekfüluh O zaman kız kardeşin de takip etmiş ve onlara; size ona bakabilecek birini göstermemi ister misiniz demişti. fereca'nake ila ümmike key tekarre aynüha ve lâ tahzen en sonunda seni annene geri kavuşturduk ki onun da gözü aydın olsun ve üzülmesin diye.

Evet, kasas suresinin 12-13. ayetinde de anlatılıyor. Hz. Musa’ya öz annesi bakıcılık yaptı, süt anneliği yaptı. Yani Allah nereden nereye getirdi, annesini de ödüllendirdi sadece kendisini değil.

ve katelte nefsen fenecceynake minel ğamm derken erişkin biri olunca da tabii tuttun bir cana kıydın. Fakat biz seni bu tasadan da kurtarmıştık. Elinden ölümlü bir kaza çıkmıştı Hz. Musa’nın bir Mısır’lıyı, yerliyi öldürmüştü bir koptu. Ki bu hadise de zaten kasas/15-21. arasında çok ayrıntılı biçimde anlatılıyor.

ve fetennake fütuna yani seni bir sınavdan diğerine deneyip durmuştuk. felebiste siniyne fiy ehli Medyen daha sonra yıllarca Medyen’liler arasında yaşadın.

Hz. Musa’nın elinden çıkan bu ölümlü kazaya sınav diyor. Dikkat buyurunuz. Fitne diyor. Arıma, arıtma, damıtma sınavı, İlginç. Gerçekten ölümlü bir kazaydı o. Öldürmek için vurmadı, tek vuruşta adam gitti. Bu ölümle sonuçlanan bir kazadır. Fakat buradan yola çıkarak belki şunu söyleyebiliriz.

Gelecekte peygamber olacak biri, geçmişte Allah’ın yasakladığı bu gibi şeyler elinden kaza olarak dahi çıkıp nasıl istiğfar edilir, nasıl tevbe edilir. Nasıl Allah’a yönelinir ve nasıl arınılır onun örnekleri veriliyor. Hz. Adem örneği de bu değil miydi. Hz. Yunus örneği de bu değil miydi aslında. İşte onlardan biri de bu örnektir. sümme ci'te alâ kaderin ya Musa en sonunda takdirimiz gereği bu noktaya geldin ey Musa. Geldin ve durdun ilahi vahyin kapısında.


Devam ediyor E sayfasına geçiniz.

30 Mayıs 2012 Çarşamba

İslamoğlu Tef. Ders. TÂHÂ (012-021)(98-C)



B sayfasından devam


12-) İnniy ene Rabbüke fahla' na'leyk* inneke Bil vadil mukaddesi Tuva;

"Kesinlikle ben, ben Rabbinim! Hemen iki nalınını (beden ve bilinç bağlarını terk et; şuur olarak kal) çıkar; gerçekten sen mukaddes vadin Tuva'dasın!" (A.Hulusi)

012 - Ya Musâ haberin olsun benim, ben rabbim, hemen pabuçlarını çıkar çünkü sen mukaddes vadide Tuva’dasın. (Elmalı)


İnniy ene Rabbük benim ben, senin rabbin. O ses. fahla' na'leyk şimdi ayakkabılarını çıkar.

Miskatül Envar (İ.Gazali) da İ. Gazali buna şöyle bir işari yorumla yorumlar. İki ayakkabıyı dünya ve ahiret olarak yorumlar. Dünyanı ve ahiretini arkanda bırak ta gel. Tabii bu işari bir yorumdur. Hatta bu yorum üzerine Ebu’l Kasım el kasi, ya da kıssi (Ebu Kasım ibn Kasiyy) diye de okunur. İsimli zat Hal ün Naleyn diye bir eser kaleme almıştır. Hâl ün Naleyn, ayakkabıları çıkarmak.

inneke Bil vadil mukaddesi Tuva çünkü sen iki kez mübarek kılınmış bir vadidesin. Yani, iki kez mübarek kılınmış, hem Allah’ın kelamını işitmekle mübarek kılınmış, Allah’ın kelamı o vadide tecelli etti. Bu kelamla mübarek oldu. Hem de sana peygamberlik verildi.

Buradaki tuven; Zemahşeri iki ken anlamına gelen tıven veya Tuven kelimesiyle özdeşleştirir ve öyle anlar, tefsir eder. Fakat Tuva’yı vadinin ismi olarak ta anlayan müfessirler olmuş. Tuva vadisi şeklinde.


13-) Ve enahtertüke festemı' lima yuha;

"Ben seni seçtim! O hâlde vahyolunan bilgiyi algıla!" (A.Hulusi)

013 - Ve ben, seni ihtiyar buyurdum şimdi verilecek vahyi dinle. (Elmalı)


Ve enahtertüke işte ben seni elçi olarak seçtim. festemı' lima yuha bundan böyle artık sana vahy olunanı dinle.


14-) İnneniy ENellahulâ ilâhe illâ ENE fa'budniy ve ekımıs Salâte lizikriy;

"Kesinlikle Ben, evet Ben Allâh'ım! Tanrı yok, sadece BEN! Bana (Esmâ özelliklerimi açığa çıkarma işlevinle) kulluk et! Beni hatırlaman için salâtı yaşa!" (A.Hulusi)

014 - Hakikaten benim ben Allah, benden başka ilâh yok. Onun için bana ibadet et ve zikrim için namaz kıl. (Elmalı)


İnneniy ENellah gerçek şu ki ben, evet ben Allah’ım lâhe illâ ENE benden başka ilah yoktur, tanrı yoktur, mabut yoktur, kulluk edecek varlık yoktur. fa'budniy ve ekımıs Salâte lizikriy artık sadece bana kulluk et adımın anılması ve yücelmesi için tüm çabanı sarf et, tüm çabanı seferber et.

Neden ekımıs Salâte lizikriy ibaresini, zikrim için namaz kıl şeklinde bir çok yerde çevrilen bu ibareyi; Adımı yüceltmek için tüm çabanı seferber et şeklinde çevirdim?

Bir kez es salâ, salât kelimesinin kökeni olan es salâ; insanı dik tutan baş kökünden kuyruk sokumuna kadar inen omurgaya verilen isimdir. Salât bu kökten türetilir. Omurga, insanı dik tutan şey, dayanak, destek manasına gelir. Salât kavramının Kur’an da görüldüğü her yerde namazla karşılanması bir adet haline gelmiş.

Fakat bunun adet haline gelmiş olması, Maide suresinde ki 15 – 58 – 106. Hud suresinde ki 87. Meryem suresinde ki 59. ayetler gibi ayetlerde geçen salâtların anlaşılmasını oldukça zorlaştırmaktadır. Ve gerçekten büyük bir sorun çıkmaktadır. Yani namazla çeviremeyeceğimiz Kur’an da salât sözcükleri yer almaktadır. Namazla çevirdiğimizde bir şey ifade etmeyen.

Mesela ..min ba'dis Salati.. (Maide/106) vasiyet için gayri Müslimlerden şahit tutup getirmekten söz eden. Vasiyet halinde, ölüm halindeki bir insanın vasiyetine şahitlik yapmak için gayri Müslimlerden tutupta şahitlik yapmaya getirilen insan için min ba'dis Salat ibaresi geçer. Namazdan sonra diye çeviremezsiniz. Gayri Müslimlerden söz ediyor, sizden olmayanlardan. İşte orada salât doğruluğa ve dürüstlüğe davetten sonra diye çevirmek zorundadır. Başka türlü çevirirseniz problemdir. Dolayısıyla Kur’an da Feveylün lil musalliyn; (maun/4) de olduğu gibi “yazıklar olsun o namaz kılanlara” diye çeviremiyoruz. Çünkü burada söylenen öncelikle müşriklerdir. Bu ayetin muhatabı dini yalanlayandır.

O zaman yazıklar olsun onun dindarlığına diye çeviriyoruz, ya da ibadet diye yaptıklarına. Yani salât’ın en geniş anlamıyla dindarlık ve ibadet. Dolayısıyla salât çok anlamlı bir kelimedir Kur’an da. Zengin çağrışımları arasında destek, yardım, yardım çağrısı, davet, hiyerarşik anlam katmanları arasında da dua, namaz, ibadet, dindarlık gösterilebilir.

Ekım; kalktı anlamına gelen kıyam eden, geçişli bir fiildir. Kaldır, doğrult, yükselt manasına gelir. ekımıs Salâte lizikriy adımı yüceltmek için desteğini ayaklandır, desteğini ver anlamına gelse gerek. Namazın amacı da Allah’ın şanını, namını yüceltmek değil midir zaten. Namazın amacını veren ayet ve lezikrullahi ekber. (ankebut/45) demez mi. Allah’ın şanını yücelten boyutu namazın en büyük boyutudur, en büyük yararıdır demez mi? Devam ediyoruz;


15-) İnnes saate atiyetün ekâdü uhfiyha litücza küllü nefsin Bima tes'a;

Muhakkak o saat (ölüm) gelecektir... Her nefsin, kendisinden açığa çıkanların sonucunu görüp yaşaması için, onun zamanını gizleyeceğim. (A.Hulusi)

015 - Çünkü saat muhakkak gelecek, ben, hemen hemen onu gizliyorum ki her nefis sa'yiyle cezalansın, (Elmalı)


İnnes saate atiyetün ekâdü uhfiyha litücza küllü nefsin Bima tes'a çünkü zamanını gizli tutmuşsam da herkese çabasının karşılığı verilsin diye son saat kesinlikle gelecektir.


16-) Fela yesuddenneke 'anha mel lâ yu'minu Biha vettebe'a hevahu feterdâ;

"Ona (ölüm ertesinde başlayacak sonsuz yaşama) iman etmeyen, asılsız hayallerine tâbi olmuş kimse, ondan (Allâh'a likâ gerçeğinden) seni alıkoymasın; sonra helâk olursun!" (A.Hulusi)

016 - Binaenaleyh sakın ona inanmayıp da kendi hevasına uyan kimse seni ondan alıkoymasın sonra helâk olursun. (Elmalı)


Fela yesuddenneke 'anha mel lâ yu'minu Biha vettebe'a hevahu feterdâ imdi; bu hakikate inanmayıp ta bencilce arzularının tutsağı olan kimse seni yolundan alıkoymasın. Aksi halde kendi değerini düşürmüş olursun.

Bu ayet dikkatinizi çekiyorsa parantez içine alınmış gibi. Konunun dışına taşınmış gibi. Kıssada bir uyarı levhası açılmış aslında. Bir uyarı levhasıdır bu. Doğrudan vahyin ilk muhatabına bir uyarı yapılıp yine kıssaya dönülüyor.


17-) Ve ma tilke Bi yemiynike ya Musa;

"O sağ elindeki nedir yâ Musa?" (A.Hulusi)

017 - O yeminindeki de ne ya Musâ? (Elmalı)


Ve ma tilke Bi yemiynike ya Musa ve o ses devam etti. Nedir o sağ elindeki ey Musa?


18-) Kale hiye 'asaye, etevekkeü aleyha ve ehüşşü Biha alâ ğanemiy ve liye fiyha mearibü uhra;

(Musa): "O, benim asamdır... Ona dayanırım, onunla koyunlarıma yaprak silkelerim ve başka ihtiyaçlarımı da karşılar." (A.Hulusi)

018 - O dedi: asâm, üzerine dayanırım ve onunla davarlarıma yaprak çırparım, benim onda daha diğer hacetlerim de vardır. (Elmalı)


Kale hiye 'asay Musa, bu benim değneğimdir dedi. etevekkeü aleyha ve ehüşşü Biha alâ ğanemiy ve liye fiyha mearibü uhra ona yaslanırım onunla koyunlarıma yaprak silkelerim. Tabii ki benim için işe yaradığı başka yerler de var. Dedi.


19-) Kale elkıha ya Musa;

"Onu bırak, yâ Musa!" dedi. (A.Hulusi)

019 - Buyurdu ki bırak onu ya Musâ! (Elmalı)


Kale elkıha ya Musa o ses tekrar duyuldu, onu yere bırak ey Musa dedi.


20-) Feelkaha feizâ hiye hayyetün tes'a;

(Musa da) onu attı... Bir de ne görsün, o kayan bir yılan! (A.Hulusi)

020 - Bıraktı ne baksın o bir yılan olmuş koşuyor. (Elmalı)


Feelkaha feizâ hiye hayyetün tes'a bunun üzerine Musa onu yere bıraktı, bir de ne görsün; o hızla akan bir tür yılan oluvermiş.

Bir tür yılan, hayyetün sözcüğünün belirsizliğinden dolayı anlama katılıyor. Kur’an da bu hadisenin anlatıldığı diğer surelerde ..keenneha cannün.. (kasas/31)(Neml/10) ifadesi de var. Sanki yılan gibi. Bir başka yerde su’dan geçer. O piton cinsi yılanlar için verilen isim, büyüklüğünden dolayı. Yani 3 nitelik;

1- Hayye; Hızla atlayan çok canlı, çok atak, sıçrayan yılanlara verilir.

2 – Caann Küçük ve zehirli yılanlara,

3 – Su’dan; çok büyük yılanlara. Yani yılanların 3 korkutucu vasfıdır. Büyüklüğü, çevikliği, zehirliliği. Onun üçünü de ayrı ayrı anlatımlarda getiriyor. Aslında zihnimizde bildiğimiz anlamda bir yılanın ötesinde bir hadise olduğunu nakşetmek ve bildiğimiz anlamda bir yılanla özdeşleştirmememiz için farklı farklı kavramlar kullanıyor.


21-) Kale hüzha ve lâ tehaf* senu'ıydüha siyretehel ula;

"Onu al ve korkma! Onu sana ilk görünümünde iade edeceğiz!" dedi. (A.Hulusi)

021 - Tut onu, buyurdu: ve korkma biz onu evvelki suretine iade edeceğiz. (Elmalı)


Kale hüzha ve lâ tehaf o ses onu al ve sakın korkma dedi. senu'ıydüha siyretehel ula biz onu ilk haline geri döndüreceğiz. Siyretehel u’la ilk haline. Eşyanın halleri yasasına bir dikkat var. Çok önemli bir ibare bu. Eşyanın halleri yasası. Mucizeleri anlamamız, -ne kadar anlayabilirsek tabii ki- kolaylaştıran anahtar bir ibare bu. Mucize Allah’ın yasalarını daha üst yasalarıyla aşmasıdır.

Bir amacı da şudur; kendi yasasının mahkumu değil, hakimi olduğunu göstermek. Mucizelerle Allah’ın amaçladığı bir şey de budur. Kendi yasasının mahkumu değil hakimi olduğunu göstermek. Allah’ı yasasına mahkum etmek kimin işi, kimin harcı, kimin ağzının işi olabilir. Ama Allah “Ahlaklı” bir Allah’tır. Yasalı bir Allah’tır. Yasasını, yasasıyla aşar. Biz onu bilemeyebiliriz. Bizim için mucizedir zaten. Allah için mucize mi var. Allah’ı aciz bırakacak bir şey Allah için mucize olurdu. Mucize aciz bırakan demektir. Bizi aciz bırakır.

Bazen görende gerçekleşir, bazen görülende mucize. Bazen görende gerçekleşir yani eşyada değil eşyayı görende, algılayanda gerçekleşir. O öyle algılar. Bazen de görülende gerçekleşir onun içinde ki saklı olan enerji Allah’ın açıktan müdahalesiyle ortaya çıkar. Neml/10, Kasas/31 de keenneha cânnün biçiminde geçtiğini daha önce hatırlatmıştım. Sanki çevik bir yılan gibi.


Devam ediyor D sayfasına geçiniz.
98. videoyu toplu olarak http://kurantefsir.wordpress.com/2012/05/25/islamoglu-tef-ders-taha-001-05598/ Bulabilirsiniz.

29 Mayıs 2012 Salı

İslamoğlu Tef. Ders. TÂHÂ (004-011)(98-B)







A sayfasından devam


4-) Tenziylen mimmen halekal'Arda ves semâvatil 'ula;

Arzı (bedeni) ve yüce semâları (Esmâ mertebenden açığa çıkan şuur boyutlarını ve bilinç kademelerini) yaratandan, bölüm bölüm indirilmiştir. (A.Hulusi)

004 - Bir tenzil olarak indirdik o yaratandan ki hem Arzı yarattı hem o yüksek yüksek Gökleri. (Elmalı)


Tenziylen mimmen halekal'Arda ves semâvatil 'ula Yeri ve yüce gökleri yaratan Zat tarafından indirilmedir bu.

Niçin ve neden korkacakmışım diye bir moda çıktı. Allah korkulmazmış, sevilirmiş. Sanki sevdiğinden aynı zamanda korkulamazmış. Yani sevgiyi yitirmekten korkulamazmış. İşte sevgilini sevmekle Allah’ı sevmek arasında ki, yavuklunu sevmekle Allah’ı sevmek arasında ki, oğlunu, kızını sevmekle Allah’ı sevmek arasında ki fark ta bu ya. Korku, umut ve sevginin kendisinde bir araya getirileceği yegane varlık Allah’tır.

Onun için korkutulmamalıymış..! Allah’tan korkmayan ne işe yarar? Allah korkusu olmayan bir yürek şeytan korkusuyla dolar. Çünkü Allah korkusu olmayan bir yürek kula kul olur. Korku insani bir şeydir. İnsanın hamurunda vardır. Her insan korkar ama itiraf etmez. Allah bu zaafı yok saymaz. Ya ne yapar? Terbiye eder. Kendisine teksif eder. Kendisine teksif edilmesini ister. Çünkü bu zaaf terbiye edilmezse insanı esir alır. Allah dışında bir varlıktan korkan gittikçe ona kul olmaya başlar. Korkunuzu istismar etmeyen tek varlık Allah’tır. Allah dışında ki her varlık korktuğunuzu anlayınca korkunuzu size karşı kullanır. Allah ise sizin lehinize kullanır. Çünkü hiçbir çıkarı yoktur, çünkü hiç ihtiyacı yoktur. İstismar etmez, çünkü sizi zaten o var etmiştir. İstismar etmez çünkü sizin rakibiniz değildir.

Ama korkunuzu anlarsa insanlar istismar eder. Hem de sonuna kadar. Sizi köleleştirmek için kullanırlar. Korkunuzun tutsağı yaparlar. Onun için Allah korkusu insanı özgürleştirir. Allah dışında ki herhangi bir şeyden korkmaksa insanı tutsaklaştırır. Dolayısıyla Allah’tan sakınmak sevgisini yıpratırım diye, rabbimi kırarım, gücendiririm diye tir tir titremek korkuyu yenmenin tek yoludur. Neden böyledir? Sorusunun cevabı geliyor.


5-) ErRahmânu alel Arşisteva;

Rahmân, Arş'a istiva etti (El Esmâ'sıyla âlemleri yaratıp hükümran oldu. Kuantum Potansiyelde ilmini seyretti ilmiyle). (A.Hulusi)

005 - O rahmâni Arş üzerine istivâ buyurdu. (Elmalı)


ErRahmânu alel Arşisteva O, sınırsız ve sonsuz rahmet kaynağı ki, mutlak hükümranlık makamına sadece O kurulmuştur. Yani neden yalnızca O’ndan çekineyim diye sorarsanız; Alemlerin otoritesi O’dur da onun için. Yalnızca O’ndan çekinmeyenler bakınız ne pespaye şeylerden korkup tir tir titriyorlar ve korktuklarının kulu haline geliyorlar. Baksanıza, şu yığınlar ve sürüler ve onların tepesine zulümle oturanlar, aslında korkunun ekmeğini yemiyorlar mı? Onların korkularını iktidara dönüştürmüyorlar mı? Onun için Allah’tan korkan, Allah’tan başkasından korkmaz. Allah’tan başkasından; Allah’tan korkmanın iki ceza olduğunu bilmek gerekiyor. Bu korkunun kendisi bir beladır, bir de korktuğunuz başınıza gelir. İkinci bela.

Korkulanın büyüklüğü tanımlanıyor bu ayette. ErRahmânu alel Arşisteva sahte otoriteler karşısında tir tir titreyenlere sahici otorite tanıtılıyor. Kula kul olmayın, karşısında tir tir titremeniz gereken bir tek otorite var, o da Allah’ın otoritesidir deniliyor.


6-) LeHU ma fiys semâvati ve ma fiyl Ardı ve ma beynehüma ve ma tahtessera;

Semâlarda (şuur ve bilinçlerde), arzda (fiile döktüklerinde), ikisinin arasında (hayalinde ve vehminde) ve toprağın altında (bedenin derinliklerinde) ne var ise, O'nun (El Esmâ özelliklerinin açığa çıkması) içindir. (A.Hulusi)

006 - Bütün Semavâttakiler ve bütün Arzdakiler ve bütün bunların aralarındakiler ve bütün yerin dibindekiler hep onun. (Elmalı)


LeHU ma fiys semâvati ve ma fiyl Ardı ve ma beynehüma ve ma tahtessera göklerde, yerde, bu ikisi arasında ve toprağın bağrından ne varsa hepsi, ama hepsi O’na aittir.


7-) Ve in techer Bil kavli feinneHU ya'lemüs Sirra ve Ahfâ;

Sen düşündüğünü açığa vursan (veya gizlesen); (bil ki) kesinlikle O, Sırr'ı da (şuurundakini de) Ahfa'yı da (onu meydana getiren Esmâ mertebeni de) bilir! (A.Hulusi)

007 - Sen bu sözü ilan edeceksen de o hem sırrı bilir hem daha gizlisini. (Elmalı)


Ve in techer Bil kavli feinneHU ya'lemüs Sirra ve Ahfâ düşünceni ister yüksek sesle dile getir, ister getirme. Yan anlamdan bunu çıkarıyoruz tahvel hitaptan. İster getirme bölümü yok metinde ama, metin bize bu anlamı yan anlam olarak taşıyor zaten. Unutma ki O gizli düşünceleri bildiği gibi ondan daha gizli duyguları da bilir.

Sırr; senin başkalarından gizlediğin, sadece dostlarına açıkladığın şeyler. Ahfâ ise sırr dan da gizli, kendine bile itiraf etmekten çekindiğin şeyler. Ya da senin bile bilmediğin, farkında olmadığın gizlilikler. Yani ne diyor bu ayet, insanın gizledikleri sır, insandan gizlenenler de ahfâ ise eğer, yani fark edemedikleri. Seni senden iyi bilir diyor bu ayet. Allah seni senden iyi bilir. Seni sana karşı korur. Seni senin şerrinden korur. Bu ayetin zihnimize çağrıştırdığı sonuçlar böyle.

Bilmesi neyi getirir, yani senin bile kendine itiraf etmekten korktuğun şeyleri bilmesi, senin bile bilmediğin kendin hakkındaki şeyleri bilmesi, seni senden koruması anlamına gelir. Peki ne gerekiyor? Teslim olmak. Teslim ol ki korusun. Müslüman ol yani. Müslüman olmak işte teslim olmaktır. Güven Allah’a. Teslim olamıyorsan Allah’a güvenemiyorsun demektir. İşte iman da güvendir. İman Allah’a güvenmek, İslam Allah’a teslim olmaktır. Güvenirseniz teslim olursunuz. Teslim olursanız korunursunuz. Korunursanız mutlu olursunuz.


8-) Allâhu lâ ilâhe illâ HÛ* leHUl Esmaül Hüsnâ;

Allâh'tır! Tanrılık yoktur sadece "HÛ"! Esmâ ül Hüsnâ O'na aittir (dilediğini o özelliklerle yaratır)! (A.Hulusi)

008 - Allah, başka tanrı yok ancak o Hep onundur o en güzel isimler (esmâ ül Hüsnâ). (Elmalı)


Allâhu lâ ilâhe illâ HÛ Allah, O kendisinden başka ilah bulunmayandır. leHUl Esmaül Hüsnâ en güzel nitelikler, en mükemmel şekliyle hepsi O’na aittir.

Her mükemmellik Allah’a atfedilir. leHUl Esmaül Hüsnâ budur. Ne aklınıza geliyorsa mükemmellik olarak, o Allah’a aittir. Allah dışında hiçbir şeye mükemmellik yakıştırılamaz. Mutlaklık yakıştırılamaz. İnsanın ve diğer şeylerin sahip olduğu güzellikler, O’ndan gelen güzelliklerdir. O’ndan gelen bir güzellik efiltisidir. Mutlak değildir. Onun için en güzel çiçekler bile solarlar, en güzel ağaçlar da kururlar, en güzel insanlar da ölürler. İnsanlar güzeli peygamberler de ölürler. Peygamberler güzeli Muhammed AS. da ölür. Hayatta gördüğünüz ne güzellik var hepsi geçicidir. Kalıcı olan Allah’tır. O nedenle ne mükemmellik geliyor Allah’a atfetmek durumundadır insan. Çünkü O mutlakın merkezidir. Kutsalın kaynağıdır.

Yukarıdaki ayetlerle bağlantısını kuralım; Korkulanın büyüklüğü, işte buraya kadar. Yani neden Allah’tan, sadece O’ndan korkmanız, sakınmanız, tir tir titremeniz gerektiğini anlıyor musunuz. Çünkü O mükemmel olandır. Mükemmel dururken noksandan sakınılır mı? Mükemmelin huzurunda titremek varken, noksanın, yarımın huzurunda titrenir mi, ve burada asıl kıssasına giriyor işte. Surenin anlatmak istediği, inşa etmek istediği, muhataplarının tasavvuru aklı ve şahsiyetine sunduğu Hz. Musa örneği. Tarihin zarından çekip çıkardığı o müthiş örneği insanlığın nazarına sunuyor al gülüm seyreyle dercesine.


9-) Ve hel etake hadiysü Musa;

Musa'nın olayı ulaştı mı sana? (A.Hulusi)

009 - Hem geldi mi Musâ’nın kıssası sana? (Elmalı)


Ve hel etake hadiysü Musa Musa’nın başına gelenlerden haberin var mı? Yani neden böyle bir giriş, Musa kıssasının İsrail oğulları - firavun kıssasının başına neden böyle bir giriş. Allah’tan sakınanların akıbetiyle sakınmayanların akıbetini seyretmek istiyorsan şu örnek olaya bak. İşte bu. Musa’nın başına gelenlerden haberin var mı? Diye girdi kıssaya.

Bu kıssadan önce, ki yaklaşık Tâhâ suresi Kur’an ın iniş sıralamasında 30. surelerine denk gelir. Bundan önce çok kısa atıflar dışında Hz. Musa ve Firavuna karşı yürüttüğü mücadele konusunda ayrıntılı bir atıf yok. İlk ayrıntılı anlatım bu surede. O atıflar da Necm ve A’lâ surelerinde gelmiş. Kısa bir atıf, sadece atıf yapıp geçiyor. Ama bu surede çok ayrıntılı bir biçimde ele alınıyor bu hadise. Hem de çift boyutlu olarak. Yani sadece Hz. Musa’nın Mısır’dan çıkış öncesi mücadelesi değil, Mısır’dan çıkış sonrası mücadelesi de ele alınıyor. Hem içeride ki mücadelesi, hem dışarıda ki mücadelesi. Hem kendine inananların ihanetleri, hem de kendisine inanmamakta direnen Firavun ve adamlarının Allah’a karşı ihanetleri ele alınıyor bu surede.


10-) İz rea naren fekale liehlihimküsû inniy anestü naren lealliy atiyküm minha Bi kabesin ev ecidü alennari hüda;

Hani (Musa) bir ateş gördü de ehline: "Yerinizde durun, muhakkak ki ben bir ateş hissettim... Belki ondan size bir kor parçası getiririm ya da o ateşin yanında bir kılavuz bulurum." (A.Hulusi)

010 - Bir vakit o beni ateş gördü de ehline durun, dedi: benim gözüme bir ateş ilişti belki size ondan bir yalın getiririm, yahut üzerinde bir kılavuz bulurum. (Elmalı)


İz rea naren fekale liehlihimküsû hani o bir tür ateş görmüştü de ailesine hemen; Durun, bekleyin. Demişti. inniy anestü naren lealliy atiyküm minha Bi kabesin ev ecidü alennari hüda ben ateş türü bir şey gördüm. Naren, o tür sözcüğü naren kelimesinin belirsiz, nekra olarak gelmesinin anlama yansımasıdır. Nekranın anlama yansıyan boyutlarından biri de türe delalet etmesidir. Ateş türü bir şey gördüm. Yani bizzat ateş olmadığı, ama görenin ateş gibi algıladığı bir şey oluşuna delalet eder. En naru gelmeyip de  naren gelmesi. Belki size ondan bir kor getiririm, veya onun etrafında bir yol gösterici bulurum. Dedi.

Buradan anlıyoruz ki Hz. Musa ailesi ile birlikte kayınpederi Şuayb peygamberin yanından, Medyen’den çıkıp ülkesine dönmektedir. Yani 10 yıl kaçak olarak yaşamıştır. Elinden çıkan kazalı ölümden dolayı 10 yıl Hz. Şuayb’ın yanında eğitim görmüştür. Sarayda bir prensken, çoban olmuştur. İlginç bir hayat çizgisi. Gerçekten örnek ve ibretlerle dolu bir hayat çizgisi.

İşte Neml/7, Kasas/29. ayetinden de anlıyoruz ki Hz. Musa Medyen’den dönüşte yolunu kaybetmişti gece ve hem soğuktu, hem de karanlıktı. Belki burada mecazi bir atıfta görmek mümkün, manen de yolunu kaybetmişti. Yani yol arıyordu. Ne olacaktı bundan sonra. Kendisini oralara getiren ilahi el, kendisine hangi görevi, hangi rolü biçmişti onu arıyordu, rolünü arıyordu, ilahi senaryo da ki rolünü. Onun oynayacaktı. İşte ona da delalet etse gerektir bu ayet.


11-) Felemma etaha nudiye ya Musa;

Ona (ateşe) yaklaştığında: "Yâ Musa" diye sesleniş algıladı. (A.Hulusi)

011 - Vaktâki ona vardı kendine şöyle nidâ olundu. (Elmalı)


Felemma etaha nudiye ya Musa fakat ateşe yaklaşınca ona gaipten ey Musa diye seslenildi.

Nudiye; mechul, edil gen bir form. Yani kim seslendi, nereden seslendi, nasıl seslendi değil, ne yapıldı siz ona bakın. Hitap dikkatinizi gelen habere çekiyor, geri planına değil. Yani geri planını aklınız almaz demeye getiriyor. Yani vahyin mahiyetine aklınız ermez. Onun için siz sizi ilgilendiren boyutuna bakın. Meçhul gelmesi, edil gen gelmesi bu yüzden.


Devam ediyor C sayfasına geçiniz.